KATTEMANNEN: Spire Elias Gunnarssønn i Drangedal bodde med over 200 katter. Nå har han bare noen få igjen. Foto: Hans A Vedlog / Dagbladet.
KATTEMANNEN: Spire Elias Gunnarssønn i Drangedal bodde med over 200 katter. Nå har han bare noen få igjen. Foto: Hans A Vedlog / Dagbladet.Vis mer

Mattilsynet vil politianmelde «Kattemannen»

Mens Spire Elias Gunnarssønn vil ta avlivningen av 205 av kattene hans til retten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Mattilsynet vil politianmelde Spire Elias Gunnarssønn i Drangedal, kjent som «Kattemannen», melder NRK.

Gunnarssønn vil på sin side gå til sak mot Mattilsynet fordi han mener vedtaket om å avlive kattene hans, og måten det ble gjort på, ikke ble gjennomført i forhold til Dyrevernloven.

Dagbladet har tidligere besøkt Gunnarssønn, som hadde over 200 katter hjemme hos seg. 3. mai ble 205 av Gunnarssønns katter avlivet i hjemmet hans i Drangedal.

Mattilsynet og kommunen gikk til aksjon etter at Gunnarssønn ikke hadde etterkommet vedtakene om å begrense katteholdet, bedre renholdet og bedre ventilasjonen og hygienen.

- Grove overtredelser
Mattilsynet vil nå anmelde Gunnarssønn, noe som er svært uvanlig.

- Han har gjort seg skyldig i grove overtredelser. Vi vil derfor få politiet til å se på dette, sier Pia Paulsen i Mattilsynet til NRK.

Gunnarssønn er ikke overrasket over anmeldelsen. Han opplyser at han tidligere har gitt politiforklaring etter at Mattilsynet mente en skadet katt måtte avlives.

- Jeg har regnet med det, og var forberedt på det, sier han til Dagbladet.

Han har engasjert advokat, og ønsker å ta Mattilsynet til retten.

- Vi vet ikke helt hvordan vi skal gripe an saken. Men vi ønsker å ta opp noen prinsipielle sider ved saken etter den nye Dyrevernloven. Jeg mener avlivingen av kattene mine ble utført på en horribel måte, sier Gunnarssønn.

Dagbladet har ikke lykkes å få noen kommentar fra Mattilsynet.

Hentet tre katter
Denne uka var Mattilsynet igjen hos Gunnarssønn og hentet ut tre katter, ifølge NRK. Gunnarssønn har lov til å ha et visst antall katter der, men bare hvis forholdene utbedres, ifølge Mattilsynet.

«Kattemannen» lover nå å rydde i huset.

- Jeg har ikke vært i stand til å rydde selv på grunn av helsetilstanden, men kommunen har lovet å stille med konteiner og ryddehjelp til uka, sier han.

Han har tidligere sagt dette om sitt spesielle forhold til kattene til:

- Katter minner oss på at vi er født frie. De aksepterer ikke premisser når det kommer  til integritet og frihet. Kattene er familien min, og ungene mine.