Max (6) ble brått syk etter flåttbitt

Foreldrene oppfordrer folk til å være på vakt ved flåttbitt, etter at Max fikk borreliose.

BORRELIOSE: Her får Max Pedersen intravenøs behandling med antibiotika ved Sykehuset Telemark. Foto: Privat
BORRELIOSE: Her får Max Pedersen intravenøs behandling med antibiotika ved Sykehuset Telemark. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Kristine og Marcus Pedersen har begge opplevd sykdom etter flåttbitt.

Da sønnen Max (6) ble syk i sommerferien, gikk tankene deres raskt til to flått de hadde fjernet fra kroppen hans noen uker tidligere.

- Han er normalt en veldig aktiv unge. Plutselig lå han på sofaen og ville ikke leke. Han ble slapp og sliten, og hadde smerter i hodet og kroppen. Da demret det for meg at det var veldig likt sånn jeg hadde det, sier mamma Kristine til Dagbladet.

FLÅTT: Varmt vær, sommer og sol betyr gode dager og høysesong for flåtten. Video: Privat. Reporter: Madeleine Liereng / Dagbladet TV Vis mer

- Vred seg i smerte

Max' sykdomsforløp startet ned hovne lymfeknuter.

Han hadde ikke opplevd noen irritasjon på huden rundt bittstedene, ifølge foreldrene, som først tenkte at de hovne lymfeknutene kunne være en bivirkning av TBE-vaksinen de nylig hadde tatt.

En stund seinere kom feber, kraftig nattesvette og smerter i nakke, hode og mage.

- Det var verst om natta. Han var gjennomvåt av svette og vred seg i smerte, forteller Kristine.

Undersøkelsene på legevakta var resultatløse, ifølge foreldrene, men etter ytterligere undersøkelser på sykehuset, ble mistanken bekreftet.

Ifølge Telemarksavisa, som først omtalte saken, kommer det fram av seksåringens journal at det ble påvist nevroborreliose.

Rammer nervesystemet

Nevroborreliose er en betennelse i nervesystemet, som skyldes smitte fra flått. Symptomene kan variere. Ifølge Flåttsenteret oppstår de typisk akutt fire til åtte uker etter flåttbitt.

Tilstanden kan blant annet gi smerter fra nakke og rygg, følelsesendringer i huden og lammelser i armer eller bein. Halvsidig ansiktslammelse er vanligst, spesielt hos barn.

De fleste som rammes vil bli helt friske etter en antibiotikakur. Har bakterien gått over i det sentrale nervesystemet, eller sykdommen har vart lenge, vurderes intravenøs antibiotikabehandling.

Seksåringens sykdomsforløp var kommet så langt at han ble gitt antibiotika intravenøst, forteller foreldrene. To dager etter siste behandling er han tilbake i god form.

- Han løper rundt og spiser igjen. Vi prøver å begrense herjingen litt, ettersom det er en hard behandling den lille kroppen har vært gjennom, men slik det ser ut nå, er han tilbake til sitt gode gamle, sier Marcus.

FERDIG BEHANDLET: Max er nå i god form etter to ukers intravenøs antibiotikabehandling. Foto: Privat
FERDIG BEHANDLET: Max er nå i god form etter to ukers intravenøs antibiotikabehandling. Foto: Privat Vis mer

Vaksine ventes om få år

Det finnes foreløpig ingen vaksine mot borreliose.

En ny vaksine mot flåttsykdommen skal imidlertid være på vei, og kan ifølge Yle ventes å komme på markedet tidligst i 2025.

Per nå finnes det kun vaksine mot skogflåttencefalitt (TBE), som er sjeldnere, men potensielt svært alvorlig. Salget av vaksinen har økt kraftig etter at antall registrerte sykdomstilfeller de siste åra har flerdoblet seg.

Familien Pedersen er bosatt i Bamble kommune i Vestfold og Telemark, som er blant områdene der det er registrert flest tilfeller med TBE-virus.

Folkehelseinstituttet anbefaler TBE-vaksiner til barn og voksne som ferdes mye i skog og mark, og som erfaringsmessig ofte blir bitt av flått, i disse områdene.

Foreldrene mener at vaksinen bør innlemmes i barnevaksinasjonsprogrammet, for å sikre at ingen lar være å vaksinere barna av økonomiske årsaker.

Etter egne sykdomsopplevelsene er de også opptatt av å øke kunnskapen om flåttbårne sykdommer - både i helsevesenet og i den generelle befolkningen. Selv om de færreste flåttbitt fører til sykdom, oppfordrer de folk til å være på vakt ved symptomer.

De understreker at de er svært fornøyde med oppfølgingen ved Sykehuset Telemark, der Max ble diagnostisert og behandlet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer