Mattilsynet advarer mot dødelig hundesmitte

- De som innfører gatehunder til Norge, setter både dyre- og folkehelsa i landet på spill, sier grenseveterinær Marit Forbord.

GATEHUNDER: Mattilsynet advarer om at gatehunder som importeres fra utlandet, kan ha med seg nye og ukjente parasitter og sykdommer. De siste årene har import av utenlandske gatehunder økt. På bildet er en gatehund fra Kiev i Ukraina. Foto: Mihai Vasile / Vier Pfoten / REUTERS / SCANPIX
GATEHUNDER: Mattilsynet advarer om at gatehunder som importeres fra utlandet, kan ha med seg nye og ukjente parasitter og sykdommer. De siste årene har import av utenlandske gatehunder økt. På bildet er en gatehund fra Kiev i Ukraina. Foto: Mihai Vasile / Vier Pfoten / REUTERS / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Gatehunder som importeres kan ha med seg parasitter og sykdommer. - Det er en risikabel handling å frakte dyr over grenser, og gatehunder innebærer en ekstra risiko, sier grenseveterinær i Mattilsynet.

De siste årene har import av utenlandske gatehunder økt.

- De som innfører gatehunder til Norge, setter både dyre- og folkehelsa i landet på spill, sier grenseveterinær Marit Forbord i Mattilsynet til NRK.

Gatehundene kan fort ha med seg nye og ukjente parasitter og sykdommer.

Forbord forklarer at Norge er i stor fare for å få innført nye sykdommer, fordi vi tradisjonelt har en veldig god dyrehelse her til lands.

Forsker Arvid Lund ved Veterinærinstituttet er skeptisk til adopsjon av gatehunder.

- Man løser ingen problemer ved å adoptere enkelte hunder. Det er misforstått veldedighet, og ressursene bør kanaliseres til hjemlandet og organisasjoner som arbeider seriøst med denne kompliserte saken. Problemet må løses på myndighetsnivå i de enkelte land, sier Lund.

- Det innebærer dessuten en betydelig risiko å importere hundene hit. Det må de som importerer ta innover seg og forstå, legger han til.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer