Måtte velge mellom barna

Zalina Dzandarova fikk lov til å forlate gymsalen. Men hun måtte velge om hun skulle ta med sønnen eller datteren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den 27 år gamle kvinnen skulle følge datteren Alana (6) til første skoledag på onsdag. Med seg hadde hun sønnen Alan (2). Da hun så terroristene innta skolen, prøvde hun å gjemme seg sammen med barna i et klasserom, men ble raskt innhentet og brakt til gymsalen, sammen med de andre gislene.

- Alle fikk beskjed om å sitte ned, før de begynte å plassere bomber rundt i salen. De hadde store mengder eksplosiver og mange skytevåpen, sier hun til LA Times.

Forferdelig valg

Til å begynne med fikk gislene tilgang på vann. Men siden forhandlingene mellom russiske myndigheter og terroristene ikke gikk slik gisseltakerne håpet, ble gislene nektet mer å drikke. Etter en stund begynte Alan å gråte fordi han var sulten.

Zalina og barna fikk lov å gå inn i et annet rom, der det var flere andre mødre.

I går fikk hun beskjed om at gisseltakerne hadde det de kalte «gode nyheter».

- De ba meg pakke tingene mine raskt, og ta barna med meg, sier Zalina.

Så kom den utenkelige meldingen: - Du får bare lov å ta med ett av barna.

Klamret seg fast

Den to år gamle sønnen kom trolig ikke til å klare seg alene inne på skolen. Sjansen for at seks år gamle Alana skulle overleve, var litt større. Zalina valgte å gå ut med det yngste barnet, og overlot datteren til sin 16 år gamle svigerinne.

- Alana klamret seg til meg, og holdt meg i hånda. Men de skilte oss og sa «Du går sammen med gutten, søsteren din kan passe på henne». Jeg gråt og ba. Alana gråt. Kvinnene rundt oss gråt.

- En av gisseltakerne sa «Enten går du nå, ellers går du ikke i det hele tatt».

Zalina hadde ikke noe annet valg enn å snu ryggen til datteren, holde rundt sønnen sin og forlate skolen.

- Jeg trykket Alan tett inntil meg og gikk ut. Hele tida hørte jeg hvordan datteren min gråt og ropte på meg. Jeg trodde hjertet mitt skulle knuses.

SLUPPET FRI: En uidentifisert mor forlater skolen med sønnen sin i går. Flere av mødrene måtte velge hvilket av barna sine som skulle slippe ut.