SIRKUS-ELEFANT: Landbruks- og matdepartementet ønsker nå at asiatisk elefant skal tas inn på listen, men med særskilte dyrevelferdsmessige krav til hold og fremvisning av denne arten. Her er et bilde fra Den internasjonale sirkusfestivalen i Monaco. Foto:  AFP  / VALERY HACHE
SIRKUS-ELEFANT: Landbruks- og matdepartementet ønsker nå at asiatisk elefant skal tas inn på listen, men med særskilte dyrevelferdsmessige krav til hold og fremvisning av denne arten. Her er et bilde fra Den internasjonale sirkusfestivalen i Monaco. Foto: AFP / VALERY HACHEVis mer

Mattilsynet vil tillate asiatisk elefant i sirkus

Dyrevernorganisasjonen NOAH går hardt ut mot forslaget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I sin opprinnelige høring fra 2009, hadde ikke Mattilsynet inkludert asiatisk elefant på den foreslåtte «positivlisten» for sirkusdyr. Men i et fornyet høringsutkast torsdag, har tilsynet snudd i saken.

«Landbruks- og matdepartementet ønsker nå at asiatisk elefant skal tas inn på listen, men med særskilte dyrevelferdsmessige krav til hold og fremvisning av denne arten», skriver tilsynet.

Dyrevernsorganisasjonen NOAH går hardt ut mot forslaget.

- Når Mattilsynet nå foreslår å tillate elefanter i sirkus, er det fordi de bokstavelig talt er blitt tvunget til dette av landbruksministeren. Uten en eneste faglig begrunnelse bestemte landbruksministeren at elefantforbudet, som var støttet av samtlige faginstanser, skulle vrakes. Et begredelig forslag om å tillate sirkusenes utnytting av elefanter på betingelser som vil sørge for at elefantenes liv forblir tragisk, sier veterinær i NOAH - for dyrs rettigheter, Siri Martinsen.

NTB