Max Hermansen utestengt fra Facebook i 30 dager. Nå går han til anmeldelse

- Facebook må gjøre om sitt regelverk.

POLITIANMELDER FACEBOOK: Pegida-talsmann og islamkritiker Max Hermansen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
POLITIANMELDER FACEBOOK: Pegida-talsmann og islamkritiker Max Hermansen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Islamkritiker og talsmann for den islamfiendtlige Pegida i Norge, Max Hermansen (54), kommer i ettermiddag til å levere en politianmeldelse av det sosiale nettverket Facebook.

Bakgrunnen for anmeldelsen er at Hermansen nå er blitt utestengt fra nettsamfunnet i 30 dager. Hermansen har tidligere blitt blokkert i henholdsvis tre dager og deretter sju dager, men Facebook går nå til drastiske skritt for å forhindre islamkritikeren til å uttale seg.

«Jeg, Max Hermansen, politianmelder med dette Facebook Norge for brudd på Grunnlovens §100 «Ytringsfrihet bør finne sted.» med grunnlag i at de har blokkert meg fra Facebook (fb) i 30 dager - for noe som ikke er i strid med norsk lov» skriver Hermansen i anmeldelsen som han har planer om å levere på Majorstua politistasjon klokka 14.00 i ettermiddag.

FIKK BESKJED: Max Hermansen hevder han fikk denne beskjeden fra Facebook fredag kveld. Foto: Skjermdump
FIKK BESKJED: Max Hermansen hevder han fikk denne beskjeden fra Facebook fredag kveld. Foto: Skjermdump Vis mer

Blokkeringen betyr at Hermansen verken kan legge ut kommentarer, innlegg eller arrangementer på Facebook. Hermansen sier til Dagbladet at han fikk beskjed om utestengelsen seint fredag kveld.

- Får ikke gjort noe med det Årsaken til utestengelsen er kommentaren til et innlegg Hermansen har delt på Facebook. Bakgrunnen er et Facebook-innlegg der en bruker skriver han har ført opp i selvangivelsen at han forsørger «650 000» innvandrere.

Hermansen har delt innlegget og kommentert følgende: «Svært bra! (Kunne skrevet 230 000 muslimer i stedet for 650 000 innvandrere. For det er MUSLIMENE som er problemet!) skriver Hermansen.

- Jeg vil forsøke å gjøre om Facebooks regelverk på hva de mener er å gå over streken, sier Hermansen til Dagbladet.

30 DAGER: Denne skjermdumpen viser at Hermansen er blokkert fra aktivitet på Facebook i 30 dager. Foto: Skjermdump
30 DAGER: Denne skjermdumpen viser at Hermansen er blokkert fra aktivitet på Facebook i 30 dager. Foto: Skjermdump Vis mer

Hermansen mener hans uttalelser ikke er brudd på Facebooks retningslinjer, selv om de klart beskriver at angrep på personer på grunn religion, etnisitet eller nasjonalitet ikke er tillatt på nettstedet.

- Jeg mener ikke det er brudd på retningslinjene. Jeg får heller ikke noe svar på mine henvendelser til Facebook, sier han.

Omstridt «Jeg krever at Facebook Norge blir straffet for krenkelse av min ytringsfrihet, og at de blir pålagt å gjøre om sine egne retningslinjer for blokkering til å være innenfor Grunnlovens §100 om ytringsfrihet.» skriver han i anmeldelsen.

«Selve statusen eller ytringen jeg har kommet med, er lignende det jeg - og etter hvert ganske mange andre - har kommet med over hundre ganger før i 2015; både på FB og ellers. Den er verken rasistisk, et personangrep, eller noe iknende som skulle være forbudt i henhold til norsk lov» skriver han.

- Tror du denne anmeldelsen fører noen vei?

- Jeg håper det. Jeg håper også det finnes en jurist eller to der ute som mener Facebook her bryter norsk lov, sier han til Dagbladet.

Han vet ikke om ytringene hans er innrapportert, eller om de er oppdaget av Facebooks moderatorer selv.

Den profilerte islamkritikeren har ved flere anledninger kalt islam en totalitær ideologi. Han har siden i fjor høst vært sykmeldt fra jobben som lærer ved de videregående skolene Kuben og Etterstad. Før skolestart i høst fikk han forlenget permisjon fra skolen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer