Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

May mener Russland sannsynligvis stod bak forgiftningen av russisk eksspion

Norsk forsker mener britene bør ha sterke beviser for å gå så hardt ut mot Russland.

FORGIFTET: Det skal ha blitt funnet nervegift på restauranten Sergei og Julia Skripal spiste på bare et par timer før de ble funnet livløse i en park i Salisbury. Dette bildet er ikke tatt under restaurantbesøket søndag. Foto: REX / Shutterstock / NTB scanpix
FORGIFTET: Det skal ha blitt funnet nervegift på restauranten Sergei og Julia Skripal spiste på bare et par timer før de ble funnet livløse i en park i Salisbury. Dette bildet er ikke tatt under restaurantbesøket søndag. Foto: REX / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Søndag ettermiddag ble den russiske eksspionen Sergei Skripal og dattera Julia funnet bevisstløse på en benk ved et kjøpesenter i Salisbury, og det ble onsdag kveld slått fast at de ble forgiftet med nervegass.

Timene i forveien skal de to ha spist og dukket på restauranten Zizzi og puben The Mill, som begge ligger like i nærheten av parken der de ble funnet livløse. Etterforskere har funnet spor av en nervegift inne på restauranten.

Siden angrepet har det store spørsmålet vært hvem de to ble forgiftet av. Nå bekrefter Storbritannias statsminister, Theresa May, at Russland med stor sannsynlighet stod bak forgiftningen.

Gir russland 36 timer på å svare

I en tale til Parlamentet mandag kveld sier May at hun erkjenner at Russland tidligere har utført attentater på lignende måter, og at de fremdeles er i stand til å gjøre det.

- Basert på vår registrering av Russlands bestillinger av attentater og vår vurdering av Russlands syn på avhoppere som mål for bestillingsmord har vi konkludert med at det er stor sannsynlighet for at Russland var ansvarlige for angrepet mot Sergei og Julia Skripal, sier hun.

May mener det er to sannsynlige forklaringer for hva som kan ha skjedd.

- Enten stod den russiske stat bak angrepet mot landet vårt, ellers så mistet de russiske myndighetene kontroll over den potensielt farlige nervegassen ved at den havnet i andres hender.

Dersom Storbritannia ikke får et troverdig svar innen tirsdag, vil britene konkludere med at det var Russland som sto bak. I tillegg vil de regne forgiftningen som et voldelig angrep på britisk territorium, sier May.

Har fått nok

Jakub M. Godzimirski, russlandekspert ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI), mener grunnen til at britiske myndigheter hevder Russland kan stå bak forgiftningen er at saken omtales mye i britiske medier.

- Til nå har 14 russiske flyktninger på mystisk liv mistet livet i Storbritannia. At May går ut og sier at Russland står bak forgiftningen på Sergei Skripal og datteren kan bety at Storbritannia har fått nok av den slags, sier Godzimirski til Dagbladet.

Han mener drapet på den russiske eksspionen Aleksandr Litvinenko var begynnelsen.

Litvinenko flyktet til Storbritannia i 2000. Han hadde tidligere jobbet for russiske FSB (tidligere KGB, journ. anm.), og ble plutselig dårlig etter å ha drukket te sammen med tidligere FSB-kollegaer. Det skulle vise seg at teen inneholdt det ekstremt farlige radioaktive stoffet polonium-210.

Før Litvinenko døde, påstod han selv at det var den russiske presidenten og landets etterretningstjeneste som stod bak drapet.

- Det var åpenbart at den russiske staten stod bak drapet. Man kjøper nemlig ikke den type gift på loppemarked.

Bør ha sterke bevis

Godzimirski mener likevel at britiske myndigheter bør ha sterke bevis for å gå så hardt ut mot Russland.

- Man risikerer ikke å si noe sånt uten å ha belegg for det. De må rett og slett ha funnet hva det er og hvem som kan ha produsert giften. Historisk sett har både Sovjetunionen og Russland hatt mange drap utenfor landets grenser på samvittigheten. Storbritannia mener nok de nå må stå ansvarlig for det de har gjort, sier han.

- Er det det ikke uvanlig at land går ut mot Russland?

- Det er et høyt spenningsnivå i forholdet mellom Russland og vesten. De spiller med åpne kort og truer, og det betyr at noen kanskje mener det er på tide å si ifra, forklarer Godzimirski.

Ifølge ham risikerer britiske myndigheter at Russland kommer til å benekte anklagene.

- Russland har allerede sagt at de ikke har noe å gjøre med det å gjøre. I tillegg risikerer Storbritannia at forholdet deres til Russland kommer til å forverre seg ytterligere, sier han.

Anklager May for å drive sirkus

Russland beskylder ifølge NTB May for å ha holdt et sirkusshow og kommet med provokasjoner etter talen hennes.

- Dette er et sirkusshow i den britiske nasjonalforsamlingen, sier Maria Zakharova, talskvinne for det russiske utenriksdepartementet, til russiske nyhetsbyråer.

Hun sier også at Mays tale er enda en «informasjons- og politisk kampanje basert på provokasjon».

Har avvist at de står bak

Britiske medier har den siste tiden spekulert i om Russland kan stå bak angrepet, noe som har blitt avvist av Kreml.

- Vesten beskylder oss for alt som går galt i verden, sa Russlands utenriksminister, Sergej Lavrov fredag, skriver NTB.

Fredag fyrte også den russiske ambassaden i London av en sarkastisk melding på Twitter.

«For en tilfeldighet! Både Litvinenko og Skripal jobbet for MI6. Berezovsky og Pereplichny var koblet til de britiske spesialtjenestene. Detaljer fra etterforskningen er klassifisert av sikkerhetsgrunner», skrev ambassaden.

​Samtlige av de nevnte i tweeten, med unntak av Skripal, er døde, skriver The Guardian.

Kritisk tilstand

Både Skripal, dattera og en britisk politibetjent er i kritisk tilstand etter angrepet. De har, siden søndag blitt behandlet mot skadene de fikk under angrepet. Inntil i dag tidlig lå begge to i koma, skriver Sky News.

Torsdag bekreftet Storbritannias innenriksminister, Amber Rudd, at Skripal og «datteren snakker sammen på sykehuset».

Frem til 1999 arbeidet Skripal for russisk militæretterretning. Siden jobbet han i russisk UD fren til 2003, før han gikk inn i næringslivet. I 2004 ble han pågrepet i Moskva, og i avhør innrømmet han angivelig å ha blitt rekruttert av britisk etterretning så tidlig som i 1995, ifølge NTB.

I 2010 var han en av fire fanger som ble frigitt av Russland som en del av en bytteavtale for ti russiske spioner som ble holdt fanget i USA. Etter dette har han oppholdt seg i eksil i Storbritannia.

Skripals datter bor i Russland, men var på besøk i Storbritannia da hun ble funnet livløs sammen med sin spiondømte far.

Hun skal ha besøkt sin far i hans eksil flere ganger, spesielt de to siste åra.

Dagbladet kommer tilbake med mer.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!