Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mattilsynet: Slaktegrisene har det ikke bra

Etter avsløringer om dårlige forhold for slaktegris, har Mattilsynet ført et omfattende tilsyn i Rogaland. Konklusjonen er at dyrevelferden ikke er god nok.

AVVIK: Mattilsynet fant avvik ved en rekke grisegårder. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB scanpix.
AVVIK: Mattilsynet fant avvik ved en rekke grisegårder. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til sammen har Mattilsynet vært på uanmeldt tilsyn ved 228 besetninger med slaktegris. Blant hele 166 av disse fant inspektørene ett eller flere avvik.

- For mange som driver med slaktegris, følger ikke opp syke og skadde dyr godt nok. Mange slaktegrisbønder er heller ikke flinke nok til å forebygge problemer med dyrevelferden, lyder Mattilsynets hovedkonklusjon.

97 av besetningene som ble undersøkt fikk hastevedtak for dårlig oppfølging av syke og skadde dyr.

- Ikke bra

Mattilsynet understreker at utviklingen har vært positiv underveis i perioden, og at antall besetninger som får hastevedtak, har sunket fra 50 prosent til 29 prosent. Likevel er det for mange avvik, sier regiondirektør Ole Fjetland i Mattilsynet region Sør og Vest.

- Det vi fant var ikke bra for dyrevelferden. For det første viste det seg at syke og skadde dyr ikke følges godt nok opp. For det andre så fant vi at mange dyr ikke har tilgang på aktivitetsmateriale, sier Fjetland NTB.

Aktivitetsmateriale kan for eksempel være halm eller høy. Det settes ut til grisene fordi dyrene tradisjonelt er vant til å rote i jorden etter mat.

- Dette er blant annet viktig for å forebygge at grisene biter i halene til hverandre. Uten noe å rote i, blir de veldig stresset, sier han.

Begynte med bekymringsmeldinger

Flere av de 97 hastevedtakene som ble gjort, skyldtes halesår som ikke var blitt behandlet, noe som kan være veldig smertefullt for grisene.

Det omfattende tilsynsprosjektet som nå er sluttført, startet i midten av 2017. Bakgrunnen var at Mattilsynet i løpet av høsten 2016 fikk et økende antall meldinger fra slakteriene om funn som kunne tyde på dårlige forhold for grisene.

NTB

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media