Max (6) er borger­mester på livstid

Vil gjøre verden til et bedre sted, ifølge «stabssjefen».

BORGERMESTER: Max tar pliktene og kleskoden som borgermester på alvor. Her fotografert på lasteplanet av bilen sin av eier og «stabssjef» Phyllis Mueller. Foto: Privat
BORGERMESTER: Max tar pliktene og kleskoden som borgermester på alvor. Her fotografert på lasteplanet av bilen sin av eier og «stabssjef» Phyllis Mueller. Foto: PrivatVis mer

Maximus Mighty-Dog Mueller II (6), bedre kjent som Max, har vært borgermester i den lille byen Idyllwild i California siden 2014.

Han bruker nesten hver eneste dag på å spre glede blant lokalbefolkningen. Hver helg, og på noen ukedager, er han å se på lasteplanet av pickupen sin, iført slips og noen ganger hatt, mens han hilser på byens innbyggere, ifølge reisemagasinet Travel and Leisure.

Hans fremste politiske mål er, ifølge eier og «stabssjef» Phyllis Mueller, «å gjøre verden til et bedre sted ved å spre ubetinget kjærlighet og gjøre så mange gode gjerninger for andre som mulig».

Da Dagbladet snakker med Mueller - eieren, altså - innebærer dagens plan, som vanlig, å dra ut for å treffe folk. Når Max ikke jobber, liker han å slappe av, grave etter jordrotter, jage ekorn, hente tennisballer og spise så mye som overhodet mulig.

Hvordan blir en hund borgermester?

Tradisjonen startet i 2012, da dyrevernorganisasjonen Idyllwild Animal Rescue Friends arrangerte byens første borgermestervalg. Byen er nemlig formelt underlagt Riverside-regionen, og borgermesteren har ingen politisk makt.

Innbyggerne kunne nominere hundene eller kattene sine, og til sammen 14 hunder og 2 katter gikk til valgkamp. Max' forgjenger, Maximus Mighty-Dog Mueller I, vant med to tredjedeler av stemmene. Også han tilhørte Mueller.

Ved å stemme donerte innbyggerne en dollar hver til organisasjonen, som totalt samlet i 31 000 dollar - 262 000 kroner, ifølge borgermesterens nettside.

I april gikk Maximus Mighty-Dog Mueller I bort, og jakten på hans etterfølger begynte. Da utviklet demokratiet seg i retning monarki. Etter intens leting fant Mueller tre hunder i samme familie som sin avdøde følgesvenn, Max II, Mitzi og Mikey.

- Jeg ville at lokalsamfunnet skulle ha den samme opplevelsen av etterfølgeren som de hadde av Max I. Alle elsket ham så høyt, derfor ville jeg følge blodslinja for å få en hund med de samme karakteristikkene. Det funket, sier hun til Dagbladet.

SØPPELPLUKKING: Disse hundene har lært seg noen hundetriks utenom det vanlige. Reporter: Christian Wehus. Video: Nina Nesje. Vis mer

- Jeg så det som et tegn

Det ble tidlig klart hvem av de tre hundene som skulle bli byens neste borgermester, ifølge Mueller. Han er rolig og vet å posere på bilder, mens Mitzi og Mikey andre er svært energiske.

- Han var mellom fire og fem uker gammel da han poserte akkurat som borgermester Max I ville gjort. Jeg så det som et tegn. Jeg var faktisk 100 prosent sikker etter det.

Det så innbyggerne ut til å være enige i. Da dyrevernorganisasjonen annonserte at det skulle holdes et nytt valg på sin Facebook-side, ble de rent ned av henvendelser. De gikk derfor med på å utnevne Max II til borgermester på livstid.

- Responsen fra lokalsamfunnet var overveldende, skyter andre «stabssjef», Glenn Mueller, inn.

Ifølge Phyllis Mueller har Max I og Max II nærmest identiske personligheter. Max II bjeffer riktignok mer, men hun mener det skyldes hans unge alder. Max I var langt eldre da han inntok rollen.

Mitzi og Mikey fungerer som assisterende borgemestre, og utfører også oppdrag i offentlighetens tjeneste.

ASSISTENTER: Blant de offisielle oppgavene til Mitzy og Mikey er å fungere som sikkerhetsvakter for borgermesteren. Foto: Privat
ASSISTENTER: Blant de offisielle oppgavene til Mitzy og Mikey er å fungere som sikkerhetsvakter for borgermesteren. Foto: Privat Vis mer

Bortskjemt hund

Max II tar oppgaven sin på det rammeste alvor, ifølge «stabssjefen». I tidligere intervjuer er hun sitert på at borgermestertittelen har gått litt til hodet på ham. Det avviser hun overfor Dagbladet.

- Max er veldig snill og hardtarbeidende. Han elsker å posere og besøke folk. Han elsker alle typer arrangementer. Det samme gjør Mitzi og Mikey.

- Tilhører borgermesteren et politisk parti?

- Nei, ikke i det hele tatt. Jeg sier alltid at han er uavhengig. Han kommenterer bare at han elsker deg betingelsesløst.