Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mattilsynet starter matgransking

Mattilsynet vil undersøke om norske matvarer inneholder ulovlige fargestoffer, etter omfattende funn av et kreftfremkallende fargestoff i en rekke matprodukter i Storbritannia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Undersøkelsene starter mandag, sier avdelingsdirektør Kari Bryhni i Mattilsynet til VG.

Britiske myndigheter sendte før helgen ut en advarsel mot over 350 matvarer som inneholder et ulovlig, kreftfremkallende fargestoff kalt Sudan Rød. Fargestoffet er funnet i chilipulver importert hovedsakelig fra India, i noen typer typer relish, chutney og krydderblandinger som inneholder chilipulver. Fersk chili inneholder ikke Sudan Rød.

Norge varslet

Norge ble varslet om funnet av stoffet gjennom det europeiske meldesystemet. Samme dag trakk Prior tilbake en barbecue dippsaus fra det norske markedet. Direktør John Nordal i Prior bekrefter at produktet Kylling nuggets med BBQ saus (barbecue dippsaus) ble trukket tilbake på grunn av funnene i England.

Prior har kjøpt ferdig saus fra leverandør i Storbritannia. Prior sendte torsdag ut pressemelding der de advarte forbrukere som allerede har kjøpt produktet, mot å spise sausen. Mattilsynet understreker at det kun er sausen som kan være helsefarlig og ikke kyllingen.

Ikke tillatt

Sudan Rød er ifølge Mattilsynet røde fargestoffer som brukes for å farge løsningsmidler, oljer, voks, bensin, sko og gulvpolitur. De er ikke tillatt å tilsette i mat, verken i Norge eller EU.

Sudan Rød har vist seg kreftfremkallende i dyreforsøk. Helsemyndighetene frykter derfor at det også kan være kreftfremkallende for mennesker.

Dersom Sudan Rød kan bidra til å utvikle kreft, kan det ikke settes en nedre grense for hva som er trygt for mennesker, ifølge Mattilsynet.

- Det er likevel ingen umiddelbar risiko for helsefare. Dersom du av og til har spist produkter som er forurenset med Sudan Rød, så er risikoen for helsefare svært lav. Gjentatt inntak av slike produkter over en lang periode vil øke risikoen, skriver Mattilsynet på sin hjemmeside.

(NTB)