Mattilsynet advarer mot glassbiter i brødmat

Det er funnet glassbiter i brød fra flere produsenter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det er funnet glassbiter i brød fra flere produsenter. Mattilsynet anbefaler å kaste grovbrød og rundstykker kjøpt fra 17. til 31. oktober, melder NTB.

Mattilsynet og Næringsmiddelbedriftenes Landsforening (NBL) anbefaler forbrukere å kaste grove brød og rundstykker som er kjøpt i perioden 17. til 31. oktober. Bakgrunnen er funn av glassbiter i åtte brød. Glassbitene har ikke forårsaket helseskade.

Glasset stammer trolig fra et parti solsikkekjerner importert fra Kina. De deler av partiet med solsikkekjerner som ikke er benyttet, er sperret og trukket tilbake fra markedet, skriver Mattilsynet på sine hjemmesider. 

- Vi har fått henvendelser fra åtte forbrukere fra forskjellige deler av landet. Fellesnevneren med disse henvendelsene var at de alle inneholdt solsikkefrø. På bakgrunn av dette tror vi at glassbitene stammer fra et parti solsikkefrø fra Kina, sier Roald Gulbrandsen, Direktør i NBL.

Glassbitene som er funnet er forholdsvis små og avrundet. Hvis forbruker biter i disse bitene, kan det forårsake skade i munn og tenner. Svelges glassbitene vil de ikke skade fordøyelsessystemet.

- Alle produsenter av næringsmidler skal ha et internt kontrollsystem som skal fange opp slike ting. Vår vurdering er at glassbitene er så små og forekomsten så liten at forekomsten ikke er blitt oppdaget. Saken må nå gås nøyere etter i sømmene og vi må vurdere om det må innføres strengere rutiner, sier Gulbrandsen.

Mesteparten av de grove brødene og rundstykkene er trolig spist, men noe av varene kan befinne seg i folks frysere. For sikkerhets skyld anbefaler Mattilsynet og NBL at gjenværende varer kjøpt i denne perioden kastes.