May kom med tilbud om brexit, så ble hun sendt på dør

Statsminister Theresa May lover at EU-borgere skal få bli i Storbritannia etter brexit. EU-toppene møtte henne med en mur av taushet da hun la fram tilbudet.

FÅR BLI: Storbritannias statsminister Theresa May, hadde med sg et "sjenerøst" tilbud til EUs toppmøte i Brussel torsdag. EU-borgerne som bor i landet får bli. Foto: AP Photo/Virginia Mayo
FÅR BLI: Storbritannias statsminister Theresa May, hadde med sg et "sjenerøst" tilbud til EUs toppmøte i Brussel torsdag. EU-borgerne som bor i landet får bli. Foto: AP Photo/Virginia Mayo Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Den britiske statsministeren hadde allerede bygd opp spenningen da hun kom til EUs toppmøte i Brussel torsdag. Beskjeden var at hun ville ha med seg et "sjenerøst" tilbud til EU om rettighetene til de rundt tre millioner EU-borgerne som bor i Storbritannia.

På toppmøtet la hun fram hovedlinjene.

– Statsministeren sa at tilbudet er rettferdig og alvorlig, og at det er ment å gi så mye trygghet som mulig til borgere som har bosatt seg i Storbritannia, forteller en britisk regjeringskilde.

– Hun sa til EU-toppene at Storbritannia ikke vil at noen skal måtte forlate landet, og heller ikke at familier skal splittes, sier kilden.

Strid om EU-domstolen

May avviste derimot at EU-domstolen kan få makt å håndheve rettighetene til EU-borgere i Storbritannia, opplyser en diplomatkilde fra et annet EU-land. EU-siden fremmet krav om dette da EUs eget tilbud om borgeres rettigheter ble lagt fram tidligere i juni.

Den konservative britiske regjeringen har vært fast bestemt på at brexit må bety at Storbritannia får full kontroll over lovene. Britene vil derfor nedfelle EU-borgeres rettigheter i britisk lov i stedet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer