Mattilsynet: Helseskadelig å spise fisken, men trygt å drikke vannet

Et gjennomsnittlig inntak av vann, kaffe, te og saft vil ikke føre til en for høy eksponering av miljøgiften som er påvist i fisk i Tyrifjorden.

TYRIFJORDEN: Nye undersøkelser av sjøbunnen i Tyrifjorden viser foruroligende høye nivåer av perfluorerte stoffer flere steder. Mattilsynet går nå ut og advarer folk mot å spise fisk fra vannet. Foto: Dennis Wegewijs / Shutterstock / NTB scanpix
TYRIFJORDEN: Nye undersøkelser av sjøbunnen i Tyrifjorden viser foruroligende høye nivåer av perfluorerte stoffer flere steder. Mattilsynet går nå ut og advarer folk mot å spise fisk fra vannet. Foto: Dennis Wegewijs / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det er knyttet helserisiko til å spise fisk fra Tyrifjorden i Buskerud. Som Dagbladet skrev onsdag, går Mattilsynet nå ut og advarer folk mot å spise fisk fra Tyrifjorden, abbor fra Randselva og Storelva, samt gjedde fra Randselva.

Advarselen kommer etter funn av høye verdier av det giftige stoffet PFOS i fiskeartene.

- Resultatene fra undersøkelsene i Tyrifjorden viste nivåer av PFOS i enkelte fiskearter som kan gi økt risiko for helseskade, skriver Miljødirektoratet, som beskriver nivåene som «foruroligende høye».

Lave nivåer i vann

Mattilsynet har også vurdert nivået av PFOS i vann som kommer fra Tyrifjorden, og skriver at overflatevann fra Holsfjorden og Steinsfjorden hadde lave nivåer av PFOS.

- Konsentrasjonen av PFOS i overflatevann fra Holsfjorden og Steinsfjorden vil ikke føre til en for høy eksponering ved et gjennomsnittlig inntak av vann, kaffe, te og saft, skriver tilsynet.

- Ikke helseskadelige mengder

- Dette betyr at vannet er trygt å drikke, sier seniorrådgiver Line Ruden, som jobber med drikkevann ved Mattilsynet.

- Vannverk som tar vann fra Tyrifjorden, tar prøver av og renser vannet på vanlig måte - og de kan ikke se at det er PFOS i helseskadelige mengder folk får i seg gjennom krana, fortsetter hun.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer