Mattilsynet: - Ingen spesielle fôrtyper har skilt seg ut

Mattilsynet leter bredt etter mulige årsaker til den dødelige hundesykdommen som sprer seg i landet. De utelukker ikke at analyser av fôrtyper kan være neste steg å ta.

TAR PRØVER: Helene Wisløff, forsker og patolog ved Veterinærinstituttet på jobb søndag. Har tar hun prøver av blodet som ligger i tarmen på de obduserte hundene, som skal sendes til analyse. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix
TAR PRØVER: Helene Wisløff, forsker og patolog ved Veterinærinstituttet på jobb søndag. Har tar hun prøver av blodet som ligger i tarmen på de obduserte hundene, som skal sendes til analyse. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpixVis mer

Mattilsynet gjennomfører hvert år overvåknings- og kartleggingsprogram på fôrområdet. Formålet er å overvåke status og kartlegge eventuelle nye farer, samt å kontrollere etterlevelse av regelverket.

Ole-Herman Tronerud, seniorrådgiver og veterinær i seksjon dyrehelse i Mattilsynet, bekrefter at fôr er en av de mange mulighetene de nå ser på som kan ha forårsaket den alvorlige hundesykdommen som sprer seg i landet.

- Men så langt har ingen spesielle fôrtyper skilt seg ut, og det er derfor heller ikke blitt gjort analyser på dette området ennå, sier han til Dagbladet.

- Ta vare på hundefôr

«I tillegg til tidligere råd oppfordres hundeeiere med syke eller døde hunder til å ta vare på prøver av hva hunden har spist de siste 14 dagene om mulig», het det i en pressemelding fra Veterinærinstituttet søndag ettermiddag.

FORTSATT UKJENT: Bjarne Bergsjø, faglig ansvarlig for den bakteriologiske diagnostikken ved Veterinærinstituttet på jobb søndag. Han analyserte prøver fra hunder som man mistenker er rammet av den fortsatt ukjente sykdommen, som har ført til at flere hunder har død de siste dagene. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix
FORTSATT UKJENT: Bjarne Bergsjø, faglig ansvarlig for den bakteriologiske diagnostikken ved Veterinærinstituttet på jobb søndag. Han analyserte prøver fra hunder som man mistenker er rammet av den fortsatt ukjente sykdommen, som har ført til at flere hunder har død de siste dagene. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix Vis mer

Tronerud forklarer at oppfordringen til de med syke eller døde hunder om å ta vare på hva hunden har spist, gis fordi de da kan ha mulighet til å ta prøver av det om det blir nødvendig.

På spørsmål om det er tenkelig at Mattilsynet begynner med analyser av fôrtyper den kommende uka, svarer pressevakt Lars Skjegstad:

MYSTISK HUNDESYKDOM:Jorun Jarp, beredskaps- og sikkerhetsdirektør ved Veterinærinstituttet, sier det er påvist bakterier de må se nærmere på. Reporter: Tharald Halvorsen. Video: Malene Storrusten / Dagbladet Vis mer

- Hvis vi får informasjon eller kunnskap som tilsier at det er nødvendig, så ja. Som nevnt holder vi alle muligheter åpne, sier han.

Leter bredt

Det har totalt blitt registrert 25 syke eller døde hunder, med blodig diaré og alvorlige tarmbetennelser som symptomer, siden onsdag 4. september.

Totalt sju av disse er blitt obdusert ved Veterinærinstituttet i forbindelse med hundesykdommen. Basert på disse obduksjonene vil instituttet utelukke rottegift og liknende spesifikke forgiftningen som mulig dødsårsak. De obduserte hundene har ikke indre skader som er forenlig med slik forgiftning, opplyser Tronerud.

- På nåværende tidspunkt leter vi veldig bredt etter mulige årsaker, som virus, bakterier, sopp og parasitter, sier Tronerud.

- Denne utelukkelsen omfatter ikke alle typer toksiner som eksempelvis kan forekomme naturlig, legger han til.

På en pressekonferanse søndag ettermiddag kunne Veterinærinstituttet fortelle at det er blitt gjort tegn til samme bakteriefunn hos fem av de sju obduserte hundene. De to bakteriene som er påvist, er «Clostridium perfringens» og «Providencia alcalifaciens».

VÆR FORSIKTIG: Veterinær Sasja Rygg sier man bør ta forholdsreglene nå som hunder dør av mystisk sykdom over hele Østlandet. Video; Lars Eivind Bones. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen / Dagbladet TV Vis mer

Sistnevnte er en sjelden bakterie som ikke ofte påvises hos hunder, understreket Bjarne Bergsjø, faglig ansvarlig for den bakteriologiske diagnostikken ved Veterinærinstituttet overfor Dagbladet fredag.

Ber hundeeiere ta grep

Mattilsynet anbefaler fortsatt hundeeiere å begrense nærkontakten mellom hunder og å holde hunder i bånd slik at man har kontroll på dem.

Når hunder luftes bør de ikke få hilse på hundene de møter på veien eller i parker så lenge situasjonen er uavklart, opplyser Mattilsynet.

- Hunder som viser sykdomstegn, bør som vanlig tas med til veterinær så raskt som mulig, sier Tronerud.

Veterinærinstituttet har søndag også sendt ut et registreringsskjema til veterinærer og dyreklinikker over hele landet. Håpet er at innsendt skjema vil kunne gi mye verdifull informasjon for å spore årsaken til sykdommen.