Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Matthew og Kenneth ble dømt til fengsel i Nord-Korea: Nå er de fri

Endelig på vei hjem.

PÅ VEI HJEM: I september ble Matthew Todd Miller stilt for retten, anklaget for å ha utført fiendtlige handlinger mot staten Nord-Korea mens han var i landet under dekke av å være turist. Han ble  14. september dømt til seks års fengsel for dette, men skal altså nå være sluppet fri og på vei hjem. Foto: NTB scanpix
PÅ VEI HJEM: I september ble Matthew Todd Miller stilt for retten, anklaget for å ha utført fiendtlige handlinger mot staten Nord-Korea mens han var i landet under dekke av å være turist. Han ble 14. september dømt til seks års fengsel for dette, men skal altså nå være sluppet fri og på vei hjem. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De to amerikanerne Kenneth Bae og Matthew Todd Miller er frititt i Nord-Korea, ifølge Reuters.

De to ledsages av amerikanske etterretningsagenter på sin vei hjem.

Dømt til fengsel Denne meldinga er dramatisk endring i utviklingen i saken.

I september ble Miller stilt for retten, anklaget for å ha utført fiendtlige handlinger mot staten Nord-Korea mens han var i landet under dekke av å være turist. Han ble  14. september dømt til seks års fengsel for dette, men skal altså nå være sluppet fri og på vei hjem.

Miller ble pågrepet Nord-Korea 10. april i år, og det statlige nyhetsbyrået KCNA meldte da at amerikaneren hadde revet i stykker turistvisumet sitt og ropt at han ville søke om asyl.

Dette var et grovt brudd på nordkoreansk lov, het det videre, ifølge NTB.

Misjonær Misjonæren Kenneth Bae ble pågrepet så langt tilbake som i 2012 og er dømt til 15 års straffarbeid for undergravning av den nordkoreanske staten.

I tillegg til Miller og Bae satt også 56 år gamle Jeffrey Fowle fengslet, etter at han ble pågrepet 29. april for å ha glemt en bibel på hotellrommet.

Fowle er også frigitt.

USA har ingen diplomatiske forbindelser med Nord-Korea. Den svenske ambassaden fungerer i stedet som bindeledd mellom Washington og Pyongyang, ifølge NTB.

Overlegg Til BBC sa Fowle at han delvis ønsket å se hvordan Nord-Korea så ut, og delvis ønsket å spre kristendommens budskap i landet.

FRI: Kenneth Bae er også løslatt fra fangenskap i Nord-Korea. Foto: Privat / NTB scanpix
FRI: Kenneth Bae er også løslatt fra fangenskap i Nord-Korea. Foto: Privat / NTB scanpix Vis mer

- Den opprinnelige ideen var å legge igjen bibelen under noe søppel så jeg kunne hevdet at jeg hadde mistet den. Men da vi skulle dra fikk jeg dårlig tid, så jeg måtte legge den under ei søppelbøtte. Da var det ikke mulig å kalle det en tilfeldighet, sa han.

- Jeg ble behandlet relativt godt, og jeg fikk det jeg trengte. Jeg fikk tre måltider om dagen og ofte mer mat enn jeg klarte å spise.

- Ville du gjort det igjen, spør BBC.

- Når jeg vet hvordan det gikk, ville jeg ikke gjort det igjen. Men om det var galt å gjøre det vil jeg ikke vite før jeg står foran Jesus og han sier ja eller nei.

MISJONÆR: Jeffrey Fowle ble arrestert for å ha hatt en bibel på rommet. Foto: AP / NTB scanpix
MISJONÆR: Jeffrey Fowle ble arrestert for å ha hatt en bibel på rommet. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media