Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mattilsynet: Helseskadelig å spise fisken, men trygt å drikke vannet

Et gjennomsnittlig inntak av vann, kaffe, te og saft vil ikke føre til en for høy eksponering av miljøgiften som er påvist i fisk i Tyrifjorden.

TYRIFJORDEN: Nye undersøkelser av sjøbunnen i Tyrifjorden viser foruroligende høye nivåer av perfluorerte stoffer flere steder. Mattilsynet går nå ut og advarer folk mot å spise fisk fra vannet. Foto: Dennis Wegewijs / Shutterstock / NTB scanpix
TYRIFJORDEN: Nye undersøkelser av sjøbunnen i Tyrifjorden viser foruroligende høye nivåer av perfluorerte stoffer flere steder. Mattilsynet går nå ut og advarer folk mot å spise fisk fra vannet. Foto: Dennis Wegewijs / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er knyttet helserisiko til å spise fisk fra Tyrifjorden i Buskerud. Som Dagbladet skrev onsdag, går Mattilsynet nå ut og advarer folk mot å spise fisk fra Tyrifjorden, abbor fra Randselva og Storelva, samt gjedde fra Randselva.

Advarselen kommer etter funn av høye verdier av det giftige stoffet PFOS i fiskeartene.

- Resultatene fra undersøkelsene i Tyrifjorden viste nivåer av PFOS i enkelte fiskearter som kan gi økt risiko for helseskade, skriver Miljødirektoratet, som beskriver nivåene som «foruroligende høye».

Lave nivåer i vann

Mattilsynet har også vurdert nivået av PFOS i vann som kommer fra Tyrifjorden, og skriver at overflatevann fra Holsfjorden og Steinsfjorden hadde lave nivåer av PFOS.

- Konsentrasjonen av PFOS i overflatevann fra Holsfjorden og Steinsfjorden vil ikke føre til en for høy eksponering ved et gjennomsnittlig inntak av vann, kaffe, te og saft, skriver tilsynet.

PLAST I HAVET: Naturfotograf Roger Brendhagen har besøkt og fotografert øya Runde på Sunnmøre og dens fjærkledde beboere i snart ti år - og i år er intet unntak. Men i år ble ikke dette noen hyggelig erfaring for fotografen. Video/foto: Roger Brendhagen. Klipp: Kristoffer Løkås/Dagbladet Vis mer

- Ikke helseskadelige mengder

- Dette betyr at vannet er trygt å drikke, sier seniorrådgiver Line Ruden, som jobber med drikkevann ved Mattilsynet.

- Vannverk som tar vann fra Tyrifjorden, tar prøver av og renser vannet på vanlig måte - og de kan ikke se at det er PFOS i helseskadelige mengder folk får i seg gjennom krana, fortsetter hun.

Også Miljødirektoratet har omtalt nivået av PFOS i drikkevann fra Tyrifjorden i en nylig publisert artikkel, og skriver følgende:

«Et gjennomsnittlig vanninntak med denne konsentrasjonen vil ikke føre til økt helserisiko, viser en tidligere vurdering av PFOS-holdig drikkevann, utført av Folkehelseinstituttet».

- Men hva menes med gjennomsnittlig?

- Vurderingen går på at man kan bruke og drikke vannet som normalt, forklarer Ruden i Mattilsynet.

Lagres i fisk - ikke vann

- Hvorfor det er trygt å drikke vannet, men helserisiko knyttet til å spise fisken?

- Det kommer av at PFOS-stoffene oppkonsentreres over gjellene på fisken, slik at konsentrasjonen blir mye høyere i fisken enn i vannet, sier Ruden.

PFOS er et stoff som tilhører en stor gruppe fluorholdige stoffer (PFAS) som er vann-, flekk- og fettavvisende. Det er svært tungt nedbrytbart i naturen og kan hope seg opp i dyr og mennesker.

- PFOS er en miljøgift som blir lenge i miljøet. Mennesker som får i seg for mye av stoffet, blir ikke akutt syk, men over tid kan det gi helseskade, sier Ruden.

Dette kan øke risiko for forhøyet kolesterolnivå, påvirkning av leverfunksjon, redusert effekt av vaksiner hos barn og redusert fødselsvekt, skriver Folkehelseinstituttet.

- Vannet er trygt

Flere vannverk henter drikkevannet sitt fra Tyrifjorden, blant annet Asker og Bærum vannverk, som leverer vann til cirka 180 000 personer i Asker og Bærum. Vannverket henter sitt drikkevann fra Holsfjorden, som er en arm av Tyrifjorden.

Leder for vannverket, Hans Erik Lie, sier til Dagbladet at det ikke er farlig å drikke vannet de leverer.

- Vi er trygge på at vårt vann er trygt, sier Lie.

- Generelt tar vi all forurensing alvorlig, men det er likevel viktig å understreke at det ikke er en akutt forurensing i Tyrifjorden, og ikke noen akutt fare for drikkevannet, fortsetter han.

- Miljøkriminalitet

Anja Bakken Riise, som er leder for Framtiden i våre hender, mener det er urovekkende at det er funnet så høye nivåer av det giftige stoffet i fisk i Tyrifjorden:

- Uavhengig av i hvor stor grad dette påvirker drikkevannet, framstår dette som grov miljøkriminalitet, når det viser seg at folk ikke kan spise fisk fra en av våre største innsjøer, sier hun og fortsetter:

- Når det gjelder drikkevannet, legger de vekt på at det ikke er farlig ved «gjennomsnittlig vanninntak». Men vi er bekymret for effekten av den samlede mengden av miljøgifter som vi utsettes for i hverdagen.

- Vi mener Norge bør innføre høye avgifter på bruken av miljøgiftige fluorkarboner, slik at produsentene slutter å bruke dem. Norge bør også drive aktivt påvirkningsarbeid for å få på plass et forbud mot hele stoffgruppen av PFAS i EU. Dette bør være en sentral del av regjeringens varslede handlingsplan, sier Bakken Riise.

PLAST I HAVET: De siste årene er det meldt om flere tilfeller der dyr spiser plast. Derfor er det farlig. Video: Scanpix, Storyful. Reporter: Ingebjørg Iversen / Dagbladet TV Vis mer

Papirfabrikk

PFAS i Tyrifjorden kommer hovedsakelig fra utslipp fra en nedlagt papirfabrikk på Viul utenfor Hønefoss, skriver Miljødirektoratet.

- Her er konsentrasjonene av PFAS mer enn 1000 ganger høyere enn oppstrøms fabrikken. Prøvene viser at miljøgiftene har spredt seg med partikler i elva ut i Tyrifjorden. Det er ikke funnet miljøgifter i selve vannet, skriver direktoratet.

På Viul ble det produsert papiremballasje fra 1964-2013, der siste eieren Huhtamaki Norway AS drev fra 1999-2013.

- Selv om fabrikken er lagt ned, har bedriften et ansvar for å rydde opp i ulovlig forurensning fra virksomheten. Vi har gitt bedriften frist til 1. januar 2020 for å sende oss forslag til tiltak som sikrer dette, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet.

- Tar ansvar

Kommunikasjonssjef i Huhtamaki Leena Lie sa til Dagbladet onsdag at de er enige med Hambro i uttalelsen om at selskapet har et ansvar for å rydde opp i ulovlig forurensning.

- Vi er forberedt på å utføre vårt ansvar og gjennomføre utbedringshandlinger ved Viul. Det ser ut til at utslippene dateres tilbake før vi eide fabrikken - men vi vil fortsatt ta ansvaret for utbedringen, sier hun.

- Som den siste industrielle aktøren på stedet har vi det juridiske og etiske ansvaret for oppryddingen. Vi samarbeider med eksterne eksperter og norske myndigheter for å finne den beste løsningen for situasjonen, fortsetter hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!