Mattilsynet med stor hygienesjekk: Barnehagene brøt fire regler i snitt

Storkontroll i Oslo, Asker og Bærum. Ble din barnehage sjekket? Se oversikt.

KONTROLLERER BARNEHAGER:  Mattilsynet har i høst en sjekkampanje av barnehager i Oslo, Asker og Bærum, for å bedre mattryggheten til barna. Så langt har de kontrollert 28 barnehager, og hver barnehage bryter i snitt fire regler. Foto: Illustrasjon / NTB Scanpix
KONTROLLERER BARNEHAGER: Mattilsynet har i høst en sjekkampanje av barnehager i Oslo, Asker og Bærum, for å bedre mattryggheten til barna. Så langt har de kontrollert 28 barnehager, og hver barnehage bryter i snitt fire regler. Foto: Illustrasjon / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mattilsynet har i høst en kampanje på barnehager i Oslo, Asker og Bærum, for å sjekke om barna får servert mat under trygge og hygeniske forhold.

I snitt bryter hver barnehage fire av Mattilsynets regler for god hygiene og håndtering av mat. 

- Vi synes det er ganske alvorlig at slike elementære rutiner ikke fungerer, som å skille håndvask og oppvask, behandle næringsmidler riktig eller å ha internkontroll, sier seksjonssjef Solveig Eriksrud i Mattilsynets distriktskontor for Oslo, Asker og Bærum.

Hindre urenheter og smitte Mattilsynet har som mål å kontrollere 80 barnehager innen november, og Dagbladet har fått innsyn i rapportene fra de første 28 barnehagene.

Bruddene varierer i alvorlighetsgrad: Fra å mangle såpe for håndvask på toalettet, til å ikke sjekke temperaturen i kjøleskapet, behandle kjøtt, fisk og brødmat på samme skjærefjøl eller mangle egne boller for vask av frukt og grønt.

- Gode renholdsrutiner er viktig for å hindre at urenheter og bakterier overføres til maten. Det er viktig for alle næringsmiddelvirksomheter å holde det rent i lokalene, sier Eriksrud til Dagbladet.

I snitt bryter altså hver barnehage fire regler. Men med flere avdelinger og kjøkken, har noen av barnehagene så mange som 15 regelbrudd totalt. Ofte ser Mattilsynet de samme feilene i alle barnehagens avdelinger.

- Jeg vil ikke uttale meg om kompetanse, men alle barnehagene var ikke egnet til å drive med noe særlig mathåndtering på inspeksjonstidspunktet. Det er jo tydelig, når det er mangler på viktige ting som håndvask, sier Eriksrud til Dagbladet.

Håndhygiene Omtrent samtlige av de 28 barnehagene fikk pålegg for mangler på håndvask på kjøkken og personaltoalett. En rapport fra Kunnskapssenteret i februar, viser at i barnehager som har ekstra oppmerksomhet på håndvask og opplæring om smittevernsom, så får færre luftveisinfeksjoner og diaré.

På kjøkkenet krever Mattilsynet at de ansatte ikke vasker hendene i oppvaskkummen, men bruker en egen vask eller kumme. Og vasken må være automatisk eller ha langt håndtak.

- Det er viktig at alle som håndterer mat har en håndvask tilgjengelig hvor hendene kan vaskes på en god måte. Man skal kunne betjene håndvasken uten å bruke hendene, for hvis du tar på hendelen med skitne hender, vasker hendene, og tar på hendelen igjen, så vil jo hendene bli skitne, sier Eriksrud til Dagbladet.

Flere av barnehagene Dagbladet har snakket med, påpeker imidlertid at en egen vask til håndvask, med lang hendel, automatisk såpedispenser og tørkepapirdispenser, er svært kostbart.

- Denne barnehagen er fra 1972, så inne på vårt hovedkjøkken er det to kummer som i et vanlig kjøkken, ikke tre, sier virksomhetslederen ved Østhellinga barnehage til Dagbladet.

To kummer er ikke nok, ifølge Mattilsynets regler. Barnehagen må ha en egen kumme til håndvask, eller en frittstående vask, for å «hindre smittespredning til maten».

Dårlige driftsrutiner Ifølge Mattilsynet må barnehagene også ha egne lister hengende på veggen med rutiner for personlig hygiene, renhold, desinfeksjon og kontroll av utstyr. Mange sjekker ikke og loggfører temperaturen i kjøleskapet, og flere steder er temperaturen for høy.

- Internkontroll betyr jo egentlig at du skal ha gode rutiner for driften. Det handler ikke bare om å skrive lister, men at du hele tiden vet at driften gjennomføres på en god og trygg måte, sier Eriksrud til Dagbladet.

Men selv om det er funnet mange brudd og Mattilsynet måtte varsle alle barnehagene om pålegg, sier Mattilsynet at foreldrene ikke trenger å være redde.

- Nei, folk skal ikke være redde for å sende barna sine i barnehagen, men barnehagene har forbedringspotensial. Kanskje dette fører til at barnehagene hever seg litt på utstyr, innredning og rutiner, så barna kan være enda tryggere, sier Eriksrud.
 

Eksempel på regelbrudd:
• «Det var ikke såpe og papir ved håndvasken. Virksomheten serverer mat daglig og lager mat to dager i uken».

• Tining i romtemperatur kan føre til at maten får for høy temperatur slik at helseskadelige bakterier kan vokse i maten.

• De ansatte hadde ikke rutine for å være borte i 48 timer etter oppkast og diaré (Norovirus) slik Folkehelseinstituttets instruksjoner sier.

• Vaske frukt i egen bolle: Mattilsynet vurderer at det å vaske/skylle frukt under kranen i rennende vann i oppvaskkummen, kan medføre fare for forurensning av mat eller rent utstyr. Dette er alvorlige forhold med tanke på forurensningsfare  

• Personer som arbeider på steder der uemballerte næringsmidler håndteres, må ha mulighet for å vaske sine hender regelmessig. God håndhygiene hos ansatte er viktig for å hindre at smittestoffer fra urene hender blir overført til næringsmidler, og for å sikre at maten som produseres i virksomheten er trygg.

Se hele oversikten i faktaboksen!