- May-Britt var ei flink jente

Brita Koppen (91) husker godt sin nobelprisvinnende elev fra skolen, men forskningen hennes er avanserte greier.

 HUSKER MAY-BRITT:  - May-Britt var ei snill og arbeidssom jente på skolen. Jeg følger med på det hun og mannen arbeider med, men det er avanserte greier, sier nobelprisvinnerens lærer på barneskolen i Fosnavåg på Sunnmøre.
Foto: Fridgeir Walderhaug / Dagbladet
HUSKER MAY-BRITT: - May-Britt var ei snill og arbeidssom jente på skolen. Jeg følger med på det hun og mannen arbeider med, men det er avanserte greier, sier nobelprisvinnerens lærer på barneskolen i Fosnavåg på Sunnmøre. Foto: Fridgeir Walderhaug / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FOSNAVÅG (dagbladet): Dagbladet møter den pensjonerte læreren et steinkast fra det som har vært hennes arbeidsplass i flere tiår, Bergsøy skule i Fosnavåg.

I 1969 tok hun over en klasse med barn født i 1962. Lite visste hun da at ett av barna skulle bli av de to første norske mottakerne av nobelprisen i medisin, May-Britt Andreassen, nå Moser.

- Nei det var nok ingen som visste det da, sier Brita.

Kjente elever
I to blå permer har hun samlet klassebilder og minner fra alle de mange hundre barna hun underviste på skolen.
Deriblant to andre kjente ansikt. Tidligere TV2-anker, nå forfatter, Trude Teige og tidligere barneombud Trond Waage.
Men hun finner ikke klassebildet av klassen til May-Britt.

- Jeg husker ikke så godt lenger, men mener bestemt jeg hadde klassen allerede fra 1.klasse, men ikke hvor lenge, sier hun litt oppgitt.

Klassebildet fikk Dagbladet senere av en medelev, og der åpenbarer forklaringen seg.
De 19. elevene står sammen med en annen lærer, ei ung jente. Medelever Dagbladet snakker med mener bestemt at Brita tok over hele klassen like etter at bildet ble tatt.

 FORSKNING:   Nobelprisvinner May-Britt Moser (t.v) og Arthur Almestad gikk i samme klasse i tolv år. Begge havnet de i forskningen. Han i Forskningsrådet som fremmer og finansierer norsk forskning. Hun som forsker. - Hun og Edvard er nå blant forskningens superkjendiser, sier Almestad.
Foto: Privat.
FORSKNING: Nobelprisvinner May-Britt Moser (t.v) og Arthur Almestad gikk i samme klasse i tolv år. Begge havnet de i forskningen. Han i Forskningsrådet som fremmer og finansierer norsk forskning. Hun som forsker. - Hun og Edvard er nå blant forskningens superkjendiser, sier Almestad. Foto: Privat. Vis mer

- Du ser gamleskolen i bakgrunnen. Den var så liten at vi fikk delt opp klassen slik at det ble plass. Når klassene ble over 30 elever så var det lov å dele opp, og jeg husker May-Britt som ei positiv og hyggelig jente. Du vet, det var andre tider. Da bukket og neiet de til oss lærere, ler hun.

- Var hun en arbeidsom elev?

- Ja. Det var hun. Rolig og arbeidsom. Jeg husker henne som grundig i fagene, og det er jo en god egenskap som forsker. Samtidig var hun litt drømmende, eller tenkende kanskje?

- Jeg så henne på TV da vi fikk vite at hun hadde vunnet prisen. Hun var roligere som lita jente. Men slik er det med oss alle, vi utvikler oss, sier Brita og smiler.

Fikk en god klem
- Hva tenker du om at hun nå har vunnet en nobelpris i medisin?

- Det er jo fantastisk. Jeg følger jo litt med på hva de gjør, gjennom aviser og TV, men det er jo avanserte greier de tar for seg, innvikla ting jeg vet litt for lite om, annet enn at det er viktig forskning.

- Jeg skulle egentlig på en foredrag med henne her i kommunen for en tid tilbake, men det gikk ikke slik.
Men jeg møtte henne nede i sentrum og fikk en god klem. Jeg synes jo det er stas når tidligere elever kommer bort til meg og forteller at de er glad de hadde meg som lærer, smiler hun.

To til forskningen
Det var i midlertid ikke bare May-Britt Moser som endte opp innen forskning fra klassen til Brita Koppen.

Arthur Almestad gikk i klasse med May-Britt i tolv år. I dag sitter han på mange måter i andre enden av forskningen, i Forskningsrådet. Et bevilgende organ som skal fremme norsk forskning.

- Vi gikk sammen ut videregående, og faktisk til Universitetet i Oslo der jeg studerte økonomisk geografi. May-Britt og Edvard tok psykologi og videre doktorgrad, før de startet den viktige forskningen sin.

Arthur Almestad har ikke noen tilknytning til den forskningen May-Britt og Edvard Moser driver, gjennom sin jobb i Forskningsrådet, men den gamle klassekameraten er mektig imponert over arbeidet de gjør.

Enestående hjernekraft
- Jeg så at Edvard var ute og takket Forskningsrådet og Senter for fremragende forskning fordi de tenker langsiktig. Og den forskningen de to gjør er et eksempel på nettopp et langsiktig forskningsarbeid. Og det er svært imponerende det de har gjennomført.

- Her er det snakk om enestående hjernekraft, entusiasme og utholdenhet. Det har brakt dem dit de er i dag.

- Hva tenker du om tildelingen?

- At det er helt fantastisk og enestående. Dette er er stort, ikke bare for May-Britt, Edvard og NTNU, men for hele forsknings-Norge. Hele forskningsmiljøet her i landet vil nyte godt av dette.

- Og nå er May-Britt og Edvard blant forskningens superkjendiser, sier Arthur Almestad.

 VIDEREGÅENDE:  - May-Britt Moser som avgangselev på Ulstein videregående.
VIDEREGÅENDE: - May-Britt Moser som avgangselev på Ulstein videregående. Vis mer