ANBEFALT: Restaurant Enzo på Holbergs plass er anbefalt i Michelin-guiden. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
ANBEFALT: Restaurant Enzo på Holbergs plass er anbefalt i Michelin-guiden. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Mattilsynet fant fluer, skitt og rot på norsk Michelin-restaurant

På et annet Radisson-hotell i Oslo fant de mugg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mattilsynet kommer i to ferske rapporter med knallhard kritikk av forholdene på restaurantene på Radisson-luksushotellene på Holbergs plass og i Nydalen i Oslo. Sistnevnte, Circo, måtte stenges midlertidig etter et uanmeldt tilsyn 24. januar.

- Vi stenger steder hvor vi vurderer at forholdene kan være helseskadelig, sier Solveig Eriksrud, seksjonssjef i Mattilsynet i Oslo, til Dagbladet.

Michelin-anbefalt Heller ikke forholdene ved restaurant Enzo på Holbergs plass ved Slottet imponerte inspektørene. Restauranten er anbefalt i Michelin-guiden - men Mattilsynet fant mangler ved både renhold, orden og hygiene.

- Det var generelt dårlig renhold på Enzos kjøkken og spesielt tilhørende bakrom. Eksempler på dette er fettete og nedstøvete utstyr- og benkeplater, skitt og støv i hyller og skuffer. Lokalene bærer preg av dårlig vedlikehold, konkluderer Mattilsynet.

Eksempler på dette er ifølge Mattilsynet sprukne dørflater til benkekjølene, slitt maling som flasser av flere steder og sprekker i tak og gulv.

Fluer Om hotellets buffetavdeling heter det i rapporten:

• Kontroll med skadedyrsituasjon i virksomheten er mangelfull. Det ble observert åpning under porten (på begge sider) i kjelleren, og det var fluer i virksomheten.

Også i 2011 reagerte Mattilsynet mot det fasjonable Radisson-hotellet. Da ble det blant annet observert rotter.

For varmt Om 2013-forholdene på Enzo heter det videre:

• Temperaturer i kaldmatbuffét med lett bedervelige matvarer (waldorfsalat, leverpostei mm.) ble målt mellom +9 og +12 grader C. Rutiner for kontroll av temperaturer i kaldmat i bufféten var ikke innført i virksomheten. Virksomheten har ingen kontroll med temperaturer ved serveringen av kaldmatbuffet. Det opplyses at noe av maten brukes om igjen etter kun visuell kontroll (...).

• Dårlig renhold på personaltoalettene både for herre og dame. Dispensere for såpe og papir på herre-toalettet var tomme. Vasken og området rundt vasken samt klosettet var svært skitne — og inspektørene ble opplyst om at både menn og kvinner pleide å bruke damedoen. Skadedyrfirmaet Pelias skal også ha merket seg dette allerede 9. januar.

• Renholdet på kjøkkenet og tilhørende rom var generelt mangelfullt. Eksempler på det er (...) svært skitne avfallsbeholdere, støvete og med matrester på hyller i rene soner i oppvask, (...) skitne og ille luktende sluker i oppvaskavdelingen (...)

• Utstyr som påleggmaskin, blandemaskin og mixmaster var dårlig rengjort.

Mugg i fugene Begge de to restaurantene fikk pålegg om å utbedre flere mangler. Enzo fikk holde åpent, mens Circo i Nydalen måtte stenge midlertidig. Tilsynet mener forholdene var potensielt helsefarlige. Om Circo heter det i tilsynsrapporten:

• «Det var gjennomgående dårlig orden og renhold i kjøkkenlokaler og oppvaskavdeling. Innredning var skitten både innvendig og utvendig (...). Det var gamle matrester og inngrodd skitt under benker/kjøledisker, sluk mv. (...) I den ene oppvaskavdelingen var det svartmugg i fugene».

Tilsynet slår også fast at det var uklare/ikke definerte skiller mellom rene og urene soner:

«Håndvasken som kokkene bruker manglet såpe og papir. Den var i tillegg tørr og hadde ikke vært i bruk».

- Har utbedret Regiondirektør Tarje Hellebust i Radisson Blu hotels bekrefter overfor Dagbladet at han er kjent med innholdet i Mattilsynets rapporter.

- Vi ser alvorlig på dette og tar dette seriøst, og har også rettet opp i det, sier Hellebust til Dagbladet.

Han påpeker at restauranten i Nydalen åpnet igjen dagen etter at det ble stengt.

- Det er fint at vi har et mattilsyn som går bransjen i sømmene og ser på disse tingene så vi kan operere med sikker mat i Norge, sier Hellebust.

- Aldri hyggelig - Er det flaut at Mattilsynet gjør alvorlige funn hos dere nok en gang?

- Husk at Mattilsynet gjør svært, svært nøye inspeksjoner, og at disse restaurantene betjener et stort volum gjester. Men det er aldri hyggelig å få denne typen rapporter, sier Hellebust.

- Når det gjelder fluer er det noe du kan plages av hjemme også, om du har tatt med en drueklase eller en appelsin fra butikken. Men vi skal spraye og sørge for at det ikke finnes. Vi har etterkommet alle disse kravene og sjekket at vi har rutiner på plass som gjør at vi skal unngå slike avvik i framtiden.

SLAKTES: Hotellrestaurantene i Radisson-hotellene både på Holbergs plass og i Nydalen får slakt av Mattilsynet, som gjorde en rekke funn da de kom på uanmeldt tilsyn i januar og februar. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SLAKTES: Hotellrestaurantene i Radisson-hotellene både på Holbergs plass og i Nydalen får slakt av Mattilsynet, som gjorde en rekke funn da de kom på uanmeldt tilsyn i januar og februar. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer