Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mattilsynet: - Spekepølse er smittekilden

Laget ved Gildes anlegg i Sogndal.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Mattilsynet mener nå å ha funnet smittekilden for E.coli-utbruddet. Det er overraskende nok ikke snakk om kjøttdeig, men derimot morrpølse laget ved Gildes anlegg i Sogndal.

- Mattilsynet forbyr omsetningen av pølsene og vil stenge virksomheten om nødvendig. Det er iverksatt tilbaketrekking av produktene fra dagligvarehandlene i dag, sa Joakim Lystad i Mattilsynet på en pressekonferanse klokka tolv.

Mattilsynet skriver i en pressemelding at de har fått bekreftet at pasientene i hovedsak kan knyttes til spekematen, som er produsert av Gildes datterselskap Terina. Tilsynet ber derfor publikum nå om å ikke spise produktene Gilde Birkebeiner Fjellmorr, Gilde Birkebeiner Sognemorr og Gilde Haugepølse.

Omsetningsforbudet gjelder pølser produsert mellom 1. desember i fjor og 20. mars i år. Produktenes lotnummer er fra og med L 5484 til og med L 6121.

- Sju pasienter har helt sikkert spist denne pølsa, som er morrpølse av birkebeinertypen. Dette sporet er viktigst nå. Men ingen av sporene gir en full forklaring, sa avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet Preben Aavitsland på pressekonferansen klokka tolv.

Det er foreløpig ukjent om Terina-anlegget produserer varer under andre merkenavn, sier Lystad i Mattilsynet.

- Prøver er sendt til analyse. Men sporet er funnet på grunnlag av statistikk over hva de syke har spist.

Gilde tar omsetningsforbudet alvorlig og iverksetter egen prøvetaking.

- Vi har ment at man hele tida burde hatt et bredt utgangspunkt for å lete etter smittekilden, men har forholdt oss til den mistanken som Mattilsynet og Folkehelseinstituttet har hatt, sier Nina Sundquist, kommunikasjonsdirektør i Gilde, til Dagbladet.no.

- Hvor alvorlig er dette for Gilde-varemerket?

- Nå fokuserer vi på liv og helse. Det juridiske og omdømmemessige er det ikke tid for å diskutere nå.

Dagbladet.no kommer med mer.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media