Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mattilsynet fraråder beiteslipp etter ulveangrep på Østlandet

Tilbyr kompensasjon på 6 kroner per sau per dag.

HOLDES HJEMME: Mattilsynet melder i ettermiddag at de nå går ut og fraråder beiteslipp etter ulveangrep på Østlandet. Foto: Stein J Bjørge / Scanpix
HOLDES HJEMME: Mattilsynet melder i ettermiddag at de nå går ut og fraråder beiteslipp etter ulveangrep på Østlandet. Foto: Stein J Bjørge / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mattilsynet melder i ettermiddag at de nå går ut og fraråder beiteslipp etter ulveangrep på Østlandet.

Store beitetap har ført til at Mattilsynet denne uka har hatt daglige møter med Fylkesmannen i Akershus og Oslo, Fylkesmannen i Oppland og Statens naturoppsyn (SNO).

Tap

- Til nå er over 120 dyr drept, eller avlivet etter ulveangrep. Det har vært nye tap i nye områder de siste dagene. Mattilsynet og fylkesmennene er enige om inntil videre å frarå beiteslipp i de områdene hvor faren for ulveangrep er størst, skriver Mattilsynet.

Og videre:

- Vi har stor forståelse for at situasjonen, som drar ut i tid, er krevende for sauebøndene og andre involverte. Vi ser at mange tiltak gjøres, skriver Mattilsynet i en pressemelding.

Kompensasjon

Fylkesmannen forvalter midler til forebyggende og konfliktdempende tiltak. Over denne ordningen kan det gis tilskudd til beitebrukere som må iverksette spesielle tiltak for å ivareta beitedyrene.

Ved forsinket beiteslipp kan det gis en kompensasjon på 6 kroner pr. sau pr. dag, ifølge Mattilsynet. Søknad sendes fylkesmannen via det lokale landbrukskontoret.

Nye fellingsforsøk

Mattilsynet skriver videre at de er orientert om at det gjøres nye fellingsforsøk med bruk av løs hund innført fra Sverige.

Grunnlag for Mattilsynet sin vurdering av beiteområdene under denne hendelsen:

  • Det geografiske området for fellingstillatelsen på ulv og tiden den er angitt for.
  • Samlet tap av sau og registrerte skader på sau.
  • Utvikling av situasjonen over tid. Mattilsynet følger derfor hendelsen fortløpende.
Hele Norges coronakart