Mattest på Tusenfryd: - Uspiselig

Kjøkkensjefen på Grand kafé har testet spisestedene i parken. Noen steder får slakt.

SPYTTER UT: Kjøkkensjef på Grand Kafé, Roar Sandvik, får seg flere overraskelser på Tusenfryd. Foto: Shad Madian. Klipp: Marthe Tveter Gjønnes. Vis mer
Publisert

TUSENFRYD (Dagbladet): Sola skinner og parkeringsplassen er stappfull på fornøyelsesparken på Vinterbro utenfor Oslo. Mange glade nordmenn er samlet for en heldagsopplevelse i sommervarmen.

Dagbladet er på plass for å teste maten. Med oss har vi kjøkkensjef fra Grand kafé i Oslo, Roar Sandvik. Han har over 20 års fartstid som kokk.

Til sammen har vi testet sju spisesteder. Vi har også vært innom et bakeri og en isbar.

Det blir tydelig for kokken at du ikke skal komme til Tusenfryd for maten. Her skal du underholdes, ta berg- og dalbaner - og kaste i deg noe raskt når du blir sulten. Det er lite variasjon og det går i burger, pizza, pasta og pølse.

- Det er en familiepark og folk skal være her i seks til sju timer, så jeg hadde håpet at variasjonen var større, sier Sandvik og fortsetter:

- Det hadde vært kult hvis Tusenfryd hadde gjort som danske Tivoli eller norske Øyafestivalen, og «outsourcet» maten. De serverer god og variert mat - og noe for alle.

KJØKKENSJEF: Roar Sandvik. Foto: Shad Madian / Dagbladet
KJØKKENSJEF: Roar Sandvik. Foto: Shad Madian / Dagbladet Vis mer

Selv om alle stedene serverer hurtigmat og køene ikke er spesielt lange - kommer det ikke særlig raskt. Du må belage deg på å vente i over 15 minutter flere steder.

Prisen var derimot upåklagelig og du blir mett for en billig penge. Det var flere ganger vi måtte sjekke prisen to ganger - fordi det var så billig!

Likevel er helhetsinntrykket skuffende. Sandvik påpeker at man sitter igjen med en søt og klissete smak i munnen etter all maten. Heldigvis var det noen oppturer.

Rockburger: - Barna hadde likte det

ROCKBURGER: Classic meny med cheeseburger, pommes frites og drikke, og en vegetarburger. Foto: Shad Madian / Dagbladet
ROCKBURGER: Classic meny med cheeseburger, pommes frites og drikke, og en vegetarburger. Foto: Shad Madian / Dagbladet Vis mer

Vi spiste: Classic meny med cheeseburger, pommes frites og drikke 0,4 liter til 166 kroner og en vegetarburger til 113 kroner.

Ventetid: 10 minutter

- McDonalds er bedre. Der får man varm mat - og raskt, sier Sandvik.

Vi har ventet ti minutter i et nesten tomt lokale. Stilen i lokalet er kul med ekte amerikansk dinerstil med røde myke stoler, turkise farger og metallkantet interiør.

Da servitøren kommer til bordet med burgerne - cheeseburger og vegetarburger - legger Sandvik merke til at maten ikke er varm.

- Friesene er helt kalde og myke. Det betyr at de har stått en stund.

Men han blir positivt overrasket over smaken til cheeseburgeren.

- Den var god og jeg likte brioche-brødet. Jeg vet at barna mine hadde likt denne, sier han.

Vegetarburgeren smakte taco med kikertburger, tortillachips, guacamole og salsa. Den falt i smak hos Dagbladets reporter.

- Vegetarburgeren synes jeg ble for deigete, men den reddet seg litt med guacamolen og tortilla chips som gjør den litt mer sprø, sier Sandvik.

Pluss: Vegetaralternativ og barnevennlig burger.

Minus: Vi fant ikke en liste over allergener som viser innhold til dem som er allergisk.

Wharekai: - Altfor mye saus

WHAREKAI: BBQ korean style wrap og vegansk crunchy sweet chili kylling wrap, og pølse med brød og drikke. Foto: Shad Madian / Dagbladet
WHAREKAI: BBQ korean style wrap og vegansk crunchy sweet chili kylling wrap, og pølse med brød og drikke. Foto: Shad Madian / Dagbladet Vis mer

Vi spiste: BBQ korean style wrap til 95 kroner og vegansk crunchy sweet chili kylling wrap til 99 kroner og pølse med brød og drikke til 69 kroner.

Ventetid: Ett minutt

Så dette skal være det sunne alternativet på Tusenfryd?

Her virker det som om de ikke har klart å velge hva de skal være: En pølsekiosk, en kafé med smoothies, bagels og wraps, eller en isbar.

Vi velger to av wrapsene: En vegansk og en med kylling. Og en pølse med brød.

Sandvik smaker på den veganske wrapsen først.

- Salaten var frisk og fin, men sausen er veldig søt, sier Sandvik.

Du får mye mat for pengene. Wrapsene var stappet med salat og kylling, eller en «vegansk kylling».

- Bare dumt at de var dynket i saus - man sitter igjen med altfor søt smak i munnen. Den «veganske kyllingen» smakte som deig - og de smakte veldig likt.

- Pølsa var kald, helt intetsigende og brødet var tørt, sier han.

Selve wrapsen bar preg av å være butikkkjøpt og var både litt tørr og seig. I tillegg hadde de ligget en stund. Det var rett og slett veldig kjedelig mat her.

Pluss: Allergenelistene var enkelt å finne og du får mat raskt.

Minus: Altfor mye saus i wrapsene.

Explorers Society Restaurant: - Kaos

EXPLORERS SOCIETY RESTAURANT: Her har de buffet så du kan plukke din egen mat. Foto: Shad Madian / Dagbladet
EXPLORERS SOCIETY RESTAURANT: Her har de buffet så du kan plukke din egen mat. Foto: Shad Madian / Dagbladet Vis mer

Vi spiste: Buffet med plukk din egen mat stor porsjon til 205 kroner.

Ventetid: 16 minutter

Det rådet kaos ved buffeten på Explorers Society-restauranten. Det var vanskelig å forstå hvor man skulle stille seg i kø, hvilken tallerken som var stor og liten, det manglet bestikk i holderne og vi måtte lete ekstra for å finne et spisebrett.

Sandvik tar opp tallerkenene og legger flere tilbake underveis.

- Det er fine og dyre pastatallerkener, men de er skitne og fettete, sier han.

Etter tredje forsøk finner vi en som ser ren ut. Etter dette har vi ikke så høye forventninger.

- Det ryker i hvert fall av maten i buffeten, sier Sandvik optimistisk. Og i kaldbuffeten ligger det fin og frisk salat.

Vi kan velge fire forskjellige retter - og det er i hvert fall mye mat for pengene.

Vi velger pizza, to pastaretter og lasagne. Det første Sandvik smaker på er pizzaen og pastaen.

- Pizzaen var tørr og vegetarpastaen som het Pasta Alfredo er smakløs. Den så jo veldig god ut med den fløtesausen, men det var den ikke.

Pasta bolognesen var en opptur - det var også lasagnen.

- Det smaker hjemmelaget og ikke ferdigmat, i motsetning til mye annet her, sier Sandvik og fortsetter:

- Maten var helt ok, godt og varmt. Pizzaen var forferdelig.

Pluss: Mye mat - bolognesen var best og hjemmelaget.

Minus: Kjedelig og smakløst. Pizzaen får en ener.

Camp Lualaba Bakeri: - Altfor søtt

CAMP LUALABA BAKERI: Tre boller med tre forskjellige fyll: lemoncurd, hvitsjokolade og nøttesjokolade. Foto: Shad Madian / Dagbladet
CAMP LUALABA BAKERI: Tre boller med tre forskjellige fyll: lemoncurd, hvitsjokolade og nøttesjokolade. Foto: Shad Madian / Dagbladet Vis mer

Vi spiste: Tre boller med tre forskjellige fyll: lemoncurd, hvitsjokolade og nøttesjokolade til 57 kroner for alle tre.

Ventetid: 0 minutter

På Camp Lualaba har de et morsomt konsept der man kan fylle bollen for fem kroner. Vi prøvde alle smakene.

Her måtte vi sjekke prisen to ganger - det var billig! Tre store boller for 57 kroner, pluss masse fyll.

- Hadde det vært på Bollebar på Aker Brygge, hadde det i hvert fall vært tre ganger så mye, sier Sandvik.

Bollene så apettitlig ut, med fyll som rant ut på siden - men smaken var en skuffelse. Fyllet ble så søtt at de ble uspiselige, ifølge kokken.

- Du kjenner at jekslene skriker etter luft fordi det er så søtt, sier Sandvik etter han har tatt en bit av bollen med den hvite sjokoladen. Lemoncurden smakte falskt og nøttesjokoladen var også overveldende søt, synes han.

Bollene sto til forventningene - men de ble ødelagt av fyllet.

- Dette var nedtur - jeg ville heller betalt tredobbelt for ordentlig håndverk. Jeg klarer ikke å spise disse. Det har lagt seg et lag med sukker i munnen som jeg er redd for at jeg aldri bli kvitt, sier kokken.

Vi tror likevel at bollene er populære blant barna. Spesielt dem som elsker å spise Nugatti fra boksen!

Pluss: Morsomt konsept.

Minus: Altfor søtt fyll.

Pølserasten: - Dagens beste

PØLSERASTEN: Spicy Bangkok og Washington BBQ. Foto: Shad Madian / Dagbladet
PØLSERASTEN: Spicy Bangkok og Washington BBQ. Foto: Shad Madian / Dagbladet Vis mer

Vi spiste: Spicy Bangkok til 84 kroner og Washington BBQ til 84 kroner.

Ventetid: 5 minutter

Pølserasten er et sted for spesialpølser, og man kan velge mellom tre forskjellige pølser. Vi valgte Churrostorrapølsa til Spice Bankgkok og Krainerpølsa til Washington BBQ.

Churrostorrapølsa var mest spicy og den beste pølsa.

Vi starter med Spicy Bangkok med chilimajones, kålsalat og frisk vårløk. Den var det fart i!

Hvis det ikke var for litt tørt pølsebrød hadde dette vært toppkarakter.

- Jeg synes den var god på smak, sier Sandvik.

Washington BBQ var den beste av de to, synes kokken.

- Dette gir en festivalmatfølelse med coleslaw og BBQ-saus. Sausen gjemmer det litt tørre brødet, så dette var dagens beste, sier Sandvik.

Pluss: Godt garnityr.

Minus: Litt tørt pølsebrød.

Saloonen: - Helt uspiselig

SALOONEN: Texmex-buffé. Foto: Shad Madian / Dagbladet
SALOONEN: Texmex-buffé. Foto: Shad Madian / Dagbladet Vis mer

Vi spiste: Texmex-buffé voksen til 249 kroner.

Ventetid: 0 minutter

Her kan du spise så mye du vil, men etter noen minutter i restauranten kommer kokken nedslått tilbake:

- Det ser helt jævlig ut. Det er nesten tomt for mat noen steder og det er ikke et godt tegn. Da har maten ofte ligget lenge, sier han.

Han har likevel klart å fylle tallerkenen. Etter han forsøker seg på burgeren, må han spytte den ut:

- Den er helt uspiselig. Dette er ikke verdt å spise opp. Jeg tror man blir dårlig av å spise her, sier han.

Både kyllingen, burgeren og tacokjøttet er kaldt. Pølsa er svidd med et tykt belegg. Salaten så frisk ut, men vi velger å ikke fortsette måltidet. Dette var skuffende greier og dagens desidert verste.

Pluss: Friske grønnsaker.

Minus: En del av mat var uspiselig.

Pizzaverkstedet: - Intetsigende

PIZZAVERKSTEDET: Stor Meaty speedmonster pizza uten pepperoni. Foto: Shad Madian / Dagbladet
PIZZAVERKSTEDET: Stor Meaty speedmonster pizza uten pepperoni. Foto: Shad Madian / Dagbladet Vis mer

Vi spiste: Stor Meaty speedmonster pizza uten pepperoni til 299 kroner.

Ventetid: 20 minutter

Pizzaverkstedet var det desidert mest populære stedet og det tok også lengst tid å få servert mat.

- De har fire forskjellige pizzaer å velge mellom - da burde det ikke ta 20 minutter å levere en pizza, sier Sandvik.

- De burde bare steke pizzaene kontinuerlig, så de kan levere raskt, sier Sandvik.

Kokken er heller ikke særlig imponert over pizzaen.

- Den er varm og smakte ikke vondt, men den er kjedelig og intetsigende. De kunne også være rausere med toppingen.

Bunnen er tørr og smakløs.

- Den likner på vaffelrøre, sier Sandvik.

I tillegg er den dyr - nesten 300 kroner.

- Denne metter to sultne kompiser og ikke tre til fire personer, som det står på menyen, sier han.

Pluss: Pizzaen var varm og nystekt.

Minus: Tørr bunn.

Midgardormens Favoritter: - Tørr

MIDGARDORMENS FAVORITTER: Lokes fish'n chipsmeny med pommes frites, drikke og Idunns sommersalat med spekeskinke. Foto: Shad Madian / Dagbladet
MIDGARDORMENS FAVORITTER: Lokes fish'n chipsmeny med pommes frites, drikke og Idunns sommersalat med spekeskinke. Foto: Shad Madian / Dagbladet Vis mer

Vi spiste: Lokes fish'n chipsmeny med pommes frites og drikke til 96 kroner, og Idunns sommersalat med spekeskinke til 149 kroner.

Ventetid: 17 minutter

- Det er et hurtigmat-konsept her som ikke er hurtig mat. Det tar for lang tid, sier Sandvik.

Fish n'chips har dagens beste pommes frites - og remuladen var god. Det var godt med noe annet enn ketchup og sennep som det er mye av på Tusenfryd.

Men fisken var tørr og industriell, innvender Sandvik.

- Denne er fra matbutikken, sier han og skjærer opp fisken. Den har et hardt ytre og det er ikke en ordentlig filet på innsida.

Sommersalaten hadde gode og friske grønnsaker som ser ut som om de er lokale og norske, men sennepsdressingen ødela smaken.

- Den er utrolig søt. Salaten hadde vært god hvis det ikke var for dressingen. Det er generelt mange tunge smaker på Tusenfryd - det kunne vært lettere smaker som passer sommeren, sier han.

Pluss: Gode fries og remulade.

Minus: For mye dressing og industrifisk.

Iskrem-palasset: - Godt!

ISKREM-PALASSET: Softis med jordbærstrø, to kuler med salt karamell og sandwich og en kule med salt karamell. Foto: Shad Madian / Dagbladet
ISKREM-PALASSET: Softis med jordbærstrø, to kuler med salt karamell og sandwich og en kule med salt karamell. Foto: Shad Madian / Dagbladet Vis mer

Vi spiste: Softis med jordbærstrø til 47 kroner, to kuler med salt karamell til 48 kroner og sandwich og en kule med salt karamell til 29 kroner.

Ventetid: 0 minutter

Et helt palass dedikert til is - hva kan gå galt? Ikke altfor mye!

Kokken blir oppspilt da han ser at de har kuleis med Sandwich-smak. Han elsker nemlig Sandwich-is. Han velger seg derfor to kuler: En med salt karamellsmak og en med Sandwich-smak.

- Det var veldig godt! Veldig godt med de små karamellperlene. Denne kunne jeg spist mye av, sier han. Endelig smiler kokken!

I tillegg er det ikke noe å si på prisen. Det koster 29 kroner for en kule og 47 kroner for softis med strø. Ikke så verst!

- Etter mye rart i dag var det godt med ordentlig is, sier Sandvik.

Softisen kunne hatt mer fløte og vaniljesmak, bemerker han.

- Den smaker litt marengs og kokosbolle, som er vanlig når man vil selge mye og billig, sier han.

Hvis det ikke hadde vært for en del søppel rundt på bakken på uteserveringen, så hadde det vært helt perfekt.

Pluss: God kuleis.

Minus: Lite fløte- og vaniljesmak på softisen.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer