MØTTE PRESSEN: USAs forsvarsminister James Mattis (t.v) uttaler seg om situasjonen i Nord-Korea, under en pressekonferanse utenfor Det hvite hus søndag. Her er han avbildet sammen med USAs forsvarssjef, general Joseph Dunford, i forbindelse med pressekonferansen. Foto: Nicholas Kamm / AFP / NTB Scanpix
MØTTE PRESSEN: USAs forsvarsminister James Mattis (t.v) uttaler seg om situasjonen i Nord-Korea, under en pressekonferanse utenfor Det hvite hus søndag. Her er han avbildet sammen med USAs forsvarssjef, general Joseph Dunford, i forbindelse med pressekonferansen. Foto: Nicholas Kamm / AFP / NTB ScanpixVis mer

Mattis: USA vil møte trusler fra Nord-Korea med «massiv militær respons»

Responsen vil bli «både effektiv og overveldende», sier USAs forsvarsminister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): USAs forsvarsminister, James Mattis, varsler Nord-Korea om at USA har «mange militære alternativer», som Trump kan benytte seg av for å stoppe utviklingen i diktaturstaten, skriver The Guardian.

- Enhver trussel mot USA eller våre territorier, inkludert Guam, eller våre allierte vil bli møtt med en massiv militær respons. Et svar som blir både effektivt og overveldende, sa Mattis under en pressekonferanse utenfor det Det hvite hus søndag kveld.

Mattis og forsvarssjef Joseph Dunford deltok søndag kveld i et sikkerhetsmøte med president Donald Trump og visepresident Mike Pence.

- Vi gjorde det klart (overfor Trump) at vi har evnen til å forsvare oss selv og våre allierte, Sør-Korea og Japan, fra ethvert angrep. Våre forpliktelser overfor dem er skrevet i stein, sier Mattis.

Han sa videre at Trump-administrasjonen ikke har noe ønske om å utslette noe annet land - inkludert Nord-Korea.

- Kim Jong-un bør lytte til FNs sikkerhetsråds enhetlige stemme. Alle medlemmstatene er enstemmig enige om hvilken trussel Nord-Korea utgjør, og de forblir enstemmige i deres forpliktelser til en nedbygging av atomprogrammet i Nord-Korea.

- Vi har ikke noe ønske om å totalt utslette noe land, som Nord-Korea, men som sagt, så har vi mange muligheter for å gjøre det, sa han videre.

Uttalelsene fra Mattis kommer etter at Nord-Korea tidligere i dag gjennomførte en ny atomprøvesprengning.

- Mye som tyder på et militært angrep

TRUSSEL: Rundt dette bordet kommer USAs president med en direkte trussel mot Nord-Korea, og lover styrker verden ikke har sett maken til. Video: CNN Vis mer

Stein Tønnesson, professor ved fredsforskningsinstituttet PRIO, sier det ikke er umulig at USA vil gå til krig.

- Det er mye som tyder på at vi snart kan se et militært angrep. På den ene siden kan man se for seg et totalt militært angrep, som vil ødelegge regimet. Dersom USA velger å gå til krig, så vil de være nødt til å slå til fullstendig og overraskende, sier Tønnesson til Dagbladet.

Han mener imidlertid at det er lite sannsynlig at USA vil lykkes med å «slå til hardt nok» til å knekke Nord-Korea med ett enkelt angrep - uten at diktaturstaten går til motangrep mot Sør-Korea.

- Det er også grunnen til at Trumps militærrådgivere har varslet at det trolig ikke blir aktuelt. Dersom USA likevel skal gjøre noe militært, så må det være tilstrekkelig til at det vekker stor oppmerksomhet, men ikke så drastisk at Nord-Korea svarer med sine midler, sier forskeren.

- Vi får se

Trump har allerede varslet en betydelig opptrapping i sanksjoner mot det lukkede regimet, men han har foreløpig ikke sagt noe om en eventuell militær konflikt.

Søndag fikk Trump spørsmål fra en journalist om han planlegger å angripe Nord-Korea, ifølge NTB.

- Vi får se, svarte presidenten.

Tidligere søndag, rundt åtte timer etter prøvesprengningen, kom presidenten med en kort uttalelse på Twitter. Der kaller han Nord-Korea for en «kjeltringnasjon» og sier truslene er pinlig for Kina.

- Nord-Korea har gjennomført en stor atomprøvesprengning. Deres ord og handlinger fortsetter å være veldig fiendtlige og farlige for USA, skriver Trump på Twitter.

Han skriver i en ny melding at nyheten er pinlig for Kina.

- Nord-Korea er en kjeltringnasjon som har blitt en stor trussel og er pinlig for Kina, som prøver å hjelpe, men med liten suksess, skriver han.