Mattilsynet fant elleve avvik etter hestekjøtt-saken

Mattilsynet har funnet elleve avvik etter å ha tatt 106 prøver av gatekjøkkenmat og mat merket som storfekjøtt i butikk. Kontrollørene så både etter svinekjøtt og hestekjøtt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Undersøkelsene ble satt i gang etter at det i februar ble varslet om funn av hestekjøtt i ferdiglasagne fra Findus. Mattilsynet fant lasagne med udeklarert hestekjøtt hos Coop som skulle vært trukket fra markedet.

Resten av avvikene dreier seg om udeklarert svinekjøtt i storfeprodukter. Mattilsynet har gått til anmeldelse i to tilfeller, mot Mesterkjøtt som hadde svinekjøtt i pizzafyll som skulle inneholde storfekjøtt, og produsenten Kuraas som hadde svinekjøtt i et halalprodukt.

- De andre funnene av udeklarert svinekjøtt i Kuraas-produkter styrker mistanken om svindel, heter det i sluttrapporten som oppsummerer DNA-testingen av storfeprodukter i det norske markedet.

Det var etter at Irland offentliggjorde funn av udeklarert heste- og svinekjøtt i storfeprodukter i januar at det i EU ble avslørt en rekke tilfeller av svindel der storfekjøtt var byttet ut med billigere kjøtt.

- For matmyndighetene har hestekjøttsaken understreket at det ikke er nok for virksomhetene å sjekke papirene som følger maten. DNA-prøver er noe vi kommer til å fortsette med, sier seniorrådgiver Catherine Signe Svindland i Mattilsynet.
(NTB)