Mattilsynet avslører bakterie-slakteri

Produserte hunde- og middagsmat i samme rom. Skyhøyt bakterieinnhold.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Mattilsynet har oppdaget nok et tilfelle av dårlig hygiene ved et norsk slakteri. Ved Froland slakteri ble det produsert hunde- og middagsmat i samme rom. Bakterieinnholdet i dyrematen var så høyt at tilsynet forlangte øyeblikkelig stans i produksjonen, skriver Nationen.

Hastevedtak

Froland slakteri AS laget hundemat av råvarer som inneholdt enorme bakteriemengder, inkludert e.coli. Det skjedde i samme rom som ordinære kjøttvarer for butikksalg blir skåret opp. I et hastevedtak har det lokale Mattilsynet stoppet hundeforproduksjonen med umiddelbar virkning.

- Bakterienivået er uakseptabelt. Når dette påvises i samme lokaler som menneskemat, representerer det en fare for smitteoverføring, sier distriktssjef for Mattilsynet i Aust-Agder, John Henrik Aas, til Nationen.

- Engangstilfelle

Froland slakteri har hatt tillatelse til å lage dyrefor, under forutsetning av at råvarene er godkjent til menneskemat. Slakteriet fortsetter nå å lage dyremat, men kaller det kattemat istedet for hundemat.

- Dette var et engangstilfelle, og vi fortsetter derfor å lage kattefor i stedet for hundefor, sier daglig leder Stein Eikaas ved Froland slakteri. Mattilsynet mener deres vedtak om å stanse hundematproduksjonen også gjelder annen dyrematproduksjon.

Mattilsynets hygieneprøver i slakteriet viste et generelt bakterienivå på over 15 millioner per gram kjøtt, og verdier av uspesifisert e. coli, altså tarmbakterier, fra 3300-9300 per gram for. I menneskemat skal ikke verdien av e. coli overstige 500 per gram kjøtt.

SLAKTERI:Det er strenge hygieneregler for slakteriene. Bildet er ikke hentet fra det aktuelle slakteriet. Foto: William Mikkelsen
SLAKTERI:Det er strenge hygieneregler for slakteriene. Bildet er ikke hentet fra det aktuelle slakteriet. Foto: William Mikkelsen Vis mer