BREXIT: Storbritannias statsminister Theresa May kom onsdag til Brussel for å drøfte brexit med EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker. Foto: Virginia Mayo / AP / NTB scanpix
BREXIT: Storbritannias statsminister Theresa May kom onsdag til Brussel for å drøfte brexit med EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker. Foto: Virginia Mayo / AP / NTB scanpixVis mer

May og Juncker kom ikke i mål

Arbeidet fortsetter, lyder oppsummeringen etter onsdagens møte mellom Storbritannias statsminister Theresa May og EU-kommisjonens sjef Jean-Claude Juncker.

- Veldig gode framskritt ble gjort i møtet mellom president Juncker og statsminister May. Arbeidet fortsetter, sier en talsperson for EU-kommisjonen etter møtet i Brussel onsdag kveld.

De to møttes for å forberede det ekstraordinære toppmøtet om brexit som er planlagt førstkommende søndag. Der skal stats- og regjeringssjefene i EU etter planen gi sin velsignelse til utkastet til brexitavtale som ble lagt på bordet i forrige uke.

Avtalen er ment å fastsette vilkårene for britenes skilsmisse fra EU i mars neste år.

Forhandler om erklæring

Den britiske statsministeren ble tatt imot av Juncker ved EU-kommisjonens hovedkvarter Berlaymont sent onsdag ettermiddag. De to stilte smilende opp for fotografene, men sa ingenting til pressen på vei inn.

May forlot bygningen om lag to timer senere.

- Vi har hatt et veldig godt møte i kveld. Vi har gjort ytterligere framskritt, sa statsministeren til britisk presse i etterkant.

Hun overlater nå til forhandlingsdelegasjonene å få de siste detaljene på plass.

- Jeg håper de vil være i stand til å løse de siste spørsmålene som gjenstår. Dette arbeidet begynner umiddelbart. Jeg planlegger å komme tilbake lørdag for å holde nye møter, inkludert med president Juncker, for å diskutere hvordan vi kan komme i mål med denne prosessen, sa May.

Usikkerhet

Det var en tilsynelatende styrket May som kom til Brussel. Dagen i forveien ble det klart at et gryende opprør mot henne internt i det konservative partiet har møtt veggen, iallfall inntil videre.

Men samtidig vokser usikkerheten rundt selve avtaleutkastet, som har møtt kraftig motstand både i Storbritannia og innad i EU.

Bekymringen er at hele toppmøtet i verste fall kan bli avlyst. Tysklands statsminister Angela Merkel skal ha varslet at hun ikke vil reise til Brussel hvis brexitavtalen ikke er klar, melder nyhetsbyrået Bloomberg.

Vil slippe tautrekking på toppmøtet

Planen har hele tida vært at stats- og regjeringssjefene kun skal gi tommel opp til avtalen, ikke at de skal sitte og forhandle om innholdet i den, opplyser en EU-kilde til NTB.

Avtaleutkastet ble godkjent av den britiske regjeringen allerede onsdag i forrige uke. Men forslaget har i ettertid begynt å rakne i sømmene.

Det største usikkerhetsmomentet er Parlamentet i London. Der er det høyst uklart om den britiske statsministeren vil klare å samle et flertall bak brexitavtalen når den kommer opp til avstemning.

Motstand i EU

Men utkastet har også møtt uventet sterk motstand på EU-siden, der Spania nå truer med å velte hele avtalen på grunn av formuleringene om Gibraltar.

Spanias krav er vetorett når en framtidig avtale om Gibraltars status skal forhandles fram.

I tillegg har flere medlemsland gitt uttrykk for misnøye med avtalens punkter om spørsmål som fiskeri og garantier for like konkurransevilkår.

Forhandlerne forsøker nå å løse disse spørsmålene gjennom justeringer i en politisk erklæring som skal legges ved selve avtalen. Denne erklæringen er ment å legge rammene for det framtidige forholdet mellom EU og Storbritannia.

Etter det NTB kjenner til, har erklæringen i løpet av den siste uka vokst fra sju til over tjue sider i omfang.