DIREKTØR: Administrerende direktør i Mattilsynet, Harald Gjein.
Foto: Jon Olav Nesvold / NTB Scanpix
DIREKTØR: Administrerende direktør i Mattilsynet, Harald Gjein. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB Scanpix Vis mer

Mattilsynets direktør går av

Etter å ha blitt kalt inn på teppet av matministeren og beklaget for feilrapportering, går Mattilsynets direktør Harald Gjein av.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Søndag ble han kalt inn på teppet til landbruks- og matminister Olaug Bollestad. I går ba statsadvokaten politiet om å etterforske saken.

I dag trekker direktøren i Mattilsynet, Harald Gjein, seg fra sin stilling som følge av den såkalte pelsdyrsaken fra Rogaland.

Det opplyser tilsynet i en pressemelding.

Feilrapportering

I en rapport om en minkfarm med 9600 dyr i Sandnes i Rogaland meldte Mattilsynet om underernærte dyr og anbefalte fôrbytte eller avvikling av farmen.

Men rapporten fra juni i fjor var full av faktafeil, innrømmer Mattilsynet. De beklager på det sterkeste det som har skjedd, og har sendt en ny tilsynsrapport til minkbonden.

Politiet skal også etterforske saken, etter først å ha henlagt anmeldelsen fra bonden.

Regiondirektøren i region sør og vest, samt to ledere ved avdeling Sør-Rogaland, Sirdal og Flekkefjord trer midlertidig tilbake fra sine lederroller mens pågående interne undersøkelser fortsetter.

Troverdighet i tvil

I pressemeldinga fra Mattilsynet heter det at tilsynets troverdighet er blitt trukket i tvil som følge av saken.

- Mattilsynets troverdighet står og faller på at samfunnet har tillit til at tilsyn, veiledning og saksbehandling utføres på en korrekt måte. På bakgrunn av denne situasjonen finner jeg det riktig å fratre min stilling, slik at andre kan lede Mattilsynets viktige arbeid videre, sier direktør Harald Gjein i pressemeldinga.

- Dette er en tung avgjørelse å ta, men for meg er det viktigste at tilliten til Mattilsynet gjenreises, legger Gjein til.

Den nå avgåtte direktøren tiltrådte i jobben 1. juni 2011.

- Jeg tar Harald Gjeins ønske om å fratre stillingen til etterretning og vil takke ham for den jobben han har gjort for Mattilsynet og for norsk matproduksjon og mattrygghet gjennom åtte år, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad i en pressemelding.

Vil ha granskning

Senterpartiet har som følge av saken krevd granskning av hva som skjedde.

- Jeg synes ikke det er unaturlig at han går, men er samtidig redd for at det er et signal for at det kan være flere rapporter som ikke holder mål. Derfor mener Senterpartiet at det må til en bred gransking av Mattilsynet, slik at vi får avklart om dette også gjelder flere tilfeller, og for å få det fulle bildet, sier parlamentarisk leder Marit Arnstad i Senterpartiet til Dagbladet.

Landbruksdepartementet opplyser at Karina Kaupang, direktør i avdeling mat i Mattilsynet, vil fungere i stillingen som administrerende direktør inntil videre.

Stillingen vil bli utlyst med det første.

Må komme til bunns

- Det er ikke sånn at alt er ordna ved at en person slutter. Dette er starten på et systematisk arbeid for å bygge opp tillit og omdømme igjen, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF) til Dagbladet.

Hun mener direktørens avgang bør markere begynnelsen på jobben «med å bygge opp tilliten som er revet ned, og komme til bunns i hva som har skjedd».

- Mattilsynet er avhengig av å ha et godt omdømme, og at vi kan ha tillit til at det de kommer med, er gjort på rett grunnlag. Tillit kan rives fort ned, sier Bollestad, og forklarer at dette var årsaken til at hun kalte inn Mattilsynets ledelse inn på teppet søndag.

- Der var jeg opptatt av både dette med tillit og omdømme, og at dette måtte bygges opp igjen.

Bollestad vil foreløpig la det være opp til den nye ledelsen å finne ut hva som er beste vei for å bygge opp tilliten igjen. Altså vil hun foreløpig ikke initiere en uavhengig granskning, slik Senterpartiet har krevd.

- Er du redd for at det er mer som skurrer enn den ene rapporten, slik Marit Arnstad antyder?

- Det vet jeg ikke, men det er det den nye ledelsen må ta tak i. Jeg kan aldri si at alt er greit, men har vært opptatt av å ta tak i den første saken, og å bygge opp dette sten for stein.

Dagbladet oppdaterer saken.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer