IS-kvinnen i retten

Måtte yte tjenester i leiren

Den terrortiltalte kvinnen (30) beskriver harde forhold i al-Hol-leiren.

I RETTEN: Den tiltalte kvinnen foran sine forsvarere til høyre og dommer Ingmar Nestor Nilsen foran. Tegning: Esther Bjørneboe / NRK
I RETTEN: Den tiltalte kvinnen foran sine forsvarere til høyre og dommer Ingmar Nestor Nilsen foran. Tegning: Esther Bjørneboe / NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den 30-årige terrortiltalte kvinnen forteller om tida da hun befant seg i al-Hol-leiren i Syria, etter å ha blitt tatt hånd om av kurdisk milits. Hun beskriver vanskelige kår for IS-kvinnene og barna i leiren, hvor det var mangel på mat og medisiner.

- I begynnelsen ville ingen hjelpe, det var brudd på reglene. Man måtte gå over grenser - det ender med at man gir fra seg noe, og de hjelper deg, forteller hun i vitneboksen.

- Så du ga noe av deg selv? spør forsvarer Ann Helen Aarø.

- Ja. Først var det en kurder jeg ble kjent med. Han hadde egentlig familie selv, men det er noe annet for dem å bli kjent med en kvinne som ikke er syrer eller araber.

- Ga du noen tjenester?

- Ja.

- OK, vi går ikke mer inn på det.

- Ny voldelig mann

30-åringen har beskrevet ei krevende tid etter at den norske ektemannen Bastian Vasquez døde i 2015, fram til hun endte opp i al-Hol ved IS' nedgang i Syria. Hun giftet seg først med en ny mann, som viste seg å være voldelig - i likhet med Vasquez, slik hun har framstilt ham.

- Betingelsen for at jeg skulle gifte meg med ham, var at han skulle hjelpe meg til Tyrkia [for å treffe familien]. Dette godtok han, forteller kvinnen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer