Mattilsynet ber Voss-vann bytte navn

- Bruk av stedsnavnet Voss kan være misvisende i forhold til hvor grunnvannsforekomsten ligger, sier tilsynet etter TV 2-dokumentar.

DYRE DRÅPER: Mattilsynet ber Voss bytte navn på flaskevannet, da bruk av stedsnavnet Voss kan være misvisende med tanke på hvor vannet kommer fra. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX
DYRE DRÅPER: Mattilsynet ber Voss bytte navn på flaskevannet, da bruk av stedsnavnet Voss kan være misvisende med tanke på hvor vannet kommer fra. Foto: Sara Johannessen / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| En dokumentar om vannprodusenten Voss sendt på TV 2 har ført til krangel mellom kanalen og selskapet. Mattilsynet har også kastet seg inn i debatten, og vil ha et annet navn på det dyre flaskevannet.

- Bruk av stedsnavnet Voss kan være misvisende i forhold til hvor grunnvannsforekomsten ligger, sier Anne Dorthe Halberg i Mattilsynet i Aust-Agder til TV 2. Tilsynet mener derfor at «merkingen av flaskene ikke er i henhold til gjeldende regler».

Voss på sin side holder fast på at kilden de tapper fra heter nettopp Voss. I en e-post til TV 2 sier selskapet det ikke er noe krav om at navnet skal finnes på kart fra Statens kartverk.

Vannmerket, som selges i 49 land, har fått mye uønsket oppmerksomhet i forbindelse med en dokumentar som vises på TV 2 i kveld. Selskapet mener TV-kanalen kommer med uriktige opplysninger i dokumentaren, noe TV 2 avviser.

Blant annet er partene uenige om bruken av begrepet «artesisk kilde», en type vannkilde hvor trykket under bakken er nok til å drive vannet oppover, uten bruk av pumper.

De krangler også om hvorvidt vannet i de dyre designerflaskene er det samme som Iveland kommune tilbyr sine innbyggere rett i springen. Voss of Norway sier de har bedt en advokat se på mulighetene for å kreve erstatning fra TV 2 dersom inntektene svikter i kjølvannet av dokumentaren.

(NTB)