Max Manus i Afghanistan

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

8. mai kom partiet Rødt med et utspill som bekrefter deres generelle kunnskapsløshet og forvirring rundt så sentrale begrep som frigjøringskamp.

De sammenlikner Max Manus og motstandsbevegelsens kamp under krigen med den opprørsgrupper bedriver i Afghanistan. Intet er selvsagt mer feilaktig.

Den brutalitet og hensynsløshet som kjennetegner disse gruppene, har ingenting å gjøre med Max Manus’ innsats under krigen. Så vidt jeg vet drev verken han eller resten av den norske motstandsbevegelsen med ødeleggelse av skoler for å hindre barn i å få skolegang eller sendte ut selvmordsbombere for å drepe vanlige sivile personer slik disse opprørsgruppene gjør.

I motsetning til Max Manus benytter de afghanske opprørsgruppene seg av terror mot sivilbefolkningen. Det diskvalifiserer dem som frigjøringsbevegelse.

Å spørre hva Max Manus ville gjort er selvsagt absurd. Hadde han levd i Afghanistan i dag, hadde han selvsagt ikke vært Max Manus, hvilket gjør enhver slik transhistorisk sammenlikning umulig i utgangspunktet.

Eller har Rødt sluttet å mene at mennesket er et produkt av sosiale, kulturelle og historiske betingelser? Et godt råd til Rødt: Gjør dere i alle fall litt umake med å holde dere til virkeligheten når dere forsøker dere på et nytt propagandaframstøt.