Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

May legger fram 12-punktsplan for brexit - «båndene skal kuttes raskt»

Storbritannias statsminister Theresa May har en 12-punktsplan for en hurtig sorti fra EU, og hun sier britene ikke skal etterlates «halvt inne, halvt ute».

BREXIT-KLAR: Storbritannias statsminister Theresa May kommer med landets brexit-planer tirsdag. Foto: Yves Herman/Reuters/NTB Scanpix
BREXIT-KLAR: Storbritannias statsminister Theresa May kommer med landets brexit-planer tirsdag. Foto: Yves Herman/Reuters/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

May lover at båndene skal kuttes raskt, skriver The Telegraph.

Tirsdag taler hun til landets ambassadører og diplomater i Lancaster House i London. Avisen fikk mandag kveld tilgang til utdrag fra talen om løsrivelsen fra unionen.

- Vi kommer ikke til å bruke en modell som andre land allerede bruker. Vi kommer ikke til å forsøke å holde på deler av medlemskapet når vi går ut, kommer hun til å si. May utelukker dermed å knytte forbindelser til EU slik Norge og Sveits har gjort.

Det indre marked

Talen kommer til å bli den mest detaljerte om britenes utgangsstrategi etter folkeavstemningen 23. juni i fjor, da britiske velgere sa ja til å trekke Storbritannia ut av EU, skriver britiske medier. May har tidligere sagt at regjeringen vil aktivere artikkel 50 i Lisboa-traktaten, som inneholder prosedyren for utmelding av EU, innen april.

May kommer til å love å forme «et nytt og likestilt fellesskap» med EU. Hun kommer angivelig også til å bekrefte at landet forlater det indre marked og den europeiske tollunion som del av brexit.

May vil si at Storbritannia utenfor EU fortsatt vil være en «stor, global handelsnasjon», som er «respektert rundt om i verden og sterk, selvsikker og forent hjemme», til glede for konservative euroskeptikere, ifølge The Telegraph.

Pund-sjokk

Det britiske pundet har mistet om lag en femdel av verdien etter at Storbritannia stemte for å forlate EU. Mandag falt pundet kraftig etter brexit-spekulasjonene, og det er ventet å falle ytterligere i forbindelse med Mays tale.

May har sagt at hun avviser både en såkalt «hard brexit» og et mykere kompromiss, og hun sier at hun ønsker et nytt forhold som er i både EU og Storbritannias interesse.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling