-  Mattilsynet ga sjefer munnkurv

Mattilsynets ledelse ga distriktssjefer munnkurv etter de første meldingene fra Russland om tungmetaller i norsk oppdrettslaks.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet): Boikottsaken avslører habilitetsproblemer og manglende faglig tyngde i tilsynet. Det hevder Bjørnar Jacobsen, leder for Ansatte Veterinærers Forhandlingsutvalg og seniorrådgiver i Mattilsynet overfor Dagbladet.

Han er tillitsvalgt for Mattilsynets over 500 veterinærer.

Nå gir han sin versjon av hva som skjedde da norske leverandører i desember mottok trusler fra Russland om boikott, etter funn av kadmium i norsk oppdrettslaks.

-  Mattilsynet forsøkte å legge lokk på saken, og unnlot å informere internt i egen organisasjon. Distriktssjefer reagerte sterkt, men ble pålagt munnkurv, sier Jacobsen.

Hemmeligstemplet

I flere e-poster mellom 2. og 7. desember tok distriktssjefer i Nord-Norge opp hvordan de skulle takle situasjonen, men skal oppsiktsvekkende ha fått beskjed om å holde seg unna en sak de normalt skulle håndtert. Saken ble løftet opp på sentralt nivå. Navn på norske leverandører skulle holdes hemmelig, også internt, ifølge Jacobsen.

-  Jeg kan ikke se noen annen grunn enn at Mattilsynet ønsket å beskytte oppdrettsnæringen, sier Jacobsen.

Han støtter seniorforskeren ved Nasjonalt institutt for sjømat- og ernæringsforskning, som fredag hevdet at Russland kan ha rett i sine giftanklager.

Mattilsynet har unnlatt å undersøke om det er noen sammenheng mellom kadmiumforurenset ftr i Norge og giftsaken i Russland, mener han.

-  Mattilsynet tok noen lakseprøver, og fikk en vurdering fra Vitenskapskomiteen for mattrygghet. Men man gikk ikke ut i felten og undersøkte til bunns hva som hadde foregått. For meg er Mattilsynets blanke avvisning av Russlands anklage bare påstander. En må ha lov til å spørre om hensynet til norsk laksenærings renommé anses viktigere enn folks helse, sier Jacobsen.

Stortinget må gripe inn

-  Et mattilsyn som har til hovedoppgave å sikre matsikkerheten til Norges befolkning, kan ikke være organisert under departementer som samtidig skal drive næringsutvikling innenfor samme område.

Det er en rollesammenblanding vi ikke kan ha, og som vi mener Stortinget nå må gripe inn overfor, sier Jacobsen.

HARDE ANKLAGER: - For meg er Mattilsynets blanke avvisning av Russlands anklage bare påstander. En må ha lov til å spørre om hensynet til norsk laksenærings renommé anses viktigere enn folks helse, sier Bjørnar Jacobsen, tillitsvalgt for de over 500 veterinærene i Mattilsynet.