Mattilsynet får ikke avlive 27 hunder

Mattilsynet ble i dag hindret fra å gripe inn på hundegården i Maze i Finnmark. - Dette er en stor lettelse for oss, sier daglig leder Janos Gaup.

HUNDEGÅRDEN: Daglig leder ved hundegården i Maze, Janos Gaup, mener hundene per dags dato er sunne og friske, og at det ikke er noen grunn til å avlive dem. Dette bildet er tatt i år. Foto: Privat.
HUNDEGÅRDEN: Daglig leder ved hundegården i Maze, Janos Gaup, mener hundene per dags dato er sunne og friske, og at det ikke er noen grunn til å avlive dem. Dette bildet er tatt i år. Foto: Privat.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag skulle Mattilsynet etter planen besøke hundegården til Janos Gaup i Maze i Finnmark. Forrige uke skrev Dagbladet om 27 hunder som stod i fare for å bli avlivet hvis ikke de ble omplassert innen 23 oktober.

I morges mottok Mattilsynet Troms og Finnmark en midlertidig forføyning fra Indre Finnmark tingrett. Den gjorde at saken igjen blir utsatt på ubestemt tid.

- Vi mottok en midlertidig forføyning mot at vi ikke kan gripe inn i hundegården på dette tidspunktet, opplyser regionsdirektør i Mattilsynet Troms og Finnmark, Torkjell Andersen til Dagbladet.

Dette betyr at ingen hunder fra hundegården ble avlivet i Maze i dag, og nå skal saken inntil muntlig høring.

- En stor lettelse Daglig leder ved hundegården, Janos Gaup, er takknemlig for at retten valgte å se på saken og gi dem medhold.

- Dette er en stor lettelse. Jeg føler meg 100 kilo lettere. Vi har enda et stykke å gå rettslig, men vi er godt på vei og jeg ser positivt på saken, sier Gaup til Dagbladet.

For Mattilsynet gjelder det nå å se på den midlertidige forføyninga og hvordan de skal behandle saken videre.

- Nå må vi få våre jurister til å vurdere den midlertidige forføyninga og finne ut hva den går ut på. Vi har planer om å sjekke denne saken i løpet av den nærmeste tida, sier Andersen.

Får beholde 20 hunder Indre Finnmark tingrett kom også frem til at Janos Gaup får lov til å beholde 20 av hundene. Syv må fortsatt omplasseres, men det ser ikke Gaup på som et stort problem.

- Vi får til ganske snart å omplassere syv av hundene, sier Gaup til Dagbladet.

AVLIVET: I 2012 avlivet Mattilsynet 21 hunder fra kennelen i Maze. Dette er bilder de tok i fjor på tilsyn hos kennelen. Daglig leder sier at de har fulgt opp alle påleggene Mattilsynet har kommet med siden den gang. Foto: Mattilsynet.
AVLIVET: I 2012 avlivet Mattilsynet 21 hunder fra kennelen i Maze. Dette er bilder de tok i fjor på tilsyn hos kennelen. Daglig leder sier at de har fulgt opp alle påleggene Mattilsynet har kommet med siden den gang. Foto: Mattilsynet. Vis mer

Gaup forteller at den siste tida har vært tøff, men at han nå ser lyst på fremtida.

- Det å bli uthengt som dyremishandler for ting du ikke kjenner deg igjen i, er veldig tungt. Jeg håper at det vi har investert i hundegården og hundeholdet viser at vi er glade i dyra våre. Dette er jo barna våre, sier Gaup.

Flott og friske hunder Stortingsrepresentant Jan-Henrik Fredriksen (FrP) engasjerte seg tidlig i denne saken, og støttet Janos Gaup i hans kamp mot Mattilsynet. Da Dagbladet snakket med Fredriksen på telefon i formiddag stod han i Maze sammen med eierne.

- Jeg er her med et ektepar som er veldig lettet og glade. Etter råd fra oss ble denne saken tatt inn til landsretten. De kom frem til at Mattilsynet ikke kan avlive hundene før det ligger en dom klar, sier Fredriksen til Dagbladet.

Stortingsrepresentanten forteller videre at han og andre journalister tok en runde på kennelen i dag og bare observerte positive ting.

- Vi har sammen med Altaposten sett på kennelen i dag og sett sunne og friske hunder, sier Fredriksen.

Mangler alternativer - Hvis Mattilsynet hadde kommet inn i dag og avlivet de 27 hundene, hadde ikke det i forhold til dyrevelferd vært riktig, sier Fredriksen til Dagbladet.

Han savner alternativer når det kommer til behandling av saker som denne hundegården.

- Jeg opplever det som et problem at Mattilsynet har en jobb som går ut på å passe på dyrevelferd, og alt de kan tilby er avliving. Det har ingenting med dyrevelferd å gjøre. Vi trenger alternativer før vi går så drastisk til verks, sier Fredriksen.

Skjulte hunder Da Mattilsynet undersøkte forholdene Gaups hundegård i fjor valgte Gaup å gjemme bort av ti av hundene sine i et annet hus han eier. 

- De ble holdt uten mat og vann med en sterk lukt av ammoniakk i bygningen. Det er også mye avføring og urin, og vi kunne ikke se noen tegn til lufting eller aktivisering av hundene. Dette er en kjempealvorlig sak, og et alvorlig brudd på regelverket, sa Torkjell Andersen til Dagbladet den gangen.

ALASKA HUSKY: Janos Gaup får beholde 20 av sine 27 hunder. Foto: Privat.
ALASKA HUSKY: Janos Gaup får beholde 20 av sine 27 hunder. Foto: Privat. Vis mer

Gaup hevdet at to av disse hundene var syke, mens en tredje var gammel og hadde eksem. Han innrømmet imidlertid at det var dumt å forsøke å skjule hundene for Mattilsynet. 

- Vi la oss flate med en gang.

I dag kan Gaup fortelle at hundegården ikke har mottatt noen nye bekymringsmeldinger, og er klar i sitt sin på dyremishandling.

- Det var kanskje en periode det var litt dårlig, men det har det ikke vært noen bekymringsmeldinger på fjorten måneder. Jeg kutter gjerne av med bein og armer før jeg driver med dyremishandling, sier Gaup til Dagbladet.