Mauritania til valg for å gjenopprette demokrati

Mauritanierne gikk søndag til urnene for å velge ny president. Valget er siste fase i overgangen til demokrati som de militære lovte da de tok makten i et militærkupp i 2005.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Allerede i de første timene etter at valget åpnet klokka 7 var det køer av ivrige velgere ved valglokalene på skoler, rådhus og idrettshaller i alle bydeler i hovedstaden.

Utenfor Chaasi-skolen i bydelen E-Nord sto menn i tradisjonelle lange tunikaer og kvinner med fargerike hodeplagg i kø for å avlegge stemme.

- Vi har aldri hatt et valg som dette. Vi håper det kan forandre landet. Vi vil ha mer utdanning og arbeid, og mindre korrupsjon og stammebasert politikk, sa den arbeidsløse 46 år gamle mureren Ahmed Ould Brahim.

Militærkuppet i august 2005 gjorde slutt på det over 20 år gamle diktaturet til Maaouiya Ould Taya. Juntaen som tok makten, lovte å gjenopprette demokrati og tre tilbake når overgangsprosessen var avsluttet etter 19 måneder.

For å sikre åpenhet kan ingen av juntaens medlemmer selv stille til valg, og det er heller ikke mye som tyder på at juntaen forsøker å påvirke resultatet.

Rundt 1.000 observatører, blant dem 200 fra EU, Den afrikanske union (AU) og Den arabiske liga, er på plass for å sikre at valget går ryddig for seg Sjefen for EU-delegasjonen, Marie Anne Isler Beguin, sier at EU håper et fritt valg i Mauritania kan være en modell for resten av Afrika.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer