Det er knyttet helserisiko til å spise fisk fra Tyrifjorden i Buskerud. Som Dagbladet skrev onsdag, går Mattilsynet nå ut og advarer folk mot å spise fisk fra Tyrifjorden, abbor fra Randselva og Storelva, samt gjedde fra Randselva.
Advarselen kommer etter funn av høye verdier av det giftige stoffet PFOS i fiskeartene.
- Resultatene fra undersøkelsene i Tyrifjorden viste nivåer av PFOS i enkelte fiskearter som kan gi økt risiko for helseskade, skriver Miljødirektoratet, som beskriver nivåene som «foruroligende høye».
Lave nivåer i vann
Mattilsynet har også vurdert nivået av PFOS i vann som kommer fra Tyrifjorden, og skriver at overflatevann fra Holsfjorden og Steinsfjorden hadde lave nivåer av PFOS.
- Konsentrasjonen av PFOS i overflatevann fra Holsfjorden og Steinsfjorden vil ikke føre til en for høy eksponering ved et gjennomsnittlig inntak av vann, kaffe, te og saft, skriver tilsynet.
- Ikke helseskadelige mengder
- Dette betyr at vannet er trygt å drikke, sier seniorrådgiver Line Ruden, som jobber med drikkevann ved Mattilsynet.
- Vannverk som tar vann fra Tyrifjorden, tar prøver av og renser vannet på vanlig måte - og de kan ikke se at det er PFOS i helseskadelige mengder folk får i seg gjennom krana, fortsetter hun.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger