AVLIVET: Vallaken Stormen ble ved en feil avlivet av Mattilsynet, da de aksjonerte mot en går i Gamvik kommune i Finnmark. - Nå må jeg forklare min datter om hva som har skjedd. Hvordan skal man egentlig forklare sånne ting til et barn? spør hesteieren. Foto: Privat / Sagat
AVLIVET: Vallaken Stormen ble ved en feil avlivet av Mattilsynet, da de aksjonerte mot en går i Gamvik kommune i Finnmark. - Nå må jeg forklare min datter om hva som har skjedd. Hvordan skal man egentlig forklare sånne ting til et barn? spør hesteieren. Foto: Privat / SagatVis mer

Mattilsynet avlivet feil hest

Bommet på hoppe og vallak. - Beklager, eier får søke erstatning, sier regiondirektøren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Nordlys/Dagbladet): Det var onsdag i forrige uke at Mattilsynet aksjonerte mot en gård i Ivarsfjord i Gamvik kommune i Finnmark, skriver avisa Sagat.

Situasjonen på gården skal ha vært å betrakte som alvorlig, og Mattilsynet måtte avlive flere dyr på gården.

Wenche Jensen i Kirkenes - 300 kilometer unna - hadde vallaken Stormen på fôr på gården. Hun ble varslet om å hente hesten, og sendte noen hjelpere fra Kjøllefjord, som bare ligger en time unna.

Bommet på vallak og hoppe Da Stormens livreddere var framme på gården, kom Mattilsynets representanter leiende med en hest. Men det var ei hoppe. Stormen  var allerede avlivet sammen med flere titalls andre dyr på gården.

Regiondirektør Torkjell Andersen i Mattilsynet i Finnmark og Troms legger seg flat på etatens vegne.

- Det var veldig uheldig at våre avlivet feil hest. Jeg vet ikke hvorfor det gikk som det gikk, men jeg kan bare beklage. Eieren får komme med et erstatningskrav, og så skal vi behandle det på vanlig måte, sier Andersen til Dagbladet.

Kostet 25 000 Hesteeieren sier Sagat til at Stormen kostet 25 000 kroner, og at hun hadde utgifter til leie av henger og bil for å hente hesten sin.

- Hjelperne fikk først beskjed om å komme klokka 12, så klokka 16 og så 18.30. Da kom Mattilsynet med en hest til mine hjelpere. Det de ikke hadde lagt merke til var at hesten de kom med var ei hoppe, mens Stormen var vallak.  Det skulle være en enkel sak for Mattilsynet å se forskjell. Siden Stormen var en travhest, var han også chip-merket. Det er helt utrolig at de kunne prestere å ta livet av feil hest, sier Jensen til Sagat.  
- Grusomt - Det er rett og slett grusomt. Nå må jeg forklare min datter om hva som har skjedd. Hvordan skal man egentlig forklare sånne ting til et barn? spør Jensen.

Regiondirektøren betegner situasjonen på gården der Mattilsynet for svært alvorlig ut fra dyrevernmessige forhold.

- Det var et omfattende dyrehold med både tamrotter, hunder, katter, hester og flere dyreslag. Forholdene var så alvorlige at alle dyrene ble avlivet unntatt hesten som skulle tas hjem til eieren. Men der ble det beklageligvis gjort en feil, sier Torkjell Andersen til Dagbladet.

Han vet ikke nøyaktig hvor mange dyr som ble avlivet, men bekrefter at det var «flere titalls».