Mattilsyn-ansatt angrepet på slakteri

Tilsynet stopper produksjonen ved slakteriet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En ansatt i Mattilsynet ble fysisk angrepet av en ansatt ved Fatlands slakteri i Oslo på onsdag.

- Vi vurderer dette som vold mot offentlig tjenestemann og kommer til å anmelde forholdet, sier Karina Kaupang, regiondirektør for Oslo, Akershus og Østfold.

I kveld beskriver hun tilstanden til den ansatte som «grei».

Produksjonsstans fra mandag

Situasjonen blir vurdert som så alvorlig at distriktskontoret har vedtatt stans av slaktingen ved slakteriet fra og med mandag. Ledelsen ved Fatland er også innkalt til et møte mandag morgen for å gjøre rede for hva de har tenkt å gjøre for at Mattilsynets personell uforstyrret skal kunne utføre sine oppgaver i henhold til regelverket.

- Vi må sikre at vårt personell kan være trygge og få utført sine arbeidsoppgaver, sier Kaupang til Dagbladet.no.

- Det er spesielt alvorlig fordi det er vold mot offentlig tjenestemann. Flere av våre medarbeidere var til stede da episoden skjedde.- Hvor lenge slaktingen blir stoppet, avhenger av hvilke tiltak bedriften foreslår for å legge til rette for tilsynspersonalets arbeid, noe de er forpliktet til ifølge matlovens bestemmelser, sier Kaupang.

- Uakseptabelt

ANGREP: Mattilsynet ville kontrollere kjøttet hos Fatlands slakteri i Oslo. Det ville en av de ansatte ikke vite noe av, og gikk til fysisk angrep på kontrolløren. Foto: Ane Rostad Stokholm
ANGREP: Mattilsynet ville kontrollere kjøttet hos Fatlands slakteri i Oslo. Det ville en av de ansatte ikke vite noe av, og gikk til fysisk angrep på kontrolløren. Foto: Ane Rostad Stokholm Vis mer

Hendelsen var helt uakseptabel mener konsernsjef i Fatland, Leif Malvin Knutsen.

- Jeg beklager dypt det som skjedde. Det er en uakseptabel opptreden for ethvert medmenneske og særdeles i forhold til en offentlig tjenestemann. Vi vil som bedrift gjøre de nødvendige tiltak for å unngå at dette skjer i fremtiden, sier Knutsen.

Allerede i hardt vær

Tidligere denne måneden ble Fatland i Oslo truet med stenging av Mattilsynet for brudd på dyrevernreglene og dårlig hygiene. Slakteriet har allerede fått forbud mot å slakte fullvoksen gris fordi slaktemetodene ikke er akseptable, ifølge NRK Østlandssendingen.

Tilsynet mener slakteriets nye avlivingsmaskin stresser grisene unødvendig mye, og kritiserer slakteriets bruk av slag og elekrosjokk for å presse grisene gjennom maskinen. I tillegg blir halvdøde griser liggende igjen og sprelle på golvet i blodsøl.

Mattilsynet påpekte også at det er så trangt i fjøset at dyra ikke kan legge seg ned, at fjøsene ikke blir rengjort for møkk, og at skrot samler seg opp langs veggene.

Fatland er siste gjenværende slakteri i Oslo siden 2003, da Løren slakteri ble nedlagt, og har de siste åra investert 20 millioner kroner i nytt utstyr og fjøs. Slakteriet selger kjøtt for nesten en halv milliard kroner i året.