TRE MULIGHETER: Brexit-veien videre for Theresa May kan bli kronglete. Statsviter Øivind Bratberg forklarer stien, en sti han beskriver som et tragisk kaos. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

Theresa May:

May blir sittende etter skjebnekveld

I kveld ble det stemt over et mistillitsforslag mot Theresa May.

Onsdag kveld stemte Det konservative partiet over et mistilitsforslag som ble fremmet mot deres partileder og Storbritannias statsminister, Theresa May.

Det var 1922-komiteen i Det konservative partiet som sto bak mistillitsforslaget, og avstemningen avgjorde om May skulle kastes som partileder.

- Jeg vil kjempe imot mistillitsforslaget med alt jeg har, uttalte May tidligere i dag.

Avstemningen fant sted i parlamentet og ble offentliggjort klokka 22 onsdag kveld.

Resultatet viser at May får beholde posisjonen som partileder, og kan dermed fortsette arbeidet med å forhandle om betingelser for brexit-avtalen med EU.

Statsministeren overlevde med 200 mot 117 stemmer.

- Splittet

Førstelektor Jan Erik Mustad ved Universitetet i Agder mener at partiet vil fortsette å være splittet.

- Partiet er splittet, og det kommer til å fortsette å være splittet. Slik ville det ha vært om hun tapte også. Denne splittelsen har egentlig vært der hele tida, og en partileder i et så stort parti har aldri støtte fra hele partiet, sier Mustad til NTB.

Mustad sier at motstanden mot May nok er større enn ønskelig for henne. Han påpeker også at May fortsatt risikerer å bli stilt mistillit overfor som statsminister.

- Det kan fort komme mistillit mot selve regjeringen. Dette var et mistillitsforslag mot henne som partileder, ikke som statsminister for en mindretallsregjering. Så det vil ikke gi noen arbeidsro, sier Mustad.

BREXIT: Theresa May fortsetter som partileder etter at det ble klart at hun fremdeles har tillit i eget parti. Video: AP Vis mer

Stiller ikke til valg

Under et møte med parlamentarikere fra eget parti onsdag kveld, har May orientert dem om at hun ikke stiller som kandidat ved neste parlamentsvalg, ifølge The Guardian.

Det neste planlagte parlamentsvalget finner sted i 2022.

Statsministeren gjorde dette for om mulig å søke støtte hos potensielle rivaler, mener Financial Times' politiske redaktør George Parker.

Droppet Dublin-reise

Onsdag morgen bekreftet lederen av 1922-komiteen i Det konservative partiet, sir Graham Brady, at han har samlet inn de 48 stemmene som trengs for å fremme et mistillitsforslag mot statsminister og partileder May.

Statsministeren skulle etter planen til Dublin i dag for å forhandle om betingelser for brexit-avtalen med EU, men valgte å bli værende i London for å håndtere situasjonen i partiet.

Da hun møtte pressen tidligere i dag, advarte hun mot å kaste henne.

- En ny leder vil ikke være på plass innen 21. januar (da britene må være internt enige om veien videre), så et ledervalg kan føre til at kontrollen over brexit-forhandlingene blir overtatt av opposisjonen.