FORBRENT: Max Olsen (51) skulle bare fylle rødsprit på brenneren til fonduegryta da dunken med rødsprit og fonduegryte-brenneren eksploderte i hånda hans. Det endte med at han måtte flys til sykehuset i Bodø. Der fikk han påvist første-, andre- og tredjegradsforbrenninger. Verst var skadene på magen. Foto: Privat
FORBRENT: Max Olsen (51) skulle bare fylle rødsprit på brenneren til fonduegryta da dunken med rødsprit og fonduegryte-brenneren eksploderte i hånda hans. Det endte med at han måtte flys til sykehuset i Bodø. Der fikk han påvist første-, andre- og tredjegradsforbrenninger. Verst var skadene på magen. Foto: PrivatVis mer

Max skulle bare lage middag: - Eksploderte i nevene mine

Max Olsen endte på sykehuset med tredjegrads forbrenninger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Legene sier jeg har hatt utrolig med flaks, men jeg vet ikke om jeg har blitt noe vakrere.

Max Olsen (51) fra Myre i Øksnes kommune i Vesterålen klarer ikke fullføre setninga uten å le hjertelig. Han er en humørfylt fyr, forteller han til Dagbladet. Og humoren hadde fembarnsfaren i god behold selv da han lå på sykehuset i Bodø etter å ha pådratt seg tredjegradsforbrenninger på magen og første- og andregradsforbrenninger på armene, halsen og i ansiktet.

For om lag tre uker siden, da han skulle fylle på rødsprit i brenneren til fonduegryta han har på hytta i Smines i Vesterålen, gikk det nemlig alvorlig galt.

Det meldte Øksnesavisa fredag, som først omtalte saken.

TIL ADVARSEL: - Varmen slukte nærmest all rødspriten og både jeg og hytte tok fyr, sier Olsen til Øksnesavisa om hendelsen. Faksimile
TIL ADVARSEL: - Varmen slukte nærmest all rødspriten og både jeg og hytte tok fyr, sier Olsen til Øksnesavisa om hendelsen. Faksimile Vis mer

«Femhundrede gang»

Olsen og sønnen Martin på elleve var aleine på hytta den helga. De skulle kose seg sammen, forteller Olsen, og for «femhundrede gang» skulle de lage fondue til middag.

For «femhundrede gang» skulle Olsen også fylle rødsprit på brenneren til fonduegryta for å tilberede maten. Som vanlig plasserte han brenneren i vasken, og sjekket at ilden var slukket.

- Noe må ha skjedd, det må jo ha vært en liten flamme der jeg ikke så, men jeg trodde den var slukket, sier Olsen til Dagbladet.

Det var den altså ikke.

- Jeg hadde en dunk med rødsprit i hendene og akkurat i det jeg begynte å helle rødspriten oppi brenneren, så eksploderte både dunken og brenneren i nevene mine, sier han.

Han fikk rødsprit både på seg selv og på deler av hyttekjøkkenet. Klærne hans og deler av hytte sto nå i full fyr.

- Brant fra knærne

BRANT FRA KNÆRNE: I ansiktet fikk Olsen første- og andregradsforbrenninger. Foto: Privat
BRANT FRA KNÆRNE: I ansiktet fikk Olsen første- og andregradsforbrenninger. Foto: Privat Vis mer

Hytta til Olsen ligger helt ved vannkanten. Han løp ut på kaia og rulla rundt for å slukke seg selv.

- Jeg brant fra knærne og helt opp i ansiktet, sier Olsen til Dagbladet, men forteller at han ikke kjente noe smerte i stundens alvor.

Det han imidlertid fikk med seg, var at sønnen Martin (11) også hadde løpt ut. Og tatt med seg begge mobiltelefonene og hunden ut av hytta.

- Da jeg kom meg ut på kaia, hørte jeg at Martin hadde fått kontakt med moren sin. Jeg reiv av meg de brennende klærne ute, mens han sa i telefonen: «Mamma, mamma du må komme. Hytta brenner og pappa brenner».

Da de brennende klærne var kommet av, fikk Olsen rasket med seg en kjeledress og løp rett inn i hytta igjen. Kjeledressen brukte han til slokkingsarbeidet. Etter en liten tid fikk han slukket rødspritbrannen. Etter det meldte smertene seg.

Sønnen på elleve var igjen på telefonen og fikk rekvirert hjelp. Men for å komme seg til nærmeste vei, måtte Olsen og sønnen hans over et sund i båt.

Fikk nabohjelp

I båten over sundet ringte Olsen og sønnen igjen etter hjelp, denne gang fra en hyttenabo. I mellomtiden kastet Olsen kaldt sjøvann over de verste brannskadene for å kjøle de ned.

På fastlandet møtte naboen dem og kjørte Olsen og sønnen mot ambulansen, som skulle møte dem et stykke ned veien. Så ringte AMK-sentralen.

- «Du må stoppe», sa de, og ba meg komme meg til nærmeste hus og få vann på de brannskadde områdene for å kjøle dem ned.

Deretter møtte ambulansen dem og fikk behandlet skadene, mens de ventet på et redningshelikopter. Helikopteret fløy brannskadde Olsen til sykehuset i Bodø.

Berømmer sønnen

BERØMMER SØNNEN: Olsen berømmer sønnen Martin (11) for å ha bevart roen og skaffet hjelp. Foto: Privat
BERØMMER SØNNEN: Olsen berømmer sønnen Martin (11) for å ha bevart roen og skaffet hjelp. Foto: Privat Vis mer

51-åringen tilbragte bare noen dager før han dro hjem igjen til Myre.

- Jeg er en hardhaus, så jeg forlot sykehuset etter fire eller fem dager. Legene sa at huden har grodd fantastisk fort tilbake igjen, og at jeg har hatt utrolig flaks, sier Olsen til Dagbladet.

Det er kanskje ikke bare flaks som gjorde at det gikk så godt som det gjorde. 51-åringen berømmer sønnen Martin på elleve for å ha beholdt roen i en så dramatisk situasjon.

- Han takla det utrolig godt, holdt hodet kaldt og ringte og fikk tak i hjelp. Det var helt utrolig, sier Olsen om sønnen sin.

Og på tross av ulykken, blir det flere fondue-kvelder, men nå er fonduegryta som varmes av rødsprit erstattet av en elektrisk fonduegryte.