Måtte vente i ni år

Det tok ni år før kronprins Harald fikk sin Sonja. Kong Olav vurderte å nekte dem å gifte seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Vi ser bilder av dem stadig vekk: Kong Harald holder tale. Dronning Sonja besøker sykehus. De sitter side om side på konserter og foredrag og vinker til oss fra slottsbalkongen.

Om kronprins Haakon og Mette-Marit har hatt stunder der de har lurt på om de fikk gifte seg, må Harald og Sonja ha hatt langt flere.

Kampen for kjærligheten

Det var absolutt ingen selvfølge at det ble kunngjort forlovelse mellom kronprins Harald og frøken Sonja Haraldsen 19. mars 1968 klokka 11.00. Kong Olav selv ga beskjeden til Stortinget.

Hovedpersonene selv hadde rukket å bli 31 år gamle - mer enn voksne nok til å starte familie - da de endelig kunne slutte med å gjemme seg bort fra offentligheten.

Sonja kom fra Vinderen. Beste vestkant, riktignok, og det var ingen kjente skandaler å ta tak i for mediene. Men hun var ikke kongelig. Kronprinsen var i slekt med kongehus i hele Europa. Det hadde vært lettere om han hadde funnet en prinsesse.

«Beslutningen om å gi samtykke for Harald til å gifte seg borgerlig, var naturligvis ikke lett å ta,» sa kong Olav sent på 70-tallet. Kongen forhørte seg med Regjeringen og med stortingsmedlemmer. Han fulgte med på tonen i avisene for å se hvordan pressen var innstilt til en borgerlig brud. «Man måtte jo prøve å ta hensyn til de unge mennesker som ville bli berørt - og som et eventuelt avslag ville gå utover,» sa Olav. Når pressen spekulerte i borgerlig bryllup, dementere Slottet ryktene. En borgerlig brud kom ikke på tale.

Enkelte politikere sa rett ut at en borgerlig kone ville ødelegge kongehusets moral. Konger opp gjennom historien hadde giftet seg med kvinner av høy byrd, selv om de elsket en annen. Hvorfor ikke også Harald?

Hemmelige følelser

Sonja og Harald traff hverandre på hjemmefest hos Johan Stenersen. De ble nesten aldri fotografert sammen, og bekreftet ikke at de var kjærester. For mange var det utenkelig at det virkelig skulle bli dem til slutt. Kronprinsen var stadig på reisefot, faktisk så mye at folk protesterte. De mente at det kostet for mye penger. Han ble koblet med vakre prinsesser og adelige overalt hvor han kom.

Flere ganger brøt Sonja og Harald med hverandre. Forholdet var jo håpløst. Men de fant tilbake til hverandre igjen.

I en bok om kong Olav heter det at kronprins Harald stilte et ultimatum: Enten fikk han gifte seg med kvinnen han elsket, eller så måtte han leve ugift resten av livet.

«Årene før 1968 er ikke den letteste tiden jeg har vært gjennom,» har kong Harald sagt. Dronning Sonja på sin side har kommet med en forsiktig beskrivelse av hvordan de må ha hatt det: «Av og til så det nokså håpløst ut.»

Kong Olav ville ikke treffe sønnens kjæreste i årene mens han lurte på om han skulle gi dem tillatelse til å gifte seg. Avgjørelsen skulle han ta med tanke på kongehuset og Norge, uten å blande personlige følelser i saken. Sonja og kong Olav møttes for første gang i 1967. Da hadde Sonja og Harald vært kjærester i åtte lange, bortgjemte år.

Det er så lenge at vi knapt kan forestille oss det.

Da Harald feiret bursdagen sin i februar 1968, var Sonja invitert. Hun satt til bords mellom kongen og Harald. Avgjørelsen om forlovelse var endelig tatt.

Kan hun bli kronprinsesse?

Men etter at forlovelsen var forkynt 13.mars 1968, gikk det raskt: Det ble pressekonferanse på Slottet, som det også ble 1. desember i fjor. 17. mai vinket Sonja fra slottsbalkongen, akkurat som Mette-Marit gjorde i år. Hun begynte å representere. Diskusjonen gikk om hvilken tittel hun skulle få - kunne en borgelig jente bli kronprinsesse? Harald kommenterte at det viktigste var at Sonja ble hans kone.

«Lille Norge får en dronning som ligner store USAs Jackie Kennedy, elegant som hun, kvikk, verdig, vakker...» skrev en utenlandsk avis.

28. august, dagen før dagen, var det regjeringsmiddag på Akershus. Kronprins Harald sa rett ut at han kom til å synes at pliktene ble lettere å takle når han endelig fikk sin utvalgte livsledsagerske.

Bryllupet sto 29. august i Oslo Domkirke. Klokka 17.00 satt kronprinsen klar ved alteret sammen med forloveren, grev Fleming. Langs ruten der bruden kjørte til kirken, sto 3000 soldater oppmarsjert som æresvakter.

Sonja hadde selv vært med på å bestemme hvordan kjolen skulle se ut. Den var hvit, høyhalset og smal i livet og med svak klokkeform, og sløret slepte metervis bak henne. Fjernsynsseere satt hjemme og fulgte bryllupet på kloss hold. Klokka 17.46 kom Norges nye kronprinspar ut på kirketrappa og vinket til folkemassene.

Deretter ble det ball på slottet. Det meste ble overført på tv.

«..kunne ødelegge hennes liv»..

Kronprins Harald holdt en sterk tale til svigermor Dagny da han takket for bruden. Den avslører litt av hvor vanskelig han må ha hatt det mens han måtte vente. Spesielt takket han Dagny for at han var blitt trodd på, og at Sonjas mamma ikke hadde trodd at «...det at jeg var sammen med din datter .. ville ødelegge hennes liv.» Han omtalte seg selv som «en grim ælling» fordi han var annerledes enn andre unge menn.

«Våre liv har alle muligheter på alle felter til å bli så lykkelige som menneskelig samvær på noen måte kan bli,» erklærte Harald. Det var en voldsom kjærlighetserklæring til Sonja.

Klokka to om morgenen dro brudeparet fra festen. De gikk ombord på Kongeskipet, som dro til Sande og ble liggende i et døgn. Da hadde de nygifte for lenge siden hoppet av og reist til fjells med helikopter, men øvelsen med Kongeskipet forvirret pressen slik at journalistene mistet sporet. Deretter dro Sonja og Harald på bryllupsreise til Rio.

Resten vet vi. I 1991 ble Sonja fra Vinderen norsk dronning. Om kort tid følger en vanlig norsk jente i hennes fotspor: Middag på Akershus fredag 24.august. Vielse lørdag klokka 17.00. Mette-Marit kommet ut fra Domkirken som kronprinsesse. Deretter blir det gallamiddag på slottet.

Selv slipper Mette-Marit å tale, men kronprins Haakon må takke for bruden. Kanskje kommer han til å si at de har kjempet for kjærligheten og at de ikke visste om de fikk gifte seg. Men ingen har kjempet så hardt for kjærligheten som Sonja og Harald.

Kilder:

«Kongen ser tilbake» av Kjell Arnljot Wig, Cappelen 1977

«Olav V - 30 år på tronen» av Annemor Møst, Schibsted 1987

«25 lykkelige år -Kong Harald og dronning Sonja i hverdag og fest» av Annemor Møst, Schibsted 1993

«Harald og Sonja» av Annemor Møst m.fl, Gyldendal 1968

«Kronprins Harald» av Christian Borch, Aventura 1986

«..i tykt og tynt..»: Snart erklæres de for rette ektefolk.Foto: SCANPIX
EKSKLUSIVT: Blant bryllupsgjestene var kongelige fra hele Europa. Foto: SCANPIX
HJEMKOMST: Brudeparet vender tilbake etter bryllupsreisen. Folk ventet på dem på Fornebu. Foto: SCANPIX
REGJERINGSMIDDAG: Den gang som nå ble det holdt regjeringsmiddag på Akershus for det vordende ekteparet kvelden før den store dagen. Foto: SCANPIX

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer