Mattilsynet: Ikke spis kjøttprodukter kjøpt i Danmark

Tolv dansker døde etter listeriautbrudd.

 SYLTE: Lammerull forårsaket listeriautbrudd i Danmark. Foto: Andreas Hagerman/
SYLTE: Lammerull forårsaket listeriautbrudd i Danmark. Foto: Andreas Hagerman/Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere i dag ble det kjent at tolv dansker er døde etter et listeriautbrudd. Smittekilden er lammerull fra produsenten Jørn A. Rullepølser A/S. Til sammen 20 personer har blitt syke etter å ha fått i seg listeriabakterien, skriver danske medier.

Nå ber Mattilsynet i Norge privatpersoner om å sjekke kjøleskapet.

- Vi ber alle som har handlet mat i Danmark i det siste om å følge nøye med på informasjonen fra danskene. Ta gjerne en titt i kjøleskapet og se om du har noen kjøttprodukter du har handlet i Danmark i det siste. Skulle det være tilfelle anbefaler vi at du ikke spiser det inntil videre, sier Turid Berglund, seniorrådgiver i Mattilsynet.

Mistenker ikke andre varer Han forteller at mistanken ikke er rettet mot all mat som kommer fra Danmark.

- Mistanken er nå rettet mot lammerull fra Jørn A. Rullepølser A/S i Hedehusene. Har du en slik pakke ber vi deg kaste denne. Vi har ingen grunn til å mistenke andre danske matvarer solgt i Norge, sier Berglund.

Mattilsynet forteller nå at de undersøker saken nærmere de neste dagene.

- Vi avventer nå informasjon fra danske myndigheter om hvor disse produktene kan ha blitt solgt og om de også kan ha blitt distribuert til Norge. Det er det danske Mattilsynet som sammen med det danske seruminstituttet sporer de aktuelle matvarene, og vi vil få rask beskjed dersom noe har blitt solgt i Norge, forklarer Berglund.

- Dypt ulykkelig Alle produkter fra Jørn A. Rullepølser A/S er trukket fra markedet. SSI mener smitten stammer fra institusjonskjøkken på sykehus og sykehjem.

- Det er den samme bakterien som har gjort alle de 20 pasientene syke, sier han.

Produsenten beklager.

- Det er dypt ulykkelig, og påvirker oss mye. Vi samarbeider nå med myndighetene, og gjør alt vi kan for å finne ut hvordan det kunne skje, sier direktør Palle Andersen til avisa.

De første sykdomstilfellene ble oppdaget i september i fjor, men majoriteten av de syke ble smittet i sommermånedene i år, skriver Ekstra Bladet.