TOLV HESTER: Tolv hester må avlives etter at Mattilsynet var på kontroll. De to hestene på bildet er ikke innblandet i saken. Foto: Jens Sølvberg / Samfoto / NTB Scanpix
TOLV HESTER: Tolv hester må avlives etter at Mattilsynet var på kontroll. De to hestene på bildet er ikke innblandet i saken. Foto: Jens Sølvberg / Samfoto / NTB ScanpixVis mer

Mattilsynet gjorde tilsyn, ber om at tolv hester avlives

Ellers få feil i norsk hestehold.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De fleste hester i Norge har det bra, konkluderer Mattilsynet etter en omfattende kontroll. Tolv hesteeiere har likevel fått beskjed om å avlive hester eller slutte med hestehold.

Mattilsynet har gjennomført tilsyn ved 750 hestehold rundt om i landet.

Tilsynet omfattet både små og store privatstaller, hestesentre og trenerstaller. Noen av stedene var plukket ut til kontroll fordi Mattilsynet hadde mottatt bekymringsmeldinger.

Ved 40 prosent av de kontrollerte hesteholdene ble det ikke funnet noen avvik, mens 11 prosent av hesteholdene hadde flere enn fire avvik.

Flest feil og mangler ble funnet under kontrollen av helsekort, brannsikring, hestepass og innredningen av stallen. Det var få feil knyttet til hestenes mosjon eller lysforhold.

Tolv hesteeiere har fått vedtak om å avlive hester eller avvikle hesteholdet sitt.

Halvparten av disse vedtakene er fattet på grunn av dårlig hovstell.

Ustelte hover kan bli svært smertefullt for hestene, og dersom skadene er så store at de ikke kan rettes opp, er det ikke dyrevelferdsmessig forsvarlig å la hesten leve lenger, opplyser Mattilsynet.

Det er også fattet vedtak om avliving av hester på grunn av eiere som ikke har hatt evne eller vilje til å gi hestene nødvendig fôr eller der stall eller leskur har manglet.

(NTB)