Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Valg i Storbritannia

May mister flertallet

Katastroferesultat for Theresa May. 

VALG: Statsminister Theresa Mays parti, De konservative, mister flertallet i Parlamentet. Foto: AFP / NTB Scanpix
VALG: Statsminister Theresa Mays parti, De konservative, mister flertallet i Parlamentet. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO / LONDON (Dagbladet): Det gjenstår fortsatt noen få seter å dele ut, men uansett om De konservative får de setene, er det ikke nok til å danne flertall i Parlamentet.

Statsminister Theresa Mays parti, De konservative, fikk flest seter i valget, men fikk færre enn 326 og mister derfor flertallet.

I april utlyste Theresa May nyvalg - i håp om å styrke sin posisjon som statsminister etter at hun tok over etter David Camerons Brexit-avgang i fjor.

Det endte derfor i katastrofevalg for Theresa May og De konservative.

Klokka 07.18 viste prognosen at De konservative får 307 seter, når det fortsatt er igjen 15 uavklarte seter. Labour har foreløpig 259 seter.

Se de ferske prognosene her:

Hengt parlament

Valgdagsmålingen som kom klokka 23 i går norsk tid viste tegn til at Theresa May kunne miste flertallet. I går viste valgdagsmålingen at May skulle få 314 seter mot dagens 330.

Foreløpig kan den målingen stemme. Det er fortsatt flere seter i Parlamentet som ikke er utdelt.

Når ingen partier klarer å få flertall, kan det ende med et «hengt parlament». Det betyr at valgets vinner enten danner en mindretallsregjering eller en koalisjonsregjering med et annet parti. Ifølge Sky News er det liten sannsynlighet for at det vil skje.

En av grunnene til det er at Liberaldemokratene har uttalt at det ikke er aktuelt for dem å samarbeide med De konservative.

- De konservative ønsker å samarbeide med Unionspartiet i Nord-Irland, men det gir de ikke flertall. Heller ikke om Labour og Det skotske nasjonalistpartiet inngår samarbeid, har de nok seter til å danne regjering, skriver Sky News.

KAOTISK NATT: Jeremy Corbyn ber statsminister Theresa May trekke seg etter det dårlige valgresultatet. Video: AP Vis mer Vis mer

- Bør vurdere sin posisjon

Da statsminister Theresa May dukket opp scenen i hennes valgkrets Maidenhead i 4-tida i natt, ønsket hun ikke å snakke så mye om valgdagsmålingen.

- Stemmene telles fortsatt. Mer enn noen gang trenger landet stabilitet. De konservative vil jobbe for det, uansett hva valgresultatet blir, sa May.

Mange har ment at Theresa May bør trekke seg som partileder og statsminister dersom De konservative ender i et valgnederlag.

Mays partikollega Anna Soubry sa til BBC i natt at May bør vurdere sin posisjon dersom resultatet blir alvorlig.

Hele Norges coronakart