Mobbesaken

- Måtte varsle barnevernet

Advokat Gro Hamre mener Grimstad kommune ikke hadde noe valg, og var nødt til å varsle barnevernet.

ANGREP: Advokat Gro Hamre mener rapporten fra den retts oppnevnte sakkyndige ikke er objektiv. - Rapporten framstår som en megafon for foreldrene, sier advokat Hamre som representerer Grimstad kommune.Her sammen med Arne Mowatt Haugland, Anne Grete Ødegården og Hogne Rydningen fra Grimstad kommune. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
ANGREP: Advokat Gro Hamre mener rapporten fra den retts oppnevnte sakkyndige ikke er objektiv. - Rapporten framstår som en megafon for foreldrene, sier advokat Hamre som representerer Grimstad kommune.Her sammen med Arne Mowatt Haugland, Anne Grete Ødegården og Hogne Rydningen fra Grimstad kommune. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

ARENDAL (Dagbladet): Foreldrene til 11 år gamle «Per» har saksøkt Grimstad kommune, og mener kommunen som skoleeier har ansvaret for at sønnen har blitt grovt mobbet og sjikanert.

Under rettsforhandlingene torsdag kom det fram at kommunen, bare noen uker før rettsforhandlingene startet, sendte en bekymringsmelding om foreldrene og gutten til barnevernet. Da hadde konflikten vart i to år.

Barnevernet

I retten fredag forklarte advokat Gro Hamre, som prosederer saken for Grimstad kommune, det med at kommunen ikke hadde noe valg.

- Vi fikk aldri foreldrenes samtykke til å sette i verk tiltak. Derfor var kommunen helt nødt til å varsle barnevernet.

- Denne saken dreier seg om en liten gutt på 11 år, som de to siste åra ikke har vært på skolen, sier advokat Hamre i Advokatfirma Tofte til Dagbladet.

Flere spesialister, også den rettsoppnevnte sakkyndige har slått fast at gutten har vært utsatt for grove systematiske krenkelser - både fysisk og psykisk på skolen i Grimstad.

- En rekke tiltak

Noe advokat Nadia Hall i Advokatfirmaet Elden - som representerer foreldrene og den lille gutten - la stor vekt på i sitt innledningsforedrag.

Advokat Hamre slo i sitt innledningsforedrag tilbake og mente at foreldrene overdrev.

- Det er ikke grunnlag, som foreldrene hevder, for at skolen ikke har tatt saken på alvor. Det har blitt iverksatt en rekke tiltak, sa Hamre i Aust-Agder tingrett.

Hun viste til at det var stor forskjell på hvordan foreldrene - som har saksøkt kommunen - og hvordan Grimstad kommune har oppfattet hva som har egentlig har skjedd. Og hvilke tiltak kommunen har satt inn.

- Skolen laget rapporter etter episodene 11-åringen var involverte i. De gir et helt annet bilde enn det foreldrene beskriver, sa advokat Hamre.

«Erindringsforskyvelse»

Hun mer enn antydet at foreldrene til 11-åringen kan ha husket feil, og brukte begrepet «erindringsforskyvelse», i sin beskrivelse av foreldrenes oppfatning.

Mens foreldrene har vist til en rekke alvorlige og systematiske mobbeepisoder, erkjente advokat Hamre på vegne av Grimstad kommune bare to forhold som hun ville karakterisere som systematisk mobbing.

- Foreldrene har i ettertid beskrevet situasjonen på en helt annen måte, enn hva lærere som har vært til stede, og sett hva som egentlig har skjedd, sa advokaten i retten.

Tvil om kompetanse

Hamre mente også at de sakkyndige - som har slått fast at 11-åringen er 35 prosent medisinsk invalid på grunn av mobbing på skolen - har lagt til grunn feil fakta for sine konklusjoner.

- Rapporten fra den rettsoppnevnte sakkyndige framstår som en megafon for foreldrene, fastslo advokat Hamre.

Hamre gikk også til frontalangrep på en sakkyndig ekspert som foreldrene hadde søkt hjelp hos.

Hamre stilte store spørsmål ved ekspertens kompetanse.

- Grimstad kommune har strukket seg uhyre langt, sa advokat Hamre og la ikke skjul på at mente det var foreldrene og ikke kommunen som er årsak til konflikten.

Rettssaken fortsetter i Aust-Agder tingrett i neste uke. Dom i saken er først ventet nærmere jul.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer