Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Måtte tvangsflyttes: - Helt jævlig

Som følge av nedleggelser er fengsler på Østlandet fulle, og innsatte har blitt tvangsflyttet til Verdal. Det har vakt reaksjoner.

VERDAL FENGSEL: 13 innsatte fra Trøgstad og Ilseng har blitt flyttet til Verdal fengsel. 12 av dem mot sin vilje. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
VERDAL FENGSEL: 13 innsatte fra Trøgstad og Ilseng har blitt flyttet til Verdal fengsel. 12 av dem mot sin vilje. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Flere fengsler på Østlandet er fulle som følge av at Stortinget i fjor vedtok å legge ned sju fengsler. Til sammen hadde disse i underkant av 250 plasser.

Hedmark fengsel avdeling Ilseng og Indre Østfold fengsel avdeling Trøgstad har nå måtte sende 13 innsatte til Verdal fengsel i Trøndelag fordi de rett og slett ikke har plass.

Av de 13 reiste bare én frivillig.

Det var FriFagbevegelse som omtalte tvangsflyttinga først.

- Det er helt jævlig, sier «Tore» til Dagbladet fra Verdal fengsel.

Han er blant dem som har blitt flyttet fra Trøgstad til Verdal mot sin vilje. Han forteller at han har kone og fire barn hjemme på Østlandet, som han nå ikke får se før han slipper ut i slutten av mai neste år.

Alle barna er under 18 år, og den yngste er fire år gammel.

- Det var ikke populært for barna at jeg skulle flyttes. Det ble sånn «snakkes neste år». Det er ikke bare å reise å besøke pappa i Trøndelag, sier han.

- Kritikkverdig

«Tore» soner for tida en svindeldom. Han forteller om dårlig stemning i fengselet, og at flere av de tvangsflyttede innsatte sover dårlig og er deprimerte. Han kan ikke forstå hvorfor de ikke kunne flytte innsatte som soner en straff på rundt en måned, slik at mangelen på besøk ikke blir så belastende.

«Tore» forsøkte via advokat Christian Flemmen Johansen i Advokatfirmaet Elden å klage på vedtaket, men vant ikke fram.

- Vi mener det er kritikkverdig at Kriminalomsorgen legger ned fengsler i hui og hast, for så å sende mennesker langt av gårde slik at de ikke får fulgt opp sin familie, som i dette tilfellet er på Østlandet, sier Johansen.

«Tore» forteller at han tar opp fag på BI i Nydalen i Oslo. Planen er at han skal ta eksamen til jul. Nå vet han ikke om det kommer til å skje.

Dagbladet har også snakket med tvangsflyttede «Kristoffer» fra Ilseng. Han skal sone de siste tre ukene i Verdal.

- Jeg synes ikke dette var greit i det hele tatt. Jeg hadde etablert meg på Ilseng, og hadde skole og kurs for at jeg skal komme tilbake i jobb etter endt soning, sier han.

- Uheldig

Leder for Norsk Fengsels- og friomsorgsforbund (NFF) i Hedmark fengsel, Espen Grongstad, er svært kritisk til tvangsflyttinga.

- Som forening sa vi etter nedleggelsene av fengslene i fjor at det kom til å hope seg opp. Nå får vi se konsekvensene, sier han.

Grongstad mener det er uheldig at innsatte tas ut av kurs og skolegang for å flyttes til et annet fengsel.

- Fanger er ikke fanger. Vi som jobber med dette er stolt av yrket vårt. Vi skal hjelpe dem tilbake til samfunnet igjen. Da legges det ned en del jobb med soningsplanlegging. Blant annet har vi skolegang og kurs som nå må brytes. Det er ikke sikkert at de samme tilbudene er i Verdal. Det er uheldig.

Han viser også til nærhetsprinsippet, som sier at innsatte skal sone så nær hjemstedet sitt som mulig.

- De som går ut i permisjoner skal få muligheten til å reise hjem og besøke venner og familie. Å reise fra Verdal til Oslo en helg er voldsomt.

Grongstad kaller hele situasjonen «tull og tøys», men mener at dersom de måtte fylle opp Verdal fengsel, hadde det vært bedre å starte soningsinnkalling og sende folk opp dit - heller enn å ta ut innsatte fra andre steder.

LØSLATT: Tirsdag ble den tidligere Bandidos-toppen, Lars Harnes, frikjent for drapsforsøk. Her løslates han fra Skien fengsel. Video: Privat Vis mer

Soningskøer

Han får støtte fra «Tore». Han sier også at de burde økt lenkesoning fra fire til seks måneder.

- Skal de først legge ned fengsler, er det en bedre løsning. Det ville fått vekk soningskøene også. Da kunne dette vært unngått.

VERDAL: Fengselsleder Per Kristian Aunet i Verdal fengsel forteller at det er fullt. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
VERDAL: Fengselsleder Per Kristian Aunet i Verdal fengsel forteller at det er fullt. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Nå er det også kø i Verdal fengsel.

- Framover har vi overbooking, så spørs det om folk møter til soning. Erfaringsmessig blir det en utfordring framover å finne ut hvor vi skal gjøre av de som møter til soning. Det tar vi dag for dag, sier fengselsleder Per Kristian Aunet i Verdal fengsel.

Han legger til:

- Når vi har flere bookinger enn løslatelser blir det nødvendigvis vanskelig å plassere folk. Vi hadde nok kommet i denne situasjonen uavhengig av overføringene sørfra, men noe påskyndet ble det jo.

Familiesituasjon ble vurdert

Regiondirektør Stig Storvik i Kriminalomsorgen region øst forklarer at da fengslene som ble nedlagt stengte dørene i mars-april i år, vokste soningskøen på lav sikkerhet i region øst.

Regionen har fengsler fra Halden til Valdres.

Før sommeren hadde køen i løpet av noen få måneder vokst til 600 innsatte på fengsel med lav sikkerhet.

- Vi så at det var ledig kapasitet i andre regioner, blant annet 60 plasser ved Verdal fengsel der bare halvparten var i bruk. Da spurte vi innsatte om noen kunne tenke seg å sone resterende del av dommen der, sier Storvik.

FLYTTET INNSATTE: Regiondirektør Stig Storvik forteller at de måtte flytte innsatte for å få unna de lange soningskøene. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
FLYTTET INNSATTE: Regiondirektør Stig Storvik forteller at de måtte flytte innsatte for å få unna de lange soningskøene. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

Han erkjenner at ikke veldig mange ønsket det, og at det derfor ble besluttet å overføre innsatte med vedtak. Ifølge Storvik skulle dette vurderes basert på familiære og helsemessige forhold.

- Vi har snakket med en innsatt som ble flytta, som har kone og fire mindreårige barn på Østlandet. Han skal sitte til mai neste år. Hvordan ble dette vurdert?

- Jeg kan ikke kommentere enkelttilfeller. Jeg legger til grunn at familiære forhold ble vurdert. På generelt grunnlag kan jeg si at innsatte har mulighet til å søke om fotlenke de siste fire månedene av straffen.

- På riktig vei

Storvik forteller at soningskøen i region øst gikk fra 600 til 470 etter at de startet å dublere med til sammen 12 plasser på Trøgstad og Vestoppland fengsel avd. Valdres, samt utnytte ledig kapasitet andre steder.

- Nå er soningskøen på vei ned igjen, sier direktøren.

I tillegg venter Kriminalomsorgen på en endring i lovverket på elektronisk kontroll. Det er fremmet et forslag på Stortinget om å utvide fotlenkesoning fra fire til seks måneder både på hel- og delgjennomføring.

- Om lovforslaget vedtas, som det ser ut til at det gjør, vil dette frigjøre kapasitet på lav sikkerhet, sier direktøren.

Region øst har ikke bare tvangsflytta innsatte fra fengsler på Østlandet. De har også innkalt personer som skal sone om å møte opp i Verdal.

- Kunne ikke flere i kø startet soning der i stedet for å flytte andre innsatte?

- Det tar flere uker fra innkalling til de faktisk møter opp i fengsel. De domfelte må få mulighet til å planlegge soningen. De har kanskje arbeidsgiver, familie og kjæledyr som det må tilrettelegges i forhold til, sier han, og legger til:

- Vi måtte gjøre dette raskt for å unngå at køen vokste. Det er uheldig for alle parter at køen vokser, ikke minst for de domfelte som ikke får påbegynt soningen og blitt ferdig med saken.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling