Folkeavstemningen i Italia

Matteo Renzi går av etter nederlaget søndag

- Lenge leve Italia. Jeg tror på Italia, og jeg tror på demokratiet, sa den avtroppende statsministeren og kunngjorde sin avgang etter å ha tapt «Renzirendum». 

HAR SAGT HAN VIL GÅ AV: Matteo Renzi har tidligere sagt at han vil gå av dersom hans forslag til å reformere grunnloven ikke blir tatt imot av velgerne. Foto: Geert Vanden Wijngaert / NTB Scanpix
HAR SAGT HAN VIL GÅ AV: Matteo Renzi har tidligere sagt at han vil gå av dersom hans forslag til å reformere grunnloven ikke blir tatt imot av velgerne. Foto: Geert Vanden Wijngaert / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Italienske velgere har avvist statsminister Matteo Renzis reformer i søndagens folkeavstemning, ifølge valgdagsmålinger, melder NTB seint søndag kveld.

Like før klokken halv ett norsk tid kommer meldingen om at Matteo Renzi trekker seg fra statsministerjobben som følge av nederlaget.

Dagbladets kommentator Einar Hagvaag skrev tidligere i kveld at Italia var i krise, om noe slikt skulle skje. Renzi har sagt at han kommer til å gå av, skulle hans forslag til å reformere grunnloven bli avvist. På valgdagsmålingene får nei-siden en oppslutning på 54 til 58 prosent. Når 73 prosent av valgdistriktene er talt opp rundt klokka halv to i natt teller ja-siden 40,6 prosent, nei-siden 59,4 prosent.

Blant annet ønsket Renzi å kutte antallet italienske senatsmedlemmer fra 315 til 100 og frata lokale styringsmyndigheter noe av makten. Reformforslaget har blitt kalt «Renzirendum» grunnet statsministerens tydelige rolle.

Renzi: - Viva Italia

Renzi har gjort lynkarriere i italiensk politikk og ble leder for Partito Democratio i 2013. I februar 2014 ble han Italias yngste statsminister noensinne. Renzi var en slagen mann da han møtte pressen rundt midnatt.

- Vi prøvde å tilby det italienske folket forandring, men vi har ikke lykkes, sa statsministeren og varslet at han vil levere inn sin avskjedssøknad til Italias president og at hans regjeringsperiode nå er over.

Renzi avsluttet med å understreke fortsatt tro på demokratiet i hjemlandet.

- Viva Italia. Jeg tror på Italia, og jeg tror på demokratiet, sa Renzi.

Han avsluttet talen med å ønske etterfølgerne lykke til.

Nederlaget knyttes av enkelte opp mot høyrebølgen i Europa. Matteo Salvini, lederen for høyrepopulistiske Lega Nord, er også blant dem som bruker Twitter for å feire italienernes nei til reformforslaget som skulle utvide statsministerens fullmakter og skape større styringsdyktighet i regjeringskontorene.

Utenriksminister Børge Brende (H) har i en pressemelding natt til mandag takket Renzi for samarbeidet.

- Jeg ønsker å takke statsminister Renzi og utenriksminister Paolo Gentiloni for et veldig godt samarbeid. Vi vil selvsagt også samarbeide med en ny italiensk regjering når denne kommer på plass, sier Brende.

Mektige motstandere

Renzi hadde også tidligere gjort det klart at det ikke var aktuelt for ham å klamre seg til makten dersom han tapte folkeavstemningen.

- Jeg er ikke en politiker av den gamle skolen som sitter bundet fast i stolen. Hvis jeg taper, er mitt politiske liv slutt, gjenga Hagvaag fra Renzis tidligere uttalelser.

STENGT: Klokka 23 var det ikke lenger lov til å stemme. Målingene viser at statsministerens forslag kan være avvist. Foto: Stefano Guidi / NTB Scanpix 
STENGT: Klokka 23 var det ikke lenger lov til å stemme. Målingene viser at statsministerens forslag kan være avvist. Foto: Stefano Guidi / NTB Scanpix  Vis mer

Opposisjonspolitikere som Beppe Grillo, med fortid som komiker, tidligere statsminister Silvio Berlusconi og Romas kvinnelige ordfører Virginia Raggi er blant de sterke motstandere av reformforslaget.

Både politikere og finansmarkedet har fryktet at en seier til nei-siden kunne føre til ny ustabilitet og forverring av en allerede vanskelig situasjon for italienske banker, ifølge NTB.

Nei til reformer

Det italienerne egentlig skal stemme over er en omfattende reform av det politiske regimet som ble skapt etter Andre Verdenskrig. Det er skapt for å unngå en for sterk leder, altså en ny Benito Mussolini. I stedet har det skaffet Italia 63 regjeringer på de siste 70 år og alle sammen har vært svake, skriver Hagvaag.

LES KOMMENTAREN: Italia kan hoppe ut i det ukjente.

Da valglokalene stengte klokka 23 søndag kveld, publiserte italienske medier målinger som gir et klart flertall for nei-siden. I kringkasterne Rai og La7s prognoser går motstanderne av reformer av med seieren med en margin på minst 54 prosent mot ja-sidens 46 prosent, skriver NTB.

Krise

Ved 19-tida lokal tid meldte landets innenriksdepartement at 57,5 prosent av landets stemmeberettigede befolkning har avgitt stemme.

Det er mer enn ved de to foregående folkeavstemningene om grunnlovsendringer i Italia.

At det nå ligger an til krise i Italia, forklarer Dagblad-kommentatoren slik:

«Med britenes utmelding av EU og valget av Donald Trump til president i USA ser mange faren for et populistisk opprør i Italia med ringvirkninger utover hele Europa.»