DREPT: Den 22 år gamle mannen har erkjent å ha drept 42 år gamle Frode Sanni på Maxbo i Notodden lørdag ettermiddag. Sanni beskrives som en lokal ildsjel og en pådriver i byens motorcrossmiljø. Politiet etterforsker bakgrunn for drapet for fullt. Foto: Kjell Aulie / NTB scanpix
DREPT: Den 22 år gamle mannen har erkjent å ha drept 42 år gamle Frode Sanni på Maxbo i Notodden lørdag ettermiddag. Sanni beskrives som en lokal ildsjel og en pådriver i byens motorcrossmiljø. Politiet etterforsker bakgrunn for drapet for fullt. Foto: Kjell Aulie / NTB scanpixVis mer

Drapet på Maxbo i Notodden

Maxbo-drapsmannen skal ha vist offeret brutale drapsvideoer i forkant av drapet

Frode Sanni (42) ble drept på bestialsk vis av en 22 år gammel mann på Maxbo i Notodden. Politiet etterforsker motiv for drapet. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En siktet 22-åring har erkjent de faktiske forholdene etter at Frode Mellemseter Sanni (42) ble drept i en Maxbo-butikk på Notodden lørdag ettermiddag.

42-åringen ble brutalt drept, og skal ha blitt halshogd av 22-åringen, som jobbet på byggevarebutikken.

Politiet etterforsker imidlertid for fullt hva som kan ha vært bakgrunnen for det bestialske drapet, der det ble brukt både kniv, øks og et tredje våpen.

Grove voldsvideoer

Et av de viktigste spørsmålene for politiet, er hvilket motiv gjerningsmannen har hatt. 22-åringen har i avhør forklart at Sanni skal ha skyldt ham noe penger for en jobb, men dette avvises i stor grad av politiet som hovedårsak til at 42-åringen ble drept. Sanni var fast kunde hos trevareforretningen, og kjente den siktede.

Dagbladet vet at ett spørsmål er sentralt i etterforskningen. Ifølge Dagbladets opplysninger, skal 22-åringen ha vært opptatt av voldelige videoer som viser blant annet henrettelser og bestialske drap på internett.

22-åringen skal ha blitt konfrontert med dette av drepte Sanni, som skal ha vist avsky over at siktede så på slike videoer. Dette skal blant annet ha ført til sinne hos 22-åringen, som har erkjent å ha drept Sanni.

- Jeg ønsker ikke å kommentere de opplysningene. Vi har gjort beslag av siktedes mobil og elektroniske utstyr. Vi har avhørt et titalls vitner, og vil etter hvert avhøre siktede på nytt. Det er ennå ikke bestemt når de avhørene blir, sier politiadvokat Kjell Ove Ljosåk til Dagbladet.

Undersøkt av psykiater

- Offeret syntes ikke noe om disse filmene, og sa klart fra at han ikke kunne vise sånne filmer, sier en bekjent av både offeret og den siktede 22-åringen til Dagbladet.

På bakgrunn av omstendighetene rundt drapet har en psykiater gjennomført prejudisiell undersøkelse av den siktede 22-åringen. Etter hvert skal det tas stilling til om mannen skal utredes videre, blant annet for å avgjøre tilregnelighet.

- Jeg ønsker ikke å kommentere opplysninger om saken eller min klient, sier mannens forsvarer, advokat Borgar Veiding.

- Parallelt med etterforskningen er den psykiatriske delen. Vi venter en konklusjon på den i løpet av uka. Politiet vil avgjøre hvordan det løpet går videre, sier Veiding.

Folk som kjente til 22-åringen beskriver ham som stille og sjenert. De siste åra skal han ha vært opptatt av styrketrening.

Offer var ildsjel og helt

42 år gamle Sanni var kjent som en engasjert ildsjel i lokalmiljøet. Snekkeren drev eget tømrerfirma og var aktiv i motocrossmiljøet. Han var selv også aktiv som utøver i enduro-klassen, der han konkurrerte i norgescup i år. Han var en svært erfaren håndverker, som blant annet har stått for profilerte og betrodde hytteprosjekter i lokalmiljøet.

Sanni er også blitt tildelt en heltemedalje tidligere. I 2006 reddet han trolig livet til ei 35 år gammel trebarnsmor som ble overfalt med kniv av sin mann.

Sanni hørte skrik fra nabohuset og så en mann som sto over en kvinne og slo. Så hentet snekkeren en stige og klatret opp på verandaen.

Han beskrev overfor Varden hvordan han tok grep om mannens hals og klemte til han fikk ham til å overgi seg. Han fikk låst mannen inn på et rom, og reddet kvinnen.

- Jeg skal ikke framstille meg selv som en helt. Men jeg er redd kvinnen hadde blitt drept om noen ikke hadde grepet inn, sa han den gang.

Ti år seinere ble han drept i det bestialske drapet på Maxbo.

- Det er helt forferdelig. For familien og for oss som omgikk ham er jo dette en katastrofe, sa vennen John Seljord til Dagbladet tidligere.

I affekt

Både politi og forsvarer har tidligere forklart at drapet trolig skjedde i affekt. Sanni skal ha blitt knivstukket med en kniv som ansatte på butikken bærer til vanlig.

I det første avhøret natt til søndag fikk den siktede 22-åringen forklare seg fritt om hva han mener skjedde under drapet lørdag ettermiddag. Der forklarte han seg detaljert om det bestialske drapet.

Politiet har ikke fulgt opp med nye avhør eller utspørring av 22-åringen.

- Nå konsentrerer vi oss om hva som skjedde den dagen og jobber oss derfra. Det blir aktuelt med avhør av familie og siktede videre for å undersøke mer om bakgrunn, sier politiadvokat Ljosåk.

Mannen er varetektsfengslet i fem uker, til over nyttår.

Det var flere mennesker i butikken da drapet skjedde lørdag. Vitner har forklart at mannen kom ut av butikken blodig og med øks i hånda.

22-åringen ble i 2013 dømt for kjøring i ruspåvirket tilstand og for bruk og besittelse av mindre mengder narkotika.

- Det er tatt blodprøver rent rutinemessig. Vi har ikke noe bakgrunn for å kunne tro eller mene at han var ruset, sier politiadvokat Ljosåk.