Måtte vaske brannsår i egen urin

En nordmann ble arrestert i Tyrkia, siktet i en voldtektssak i Oslo som seinere ble henlagt. Han forteller om forferdelige forhold i fengselet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet) Mannen er i ettertid tilkjent 150.000 kroner i oppreisning fra norsk politi, etter at han satt til sammen 313 dager i varetekt. Han satt 197 dager i tyrkisk varetekt, før han ble overført til varetekt i Oslo. Mannen hadde pådratt seg annen- og tredjegrads forbrenninger før han ble arrestert i Tyrkia etter begjæring fra oslopolitiet, og han ble overført fra sykehus til et lokalt fengsel 8. oktober 2006.

Ifølge mannen levde han under forferdelig forhold i tyrkisk varetekt.

— De store brannskadene var ikke leget. Jeg ble satt på en liten celle sammen med flere andre. Det var ikke soveplass til alle, og vi måtte gjøre fra oss i samme rom som vi sov, forklarer han.
Et helvete
De hygieniske forholdene skal ha vært svært dårlige.
— Jeg hadde ikke rene kluter til å vaske meg med og heller ikke medisiner til brannsårene, og jeg vasket derfor sårene med min egen urin, forklarer han. Mannen skal før arrestasjonen ha fått sigarett-tennervæske over seg. En norsk legeerklæring konkluderer med at han har hatt annen- og tredjegradsforbrenning på 20 prosent av kroppen, og den medisinske invaliditeten er satt til 15 prosent. I legerapporten heter det at det er sannsynlig at fengselsoppholdet ikke har påvirket heling av skadene.

Overført til Norge
Etter 197 dager i tyrkisk varetekt, ble han 20. april 2007 overført til Norge. 13. august samme år ble voldtektssiktelsen frafalt av statsadvokaten, og han ble løslatt dagen etter. Da hadde han sittet 114 døgn i ordinært varetekt i Oslo.

Mannen har fått oppreisning etter normalsatser for varetektsopphold. Han har imidlertid fått et påslag på 25 prosent for tida i tyrkisk varetekt. I utgangspunktet hadde han krevd 400.000 i oppreisning og et ikke spesifisert beløp i erstatning. Han ble ikke tilkjent erstatning.