Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mattilsynet frykter ny dødsparasitt i Norge

Dvergbendelormen transporteres gjennom kroppen til organer og hjerne - hvor den danner små cyster.

- ALVORLIG Ifølge distriktssjef i Mattisynet, Arne Mjøs, kan parasitten smitte til mennesker. Hvis den finner en menneskelig vert, kan den transporteres til indre organer og hjernen og føre til livstruende skader. Foto: Christina Yvonne Olsen / Nordlys
- ALVORLIG Ifølge distriktssjef i Mattisynet, Arne Mjøs, kan parasitten smitte til mennesker. Hvis den finner en menneskelig vert, kan den transporteres til indre organer og hjernen og føre til livstruende skader. Foto: Christina Yvonne Olsen / Nordlys Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dødsparasitten, med navnet dvergbendelorm, var inntil 2010 ansett som fraværende i Norge, Sverige og Finland. Men i fjor ble den påvist hos fire rødrev i Sverige.

Parasitten er ikke påvist i Norge ennå, men Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) antar at den vil innta landet i løpet av ti år.

Distriktssjef i Mattisynet, Arne Mjøs opplyser overfor iTromsø at parasitten kan smitte til mennesker.

- Den vil transporteres gjennom kroppen til organer og hjerne, og kan føre til veldig alvorlige og livstruende skader, sier han til avisa.

- Danner cyster Det går normalt ti til femten år før smittede mennesker får symptomer på sykdommen, kalt ekinokokkose. Den trenger lang behandlingstid, kanskje livsvarig, og uten behandling kan sykdommen være dødelig.

- Hos mennesker kan dvergbendelormen etablere seg i leveren og danne små cyster. Mennesker som blir smittet kan bli kjempesjuke og behandlingen kan ta tid og være komplisert, sier seksjonssjef ved seksjon for landdyr og dyrehelsepersonell i Mattilsynet, Solfrid Åmdal til Dagbladet.

- Dette er noe vi absolutt ikke ønsker å få etablert i Norge, understreker hun.

Parasitten er utbredt flere steder i verden, forekomsten er økende, og den kan bli importert med dyr som krysser grensen mellom Norge og resten av Europa. Det gjør at Mattilsynet har satt restriksjoner på reise med kjæledyr til og fra våre naboland.

- Større smittepress VMK mener at den norske befolkningen kan bli utsatt for større smittepress enn i andre europeiske land på grunn av våre tradisjoner med jakt, bærplukking og andre utendørsaktiviteter.

Revens dvergbendelorm lever som parasitt i tarmen til rovdyr og produserer egg som skilles ut med avføringen til vertsdyret.

- STORE SKADER: I en forskningsrapport fra 2005 tok forskerne en dvergbendelorm ut av et menneske og infiserte en mus for å følge sykdomsutviklingen der cyster dannes i de indre organene.
- STORE SKADER: I en forskningsrapport fra 2005 tok forskerne en dvergbendelorm ut av et menneske og infiserte en mus for å følge sykdomsutviklingen der cyster dannes i de indre organene. Vis mer

- Smitten kan eventuelt overføres via forurenset drikkevann og mat som frukt og grønnsaker, skriver VMK.

Den kan også overføres via infiserte dyr som hunder og rev.

- Dødelig Mjøs i Mattilsynet oppfordrer folk med kjæledyr til å ta sine forholdsregler og å sette seg grundig inn i de nye reglene. Reglene er beskrevet på Mattilsynets hjemmesider. Får dyrene denne parasitten kan de igjen smitte mennesker med egg.

Egg som mennesker får i seg utvikles til larver i tarmen, derfra angriper de så organene. Parasitten angriper først og fremst leveren, men også hjerne og lunger er utsatt.

 - I verste tilfeller kan man dø av dette, sier Mjøs til iTromsø.

KREFTLIKNENDE CYSTER: Dette er leveren til en gnager av arten bisam som var infisert av dvergbendelormen. Man kan tydelig se cystene som dannes.
KREFTLIKNENDE CYSTER: Dette er leveren til en gnager av arten bisam som var infisert av dvergbendelormen. Man kan tydelig se cystene som dannes. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media