Maurenes invasjon

Argentinske maur er på erobringstokt i Europa. Milliarder av travle småkryp er på vei.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En superkoloni på milliarder av travle småkryp strekker seg fra Gibraltar til Nord-Italia i øst og England i nordvest, kan BBC fortelle.

Det spesielle ved disse maurene er at de samarbeider på tvers av tuegrensene over en strekning på 6.000 kilometer. Maur fra ulike tuer er vanligvis bitre fiender som slåss på liv og død, men de små argentinerne ser ut til å ha inngått en strategisk allianse.

De kjenner og respekterer hverandre, selv om de kommer fra tuer i stikk motsatt ende av superkolonien, skriver BBC på sine nettsider. Mangelen på aggresjon kan skyldes at tuene er så tett befolket at maurene må samarbeide for å overleve.

Blindpassasjerer

Maurene, som tilhører arten Linepithema humile, kom trolig til Europa for rundt 80 år siden, som blindpassasjerer på skip som fraktet planter. Siden den gang har de gradvis trengt tilbake «urbefolkningen» av europeiske maurarter, sier forskere BBC har snakket med.

- Det er interessant å se at bytte av bosted kan føre til endret sosial organisering, sier professor Laurent Keller ved Lausanne-universitetet i Sveits. -I dette tilfelle har flyttingen ført til oppbygging av den største samarbeidsorganisasjon vi noen gang har sett.

Superkolonien står nå i sentrum for en storstilt internasjonal forskningsinnsats. Forskere fra Danmark, Sveits og Frankrike er koblet inn, og en første rapport er offentliggjort på internett av USAs vitenskapsakademi.

Rivalisering

Maurene i den europeiske superkolonien har allerede fått rivaler: I Catalonia-regionen i det sørøstlige Spania er det dukket opp en separat gruppe argentinskættede maur, som er færre men langt mer krigerske enn artsfellene i den større kolonien.

Den store kolonien er trolig dømt til å dø ut, selv om den ikke skulle havne i konflikt med den lille katalanske, sier insektforskeren Bill Keller til BBC. Han spår at det før eller senere vil bryte ut borgerkrig mellom maur med ulikt arvestoff i superkolonien.

Også på den andre siden av jorda er maurene på frammarsj: Bønder i den australske delstaten Queensland frykter massive skader på sine avlinger fra en maurart som angivelig trosser alle hindre i sin vei, simpelthen ved å spise hindrene.

NTB

NÅ KOMMER DE: Argenitnske maur er på full marsj i Europa.