IS-kvinnen i retten

Måtte yte tjenester i leiren

Den terrortiltalte kvinnen (30) beskriver harde forhold i al-Hol-leiren.

I RETTEN: Den tiltalte kvinnen foran sine forsvarere til høyre og dommer Ingmar Nestor Nilsen foran. Tegning: Esther Bjørneboe / NRK
I RETTEN: Den tiltalte kvinnen foran sine forsvarere til høyre og dommer Ingmar Nestor Nilsen foran. Tegning: Esther Bjørneboe / NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den 30-årige terrortiltalte kvinnen forteller om tida da hun befant seg i al-Hol-leiren i Syria, etter å ha blitt tatt hånd om av kurdisk milits. Hun beskriver vanskelige kår for IS-kvinnene og barna i leiren, hvor det var mangel på mat og medisiner.

- I begynnelsen ville ingen hjelpe, det var brudd på reglene. Man måtte gå over grenser - det ender med at man gir fra seg noe, og de hjelper deg, forteller hun i vitneboksen.

- Så du ga noe av deg selv? spør forsvarer Ann Helen Aarø.

- Ja. Først var det en kurder jeg ble kjent med. Han hadde egentlig familie selv, men det er noe annet for dem å bli kjent med en kvinne som ikke er syrer eller araber.

- Ga du noen tjenester?

- Ja.

- OK, vi går ikke mer inn på det.

- Ny voldelig mann

30-åringen har beskrevet ei krevende tid etter at den norske ektemannen Bastian Vasquez døde i 2015, fram til hun endte opp i al-Hol ved IS' nedgang i Syria. Hun giftet seg først med en ny mann, som viste seg å være voldelig - i likhet med Vasquez, slik hun har framstilt ham.

FORSVARER: Nils Christian Nordhus er forsvarer for «IS-kvinnen». Han mener hun ikke skal straffes for rollen som husmor. Vis mer

- Betingelsen for at jeg skulle gifte meg med ham, var at han skulle hjelpe meg til Tyrkia [for å treffe familien]. Dette godtok han, forteller kvinnen.

Men kort tid etter giftermålet skiftet stemningen.

- Det ble en helt annen tone fra hans side, og jeg torde ikke å mase mer på ham. Jeg ville ikke at han skulle bli som Bastian til slutt ble mot meg.

30-åringen forteller at hun derfor føyde seg etter den nye ektemannens ønsker. Det omfattet et strengt hjemme-regime, med bl.a. mye ufrivillig sex.

- Jeg gjorde alt han ba meg om. Av og til gikk det ut over sønnen min, han fikk bank. Jeg fikk ikke trøste ham, selv om han gråt.

Bombing

I likhet med Vasquez døde ektemann nr. 2, og hun giftet seg kort tid etter med enda en mann, som viste seg å behandle henne bedre.

På dette tidspunktet, fra høsten 2017, ble IS drevet fra skanse til skanse, og den norske kvinnen og familien måtte flytte hyppig mellom ulike byer langs Eufrat-elva, under stadige krigshandlinger, der byene bl.a. ble bombet av fly.

- Vinduer knuste, forteller hun.

Tobarnsmoren forteller at familien til slutt kom til byen Baghouz. Der måtte de bl.a. passe seg når de gikk på toalettet, for ikke å bli skutt av skarpskyttere. Samtidig ble det droppet en mengde flygeblader, med budskapet om at IS-familiene var omringet.

- Hva tenkte du i denne siste perioden?

- Jeg tenkte at løpet var kjørt.

Hentet i lastebiler

Til slutt ble byen inntatt av kurdiske styrker, og en mengde IS-kvinner og deres barn ble fraktet i lastebiler til al-Hol-leiren i mars 2019 - hvor hun oppholdt seg med barna til hun ble hentet av norske myndigheter i januar i fjor.

KLAR: Statsadvokat Geir Evanger er ferdig etter første dag i retten i saken mot «IS-kvinnen». Vis mer

- Jeg trodde at jeg skulle komme til Norge. Men så ble vi kjørt til al-Hol, forteller kvinnen.

Ifølge tiltalen bidro hun også i denne perioden med å støtte IS' terrorhandlinger, gjennom å være husmor og barnepasser. Forsvarerne er uenige, og mener disse handlingene ikke kan regnes som terror.

Selv nekter 30-åringen straffskyld for den alvorlige tiltalen, som har en strafferamme på seks års fengsel.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer