- Mattelærere uten etterutdanning er ufaglærte

Den nye regjeringen varsler drastiske tiltak for å heve norsk skole.

STORE VISJONER: Både Erna Solberg og Siv Jensen varslet heving av kvaliteten i skolen på dagens pressekonferanse. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN / DAGBLADET
STORE VISJONER: Både Erna Solberg og Siv Jensen varslet heving av kvaliteten i skolen på dagens pressekonferanse. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SUNDVOLDEN HOTEL / OSLO (Dagbladet): Før dagens pressekonferanse med Erna Solberg og Siv Jensen var det varslet at de to regjeringspartnerne ville presentere «større politiske nyheter» under seansen. Det ble imidlertid bare presentert én, og den dreide seg om å heve kvaliteten på norsk skole - en av Høyres hjertesaker.

- Vi må sikre at Norge blir et kunnskapssamfunn, sa Solberg, og siktet til at norsk skole har tapt internasjonal anseelse de siste 30 åra.

Femårig master Mer spesifikt mener Høyre at lærernes kompetanse må heves kraftig, og varslet innføring av en femårig masterutdanning for grunnskolelærere. I dag er allmennlærerutdanningen på fire år, mens lektorutdanningen tar fem år.

Solberg varslet også at den nye regjeringen vil satse på etter- og videreutdanning, som skal bli «en rett og plikt» for lærerne. Særlig vekt ble lagt på å heve lærernes kompetanse i matematikk.

- De neste fem åra skal 10 000 lærere få etter- og videreutdanning i matematikk, sa hun.

Dette er i tråd med Høyres valgkampløfter. Før valget varslet også Norges neste statsminister at lærere som ikke blir sendt på etterutdanning i matte, vil miste retten til å undervise i faget. Dagbladet stilte på dagens pressekonferanse spørsmål om dette fremdeles gjelder.

- Dette ligger langt fram, men dersom du ikke har kompetanse i fag vi har kompetansekrav i, vil situasjonen være den at du ikke kan undervise i faget, sa Solberg.

Sammenlikning Hun sammenliknet en slik situasjon med at man ikke kan undervise på videregående skole uten faglig fordypning i det aktuelle faget.

- Dette gjør vi for å få de beste lærerne, forklarte Solberg.

Dagbladet stilte så spørsmålet om lærerne må finansiere etterutdanningen selv.

- For videreutdanning er det en egenandel, som vi har foreslått å senke noe. Når det gjelder etterutdanning, er dette arbeidsgivers ansvar, var svaret.

Tidligere har Høyre varslet at videre- og etterutdanningspakka skal finansieres gjennom et spleiselag mellom staten, arbeidsgiver (kommunene) og den enkelte lærer.

Blant de rødgrønne har Arbeiderpartiet og SV stilt seg positive til på sikt å innføre femårig for lærere. Sp ønsker å beholde lærerutdanningen som fireårig.

Mindre «drop-out» Også Frp varslet heving av nivået i skolen - men la vekt på videregående skole, der hun ønsker at færre dropper ut.

- Vi har et mål om at 90 prosent av elevene skal fullføre, sa Siv Jensen.

Dette målet skal oppnås bl.a. gjennom å gjøre yrkesutdanningen mer praktisk rettet.