Mattilsynet skeptisk til kamel-import

Men Bjarne Håkon Hansen kan gi flyktningene på Løten kameler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Tidligere i dag skrev Dagbladet.no om flyktninghjelpen i Løten som vil starte kameldrift for å sysselsette flyktningene.

For at kamelprosjektet skal bli en realitet må UDI først gi pengestøtte, og ikke minst må Mattilsynet gi tillatelse til å importere kameler. Det er ingen selvfølge.

- Såvidt jeg vet har ikke dette spørsmålet dukket opp i Norge før, sier Eivind Liven, som er regiondirektør for Mattilsynet i Hedmark og Oppland.

Han forteller at Dyreparken i Kristiansand i flere år har hatt kameler. Noen av dem er faktisk blitt eksportert til utlandet. Men dette dreier seg om kameler som holdes i dyrepark, ikke kameler som holdes som husdyr.

Derfor er Liven skeptisk til om flyktninghjelpen i Løten vil få tillatelse til å importere kameler.

- Generelt sett er det et forbud mot å ta inn eksotiske dyr i Norge. Det er av hensyn til dyrene, som helst skal leve i sine naturlige omgivelser, forklarer han.

Med andre ord må det helt spesielle betingelser til for at Mattilsynet gjør unntak fra bestemmelsene om importforbud.

Bøndene importerte struts

KOMMER TIL LØTEN: I neste uke kommer statsråd Bjarne Håkon Hanssen til Løten. Da skal det diskuteres kameler, lover flyktninghjelpen. Foto: Scanpix
KOMMER TIL LØTEN: I neste uke kommer statsråd Bjarne Håkon Hanssen til Løten. Da skal det diskuteres kameler, lover flyktninghjelpen. Foto: Scanpix Vis mer

På begynnelsen av 90-tallet startet norske bønder for alvor å importere struts. Liven i Mattilsynet mener at importtillatelsen av struts den gang ble gitt etter betydelig politisk press.

- Da det ble lov å importere struts, lå det et politisk ønske om nyskapning innenfor landbruket bak, sier Liven til Dagbladet.no.

Han utelukker ikke at kamelprosjektet kan skape et liknende politisk press.

Venter statsrådsbesøk

I neste uke kommer arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen på besøk til Løten. Da håper Odd Jakobsen og de andre ved flyktninghjelpen i Løten å ta opp kamelprosjektet med statsråden.

- Det er ikke landbruket vi er opptatt av. Det er flyktningene. Vi trenger alternative ideer til å sysselsette flyktninger. Derfor håper vi myndighetene vil bidra i dette arbeidet, sier Jakobsen.

Han oppfordrer arbeids- og inkluderingsministeren å følge opp statsminister Jens Stoltenbergs nyttårstale.

- Statsministeren snakket varmt om hvor viktig det er å skape et inkluderende samfunn, og gi mennesker muligheter. Nå har regjeringen fått et konkret forslag til hvordan vi kan gjøre dette, sier Jakobsen.

Det har foreløpig ikke lykkes Dagbladet.no å komme i kontakt med statsråd Bjarne Håkon Hanssen.

Leter i Asia

Sivilagronom Thomas Cottis ved Høgskolen i Hedmark gjorde den faglige forstudien for flyktninghjelpen. Hans jobb var å vurdere fordeler og ulemper med kameldrift på Hedmark.

- Den virkelig store flaskehalsen for prosjektet, er om vi klarer å finne et område i verden som produserer den typen kameler vi er ute etter, sier Cottis til Dagbladet.no.

Han forteller at aktuelle leteområder er Øst-Russland og Nord-Kina. Der har de baktiske kameler av et omfang og en kvalitet som gjør at flyktninghjelpen finner det interessant å lete der.

- De baktiske kamelene tåler fint 40 kuldegrader, de har en tjukk pels og er lite plaget av sykdom, sier Cottis.

Markedspotensialet

Dersom flyktninghjelpen får støtte til forprosjektet vil det være aktuelt å importere 10-20 kamelene, og deretter se hvordan disse tilpasser seg omgivelsene. Og ikke minst vil forprosjektet si noe om hvilket markedspotensial kameldrift har i Norge.

- Siden kameler formerer seg senere, har lang drektighetstid og gir mindre melk, er det ikke uten videre en risikofri næring, forteller Cottis.

Derfor anslår sivilagronomen at markedsprisen for kamelprodukter vil være det dobbelte av det som er for storfeprodukter.

- Men som sagt, det viktigste er å finne ut hvor vi kan få billige kameler. Lykkes vi i forprosjektet er ambisjonen at det i år 2010 skal være 2000 kameler på norsk jord.

.